Wall Street Stop – Reinier Gerritsen

Julian Huijbregts 1620
Reinier Gerritsen fotografeerde in 2009 - toen de wereldwijde economische crisis op zijn hoogtepunt was - in de metro van New York, om en nabij Wall Street. Metroreizigers staan geïsoleerd en in zichzelf gekeerd in de zwijgende massa.

Gerritsens ongeposeerde groepsportretten bestaan uit meerdere foto’s, onzichtbaar ‘gesmeed’ tot een verbluffend scherp en krachtig nieuw beeld.

De metroreizigers op de foto’s van Gerritsen reflecteren de collectieve verwarring over het instorten van het wereldwijde financiële systeem. Door zijn onderwerps­keuze en de fascinatie voor het alledaagse leven in de ‘big city’, resoneren in het werk van Gerritsen de klassieke fotoseries die Walker Evans in de jaren '30 en Bruce Davidson in jaren '80 in de New Yorkse subway maakten.

Gerritsen presenteert zijn documentaire serie als een constructie, en plaatst zijn werk hierdoor middenin de discussie over het belang van de documentaire anno 2010.

Mensenfotograaf

Reinier Gerritsen is een mensenfotograaf. Hij kijkt nieuwsgierig naar anderen. Zijn foto’s zijn herkenbaar omdat hij de mensen fotografeert van hoofd tot schouders, soms tot heupen, van dichtbij, zoals wij zelf elkaar zien als we ons in een mensenmassa begeven. Een van zijn bekendere projecten is The Europeans, waarvoor hij 20 Europese landen bezocht om bewegende en wachtende mensen ongezien te fotograferen. Gerritsen doet dit door zich te kleden in het fluoriserend tenue van een bouwvakker, zijn camera doet denken aan een landmeter. Niemand die op hem let.


6.20 pm 10 06 09 © Reinier Gerritsen

Boek - Wall Street Stop

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie. Uitgegeven door Hatje Cantz, tekst door Frits Gierstberg, hoofd Tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum. Ontwerp: René Put. Ca. 112 pp / ca. 45 fc foto’s / 30 x 24 cm / hardcover / ISBN 978-3-7757-2720-4.