Video: De zin en onzin van uv-filters

Thomas Kouveld 9372
Het gebruik van uv-filters is vaak een heet hangijzer onder fotografen. Fotograaf Steve Perry onderzoekt in een uitgebreide video het nut van uv-filters en komt tot een paar interessante conclusies.

In een uitgebreide video onderzoekt natuurfotograaf Steve Perry hoe nuttig uv-filters zijn en of ze je objectief kunnen beschermen tegen schade. Hij stelt de volgende vragen:

  • Heb je een uv-filter nodig op je digitale camera?
  • Worden foto's minder scherp door het gebruik van een uv-filter?
  • Veroorzaken ze flare?
  • Zijn ze het gedoe waard?
  • Beschermen ze je objectief?

Interessant vermaak

Op vermakelijke, pseudo-wetenschappelijke wijze beantwoord hij vooral die laatste vraag, door meerdere filters en objectieven te slopen. Leuk om naar te kijken, maar ook interessant. Zo laat hij zien dat veel uv-filters verbazingwekkend zwak zijn en dat dit weinig te maken heeft met de fabrikant van het objectief.

Uiteindelijk concludeert de fotograaf dat uv-filters vrij weinig bescherming bieden. Kijk hieronder voor het volledige verslag.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van RHBoks

een filter als protectie is niet zinvol, een zonnekap is dat wel.
goedkope UV-filter op een kostbaar objectief is ook geen goed idee, wil je toch een UV gebruik dan er een van het eigen merk of merken als Carl Zeiss, Leitz of Rodenstock. En die kosten ongeveer 75 tot 250 euro.

afbeelding van Blaauw

Om te beginnen is het natuurlijk een geweldig en blij filmpje. Maar als ik denk aan lensbescherming dan denk ik aan krassen, niet aan een toernooiridder die in galop zijn lans door mijn lens wil prikken...

afbeelding van Piet Nicolaas

Ik geef Blaauw helemaal gelijk dat het UV filter wel geschikt is tegen beschadigingen veroorzaakt door o.a.takjes en bij stevige wind tegen zandkorrels.

afbeelding van Richard Morsman

Filters zijn goede handel voor fotowinkels, en amateurfotografen zijn een gemakkelijk slachtoffer.

afbeelding van Johan Breij Stage Photographer

Ohhh, dus alleen amateurs werken met filters..?? Interessant..!

afbeelding van RHBoks

de reden dat je vaak profs zonder filter ziet is omdat veel werk indoor gebeurt, outdoor zoals sport en journalitiek is zeker een bescherming zeer nuttig echter niet voor elke prof objectief is er een filter en als die er is dan wil je een goed filter en dan kost een 72 of 77mm filter gauw tussen de 500 en 800 euro, id kan je geen kwaliteit verwachten van een zelfde filter voor een paar tientjes. Dit wel in relatie met het objectief, een objectief van 200 euro is niet direct vergelijkbaar met die van 5000 euro (voorbeeld een carls Zeiss Otus 55/ 1.4 versus nikkor 50/1.8) alles dus in perspectief en in verhouding zien, blijft staan dat een zonnekap in alle gevallen de eerste keus is.

afbeelding van lexwentink

stukje praktijk van iemand die slechts 41 jaar o.a. objectieven verkoopt zonnekap werkt prima als bescherming alleen in praktijk blijkt dat de zonnekap maar af en toen op het objectief zit dan werkt een uv of 007 filter uitstekend ik knip gemiddeld twee keer week een filter van het objectief die door welke oorzaak dan ook gebarsten is en waarna het objectief bijna altijd nog in orde is aan die mensen hoef ik echt niet meer uit te leggen dat een filter belangrijk is en voor Richard Morsman als je iets niet wilt hoef je allen maar nee te zeggen hoezo slachtoffer!

afbeelding van RHBoks

Ik heb al eerder aangehaald dat een UV filter of een Neutral filter zeker zijn nut kan hebben. Echter belangrijk is om de juist kwaliteit te kiezen. dus geen filter van 70 euro van BW of Hoya op een Objectief van 4000 euro plaatsen zoals bijvoorbeeld bij een Zeiss Otus 55mm of een Nikon 200mm/2.0 of 400mm/ 2.8 etc dan kies je voor een goed filter. En ja dat is ook kostbaar maar de prijs valt nog steeds in het niet bij de prijs van het objectief of reparatie van een beschadigd objectief.

afbeelding van axelm_149937

Op deze site https://luminous-landscape.com/the-filter-flare-factor/
uitleg over het gebruik van een filter.