Search for the Afghan Girl

Weekend fotofilmtip #2 - Search for the Afghan Girl

Mark Moed 6335
Er zijn meer films over fotografen en fotografie dan je denkt. Met de ondertitel 'Films die elke fotograaf gezien moet hebben' geven we je elk weekend een fotofilmtip!

Dit weekend besteden we aandacht aan de documentaire Search for the Afghan Girl van National Geographic. De documentaire beschrijft de zoektocht naar een Afghaans meisje dat op de cover van dat tijdschrift stond. De beroemde fotograaf Steve McCurry maakte in 1984 een foto van een ongeveer 13 jarig meisje in een vluchtelingenkamp bij Pesjawar aan de grens van Pakistan met Afghanistan. Omdat het bijna onmogelijk was om Afghaanse vrouwen te fotograferen, werd de foto als heel bijzonder gezien.

Search for the Afghan Girl

Afghan Girl

De foto met de officieuze titel 'Afghan Girl' kwam op de cover van de National Geographic van juni 1985 te staan en ze werd - misschien door haar indringend groene ogen - het symbool van de ellende van de Afghaanse oorlog. De foto wordt als 'the most recognized photograph' (de meest herkenbare foto) ooit van het tijdschrift beschouwd.

Zoektocht

Na de publicatie van de foto vroegen veel mensen zich af wie toch dat meisje met die bijzondere ogen was. De redactie van National Geographic wilde dat ook graag weten, waardoor fotograaf Steve McCurry op pad werd gestuurd om haar te zoeken.

Na zeventien jaar

Dat lukte na verschillende mislukte pogingen, pas zeventien jaar na het maken van de foto. In 2001 viel het beruchte Taliban-regime waarna het land weer bereikbaar was. In 2002 werd ze geidentificeerd als Sharbat Gula, geboren in 1972. Gula woonde als Afghaanse vluchtelinge in Pakistan tijdens de Russische bezetting van Afghanistan toen ze door Steve McCurry werd gefotografeerd.

Verwarring

Toen het team van National Geographic de veronderstelde woonplaats van de vrouw bereikte, beweerden verschillende vrouwen het Afghaanse meisje te zijn. Er waren ook meerdere mannen die hun vrouw meenden te herkennen na het zien van de originele foto. De vewarring is te begrijpen omdat de vrouw door zorgen, verdriet en slechte omstandigheden behoorlijk veranderd is in de jaren van de zoektocht.

Search for the Afghan Girl

Iris scan

Uiteindelijk werd Sharbat Gula geidentificeerd als de enige echte Afghan Girl, dit werd bevestigd door het maken van een iris-scan. Ze kon zich goed herinneren dat ze was gefotografeerd, het was de enige keer in haar leven tot dan toe.

Gevechtshelicopters

Sharbat verloor haar ouders op 8-jarige leeftijd door een aanval van Russische gevechtshelicopters op haar dorp en vluchtte met haar grootmoeder en andere familieleden te voet naar Pakistan. Ze trouwde tussen haar dertiende en zestiende jaar en kreeg vier kinderen, waarvan er een is overleden.

Search for the Afghan Girl

Documentaire

De documentaire 'Search for the Afghan Girl' over de zoektocht naar het Afghaanse covermeisje is in maart 2010 uitgezonden op National Geographic. Later werd de documentaire ook op andere zenders uitgezonden.

Fonds

National Geographic heeft naar aanleiding van het gehele gebeuren het Afghan Girls Fund opgezet, met het doel om onderwijs te verschaffen aan Afghaanse meisjes en vrouwen. National Geography heeft ook medissche kosten van de familie van Sharbat betaald, alsmede een reis van Sharbat naar Mekka.

Search for the Afghan Girl

Nikon

Steve McCurry gebruikte een Nikon FM2 met een Nikkor 105mm f/2.5 Ai-As objectief; hij fotografeerde op Kodachrome 64 diafilm.

 

 

 

Tip: Leer kijken en fotograferen als Steve McCurry

 

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Tonnie Argante

Er is nu een prachtige expositie van foto's van National Geographic in het Afrika Museum in Nijmegen.
Met het verhaal van de Afghan Girl en vele andere foto's.