Vooruitblik 2016 - welke camera's kunnen we verwachten?

Vooruitblik 2016 - welke camera's kunnen we verwachten?

Mark Moed 7835
Fabrikanten werken gedurende een flinke periode aan nieuwe producten, dit kan wel een jaar of langer zijn. Op het moment dat een nieuwe camera wordt geïntroduceerd is de opvolger bij wijze van spreken al half klaar.

De fabrikant wil natuurlijk niet dat andere merken lucht van de ontwikkelingen krijgen, omdat zij dan misschien een vergelijkbaar product gaan maken, waardoor de hoge ontwikkelingskosten niet terug verdiend kunnen worden. Het is daarom uitermate belangrijk om de ontwikkelingen geheim te houden, maar in de praktijk is dat bijna onmogelijk.

Via geruchten, verwachtingen en logisch nadenken kun je producten soms zien aankomen. Uiteraard zijn er ook fabrikanten die dankbaar gebruikmaken van de geruchtenmolen om vraag naar een toekomstig product te kweken. We bekijken per merk wat er volgend jaar mogelijk wordt geïntroduceerd.

CANON

Bij professionele spiegelreflexen duurt het meestal lang voor een model gewijzigd wordt. Van dit type camera wordt nu eenmaal veel  minder verkocht dan de modellen voor de vrijetijdsfotograaf, waardoor de ontwikkelingskosten veel minder snel terug worden verdiend. Een professionele fotograaf wil een betrouwbaar werkpaard, maar zaken als de allerhoogste resolutie of de nieuwste snufjes zijn minder belangrijk. Gelukkig maar, want professionele camera’s lopen door de trage modelwisseling vaak behoorlijk achter wat betreft techniek.

Een mooi voorbeeld is de Canon EOS-1D X, de huidige professionele dslr die al in 2011 werd geïntroduceerd. De resolutie van de fullframe-sensor bedraagt achttien miljoen pixels, prima tijdens het verschijnen van de camera, maar behoorlijk bescheiden als we het met het grootste deel van de huidige dslr's vergelijken. Er zijn al semiprofessionele camera’s (die echter ook door vakfotografen worden gebruikt), zoals de EOS 5DS en de 5DS R die over een sensor met 50 miljoen pixels beschikken.

Het lijkt er nu op dat Canon binnen afzienbare tijd een opvolger van de EOS-1D X gaat brengen. De nieuwe professionele camera zal uiteraard specificaties hebben waarmee hij zich met actuele camera’s kan meten. Naar verwachting zal de camera over een en mogelijk zelfs twee nieuwe DIGIC 7-beeldprocessors beschikken, waardoor in principe een flink hogere seriesnelheid dan van de voorganger (14 bps, 12 bij autofocus) mogelijk is.

De techniek is sinds 2011 behoorlijk vooruitgegaan wat betreft hoge gevoeligheden en dynamisch bereik, zodat er op dat gebied wel wat valt te verwachten. Of de 50-megapixel-sensor van de EOS 5DS/5DS R gebruikt zal worden is nog onzeker, maar beslist mogelijk. De EOS-1D X II, zoals de camera naar verwachting zal heten, maakt waarschijnlijk gebruik van de nieuwe ultrasnelle CFast-geheugenkaarten.

Nu Canon een rol op de markt van de compacte systeemcamera wil gaan spelen, verwachten we verschillende nieuwe EOS M-producten in 2016. Ten eerste een semiprofessioneel topmodel met 4K-video, een metalen behuizing en een ingebouwde zoeker met een groot zoekerbeeld en hoge resolutie.

Ten tweede een uitbreiding van het aantal beschikbare objectieven, daar staat of valt een camerasysteem tenslotte mee. Om het EOS M-systeem te upgraden zou je hier bijvoorbeeld kunnen denken aan een standaard- en telezoom met een vaste, hoge lichtsterkte, zoals een 18-50mm f/2.8 en een 70-200mm f/2.8.

NIKON

Geruchten over systeemcamera’s zijn er ook bij Nikon. Het afgelopen jaar is er slechts een enkele nieuwe 1-camera verschenen en de omvangrijke reclamecampagnes voor deze camera's zijn minder aanwezig. Het lijkt er daardoor op dat Nikon minder aandacht voor haar systeemcamera’s met 1 inch-sensor heeft. Betekent dit dat de fabrikant bezig is met de ontwikkeling van een compacte systeemcamera met een grotere beeldsensor?

Het leek er jarenlang op dat verschillende camerafabrikanten niet echt voor de systeemcamera gingen, omdat ze bang waren voor negatieve invloed op de verkoop van de eigen dslr's. Op dit moment lijkt Canon zich af te keren van deze handelswijze en dat zet Nikon wellicht ook aan het denken. Spiegelreflexfabrikanten hebben al een deel van hun klanten verloren aan high-end systeemcamera’s, zoals de Fujfilm X-T1 en de Sony A7-camera’s.

