Welk cameramerk is in 2021 marktleider? (Poll)

Welk cameramerk is in 2021 marktleider? (Poll)

Maarten Jacobi 1899
Op het gebied van de digitale fotografie zien we dagelijks heel veel interessante ontwikkelingen. Nieuwe modellen, objectieven, tentoonstellingen, firmware-updates en innovatieve uitvindingen komen voorbij. Maar wat is onze mening hierover? In DIGIFOTO Praat mee zijn we benieuwd naar jouw mening over de laatste ontwikkelingen!

Deze week is CES 2016 aan de gang, waarbij we allerlei spannende nieuwe camera's voorbij zien komen, zoals de Nikon D5 of de D500. Ook zagen we een tijdje terug dat Sony inmiddels dertien procent van de markt in handen heeft.

Met al die nieuwe ontwikkelingen vragen wij ons af hoe de marktverdeling er over vijf jaar uit zal zien, dus in 2021. Welk cameramerk heeft in dat jaar het grootste aandeel?

De vraag van deze week is dan ook:

Welk cameramerk is in 2021 marktleider?

Volgende week bespreken we de uitslag van de poll en de verschillende reacties! Vorige week kon je nog je stem uitbrengen op de vraag hoe je je foto's opslaat.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van aardig

In aantallen worden er veel meer smartphones verkocht dan “echte” camera’s en de camera’s in smartphones worden ook (nog) steeds beter van kwaliteit. De markt voor goedkope “point and shoot” camera’s zal in 2021 nagenoeg verdwenen zijn dus Samsung of Apple zal waarschijnlijk marktleider zijn in aantallen camera’s.

Voor “echte” camera’s is Canon al meer dan 10 jaar marktleider en op de korte termijn zal daar waarschijnlijk weinig aan veranderen. Sony timmert aardig aan de weg, maar die huidige 13% is minder dan 1/3 van de 43% die Canon heeft en als je kijkt wat de jaarlijkse verschuivingen zijn ligt het niet voor de hand dat Sony over 5 jaar de grootste is.

Het echte antwoord zal denk ik vooral worden bepaald door de vraag hoe groot het aandeel spiegel loze camera’s zal zijn in het totaal.
Met de komst van de D5/D500 van Nikon en die van de 1DXII van Canon die naar verwachting binnenkort zal worden aangekondigd, geven Nikon en Canon aan dat het professionele segment voor de komende 4 jaar wat hen betreft nog DSLR’s zullen zijn.

De andere camerafabrikanten hebben denk ik een te klein marktaandeel en te weinig ambitie om binnen 5 jaar marktleider te kunnen worden. De meeste mogen blij zijn als ze over 5 jaar nog bestaan en geen verlies maken.

afbeelding van Ton Niessing

Waarom STOP Samsung met de CSC camera's. Mijn vermoedens op een rij, Samsung is een van de grootste fabrikanten in de semiconducters wereld. Samsung heeft het grootste belang in het maken van Microchips sensoren en micro elektronica. Sony is hofleverancier bij Nikon. Nu heeft Sony een andere grote speler overgenomen en dat is Toshiba. nu maakt Toshiba ook sensoren voor Canon. en daar knelt de schoen! Dus binnen de kortste keren is Sony de grootste want, en je voelt het al aankomen, Sony levert in de toekomst zowel aan Nikon, Canon en hun zelf Sony de sensoren! Op deze manier kunnen ze door deze greep de gehele camera markt in handen krijgen. Nu zitten ze bij Nikon ook niet te slapen en zien in een ooghoek het succes van Samsung NX1, NX500 opkomen. Door een deal te maken met Samsung wil Nikon de techniek en de vooruitgang van Samsung binnen halen! Dit om op deze manier de markt niet te verliezen aan Sony die ook nog hun hofleverancier is. Samsung wil dat graag maar dan moeten ze wel even stoppen met de productie van fotocamera's. En dat is de vermoedelijke oorzaak van het Samsung probleem, als je ziet hoeveel prijzen de NX1 en NX500 gewonnen heeft, en hoe de sensor van deze modellen geroemd worden kan ik geen ander complot bedenken van deze STOP actie bij Samsung! Het succes is dus een machtsspelletje geworden met alle gevolgen van dien! dit is mijn persoonlijke visie, heb immers zelf 17 jaar (Philips semiconductors) en 11 jaar (Chipclean) in deze wereld van sensoren en camera's gewerkt! dan is 1 + 1 = 2 Ik heb met veel plezier als Brand Ambassador voor Samsung gewerkt! en ik sta nog steeds achter deze meest innovatieve camera producten van 2015. Maar helaas komt aan alles een end. Met vriendelijke groet Ton Niessing!