Om dit tij te keren lijkt het verstandig dat Nikon ook serieus mee gaat doen. Nikon-fotografen zullen zeker geïnteresseerd zijn, al was het alleen maar om er een systeemcamera van het eigen merk bij te nemen. Of Nikon meteen voor fullframe gaat is de vraag, maar is zeker niet onmogelijk. We zagen een patentaanvraag van Nikon langskomen voor een objectief voor een aps-c systeemcamera, maar ook voor een objectief voor een fullframe systeemcamera. Nikon heeft overigens aangekondigd dat het aan de D5, de opvolger van de professionele D4S werkt.

In 2015 had Nikon het zoomrecord bij de ultrazoomcamera’s, de Nikon P900 beschikte over een zoombereik van maar liefst 83x. We verwachten in het voorjaar zeker een compactcamera met 100x zoom of meer. Dat zou al mogelijk zijn door het zoombereik van de P900 (omgerekend 24-2000mm) op te rekken tot 20 mm.

SONY

De meeste aandacht gaat bij Sony op het moment duidelijk uit naar de populaire A7-serie, maar Sony introduceerde eind 2015 redelijk onverwachts toch een nieuwe SLTcamera, de A68. Of er volgend jaar ook een nieuwe fullframe SLT-camera als opvolger van de SLT-A99 zal verschijnen is de vraag. Sony verwijst naar de fullframe A7-camera's als alternatief.

Sony gaat ook in 2016 upgrades van deze serie met mogelijk zelfs een budgetuitvoering uitbrengen. Wat zeker zal komen is de opvolger van de A6000, de uitstekend geteste systeemcamera voor veeleisende hobbyfotografen.

FUJIFILM

Begin 2012 verscheen de X-Pro1, Fujifilm's eerste compacte systeemcamera. De camera viel op door de klassieke meetzoeker-achtige vormgeving, dito bediening en de unieke hybride optische/elektronische zoeker. Hoewel het X-systeem op dit moment uit meerdere camera's en objectieven bestaat, wachten veel gebruikers toch op de opvolger van de X-Pro1. Nu Fujifilm goed scoort met de X-T1 als high-end topmodel leek het de vraag of er wel een opvolger van de X-Pro1 zou komen. Volgens sterke geruchten zal dat in 2016 toch het geval zijn.

Op het verlanglijstje van de verstokte X-Pro1-gebruikers die willen upgraden staat onder meer: een actuele resolutie van 24 megapixels of meer, draadloze functies, een uitklapbaar scherm, een weerbestendige afdichting en uiteraard behoud van de hybride zoeker. Fujifilm kennende zijn er nog een of twee unieke features te verwachten. Er is overigens ook een goede kans dat de in 2014 geïntroduceerde X-T1 een vernieuwde versie met een hogere resolutie zal krijgen.

OLYMPUS

Je kunt niet beweren dat Olympus stilzit, er kwamen in 2015 twee OMD-camera's uit, maar we misten toch wel nieuws in de PEN-serie. De laatste camera was de PEN E-PL7 uit 2014. Hoewel fotografen die van een dslr naar een systeemcamera overstappen een voorkeur lijken te hebben voor een camera met de looks van een spiegelreflex, is er ook een markt voor systeemcamera's met een meetzoekerachtig uiterlijk.

Wat we graag zouden zien en ook verwachten, is een highend PEN-camera met een snelle hybride autofocus, een hogere resolutie dan 16 megapixels, een degelijke (eventueel weerbestendige) body, een uitklapbaar scherm met ingebouwde flitser en zoeker met hoge resolutie, zodat je geen gedoe met losse flitsertjes en dure optionele zoekers hebt. Het woord is aan Olympus.

SAMSUNG

Samsung deed in 2014 van zich spreken met de zeer goed ontvangen (en geteste) NX1. Het was te verwachten dat dit succes uitgebouwd zou worden in 2015, maar het bleef bij een enkele camera. De NX500 heeft wel een aantal van de sterke punten van de NX1, maar het is toch een camera zonder ingebouwde zoeker en flitser, die de serieuze fotograaf daarom minder aanspreekt. Fotograferen met de camera aan het oog werkt in veel opnamesituaties (zoals bij invallend zonlicht) beter dan met gestrekte armen kijken naar een lcdscherm.

We hadden eerlijk gezegd een wat vereenvoudigde NX-1 met een vergelijkbare vormgeving inclusief zoeker verwacht. Samsung had de Fujifilm X-T10 en de Olympus Om-D E-M10 II als voorbeeld kunnen nemen. We hopen dat Samsung hier nog aan denkt, maar de geruchten dat Samsung stopt met digitale camera’s blijven helaas aanhouden. Het zou jammer zijn als deze fabrikant, die nog wel eens ‘out of the box’ kan denken, daadwerkelijk stopt met het ontwikkelen van fotografische producten.

PENTAX

Ricoh Imaging, de eigenaar van Pentax kondigde in februari 2015 aan dat haar fullframe spiegelreflex nog hetzelfde jaar zou verschijnen. Helaas werd de ontwikkeling vertraagd, maar de K1 lijkt nu zeker in de eerste helft van 2016 op de markt te komen. Op pentax.com verschijnen regelmatig teasers, waarop je een deel van de camera ziet. Er zijn nog geen technische gegevens bekendgemaakt.

DIGIFOTO Pro 3.2015

Dit artikel komt uit DIGIFOTO Pro 3.2015. Je kunt deze editie (of voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark