Update: Winnaar en Nikon reageren op gephotoshopte foto

Update: Winnaar en Nikon reageren op gephotoshopte foto

Maarten Jacobi 12902
Nikon Singapore heeft een winnaar gekozen voor een fotowedstrijd die zijn foto duidelijk had gemanipuleerd. Toch leek Nikon dit niet door te hebben, waardoor de Facebook community er flink mee aan de haal ging.

Update 2-2-2016: De winnaar en Nikon Singapore hebben gereageerd op het debakel. Zo schrijft Nikon: 'We hebben een eerlijke fout gemaakt. De overweldigende reacties herinneren ons aan het feit dat fotografie levendiger is dan ooit.' Ook geeft Nikon aan dat ze beter zullen opletten in de toekomst. De winnaar plaatste nog een spijtbetuiging op instagram.

Het gaat om onderstaande foto en Facebook post:

Nikons onderschrift voor de winnende foto wekt de suggestie dat het bedrijf niet door had dat de foto overduidelijk is gephotoshopt. Zo schrijft Nikon over 'het geluk dat de fotograaf Chay Yu Wei heeft gehad, dat er net op dat moment een vliegtuig overvloog'.

Als we even langer naar de foto kijken is al snel een wit kader om het vliegtuig te zien, waardoor het om een overduidelijk fotomanipulatie gaat. De community op Facebook wist er meteen heel origineel op te reageren:

Fotograaf geeft toe

Hoewel de fotograaf het eerst niet toegaf, heeft hij later in een statement aan PetaPixel laten weten dat hij de foto wel degelijk heeft gemanipuleerd. In onze huidige poll vragen we ons ook af hoeveel 'nabewerking' een foto eigenlijk nodig heeft. De Facebookpost van Nikon is inmiddels offline gehaald.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Jochen Gielen

Dit is het dus, dit is geen fotograaf maar een photoshopper !! Er is een groot verschil tussen een Fotograaf en iemand die toevallig veel van photoshop kent !! Echte fotografen gebruiken het programma enkel om de basis bij te werken zoals kleursaturatie, contrast e.d.

afbeelding van Brendan de Clercq

Helemaal mee eens Jochem!!! Veel mensen denken dat een Photoshopper een goede fotograaf is...no way hij een een goede beeldbewerker niets mis mee, maar ga ze geen goede fotograaf noemen.

afbeelding van Frederik Strobbe

Hij is zelfs niet iemand die veel van photoshop afkent anders had hij dit niet zo slordig bewerkt.
Trouwens Jochen, je doet het klinken of 'een photoshopper' minderwaardig is en je gebruikt dit in deze context blijkbaar graag als scheldwoord, Ik ben professioneel beeldbewerker en mijn beroep heeft zeker zijn plaats en waarde!
Uiteraard deze wedstrijdfoto is schandalig en heeft nog maar heel weinig met fotografie te maken, daarin volg ik je wel.

afbeelding van Bastiaan

idd een photoshopper -> New development in Nikon photo saga: ‘Photographer’ actually copied the idea for his photo from someone else
http://mothership.sg/2016/01/new-development-in-nikon-photo-saga-photogr...

afbeelding van Evert Winkelman

Zoals Frederik Strobbe al terecht opmerkte. De fotograaf is geen goede Photoshopper. Meen me te herinneren dat je in het verleden de orginele negatieven moest meesturen met je inzending. En degene die deze opname beoordeeld hebben gaan zeker ook niet vrijuit.

afbeelding van Fred Geers

Ik krijg steeds meer een hekel aan al het gemanipuleer; het gebruik van filters zorg ook al vaak voor onwezenlijke beelden. Je ziet deze beelden in overvloed. Zelf geef ik de voorkeur aan puur natuur, zelfs zonder al te veel inzet vooraf én achteraf. Op naar de pure foto.

afbeelding van nelka

Helemaal mee eens.
Ik maak ook de foto's graag zo puur mogelijk.

afbeelding van Edith

Ook helemaal mee eens! Als Bruidsfotografe hou ik zelf ook van de meest pure beelden, met slecht een klein beetje nabewerking in kleurverfraaiing zo nodig.

afbeelding van Joei Rooth

Haha.. Wat erg! Een 'proffesionele' jury die dit NIET doorheeft én het ook nog laat winnen.

afbeelding van E I Genwijs

Toet! Toet!

afbeelding van Theo van den Heuvel

Beste Joel: 'proffesionele' .... is NIET professioneel...

afbeelding van mgomes

Waarom is dit nu verschrikkelijk? Dit is echt van alle tijden. Vroeger was het lastiger, een echte ambacht om het maar zo te noemen. Maar voorwerpen in foto's plaatsen is altijd gedaan. zelf nooit gedaan, omdat ik het geduld er niet voor had. Maar als zo'n foto dan op de club kwam, en men vertelde hoe het gedaan is. Nog nooit gehoord, dat is geen echte foto, alleen maar bewondering voor de maker.

Een foto is niet het gene wat op de sensor valt. Een foto is het eind product. De jpg die via het net (of beamer) wordt vertoond. Of de afgedrukte foto. Alles wat daartussen gebeurt is irrelevant. (of wat gebeurt met filters etc voor dat de sensor wordt belicht).

afbeelding van Runnerx

Wakker worden we leven in 2016, kunnen wel doen of er geen PS is maar dat is onzin iedere tijd zijn eigen fotografie. Iemand die dat niet wil inzien gaat nog veel meer te wachten staan met de ontwikkelingen die nog gaan komen.

afbeelding van FWH visuals

Tegenwoordig vertaald men alles in beelden, dit is een aardig beeld,niets meer, niet minder.

afbeelding van fons Simons

een echt goede fotosjopper zou het onzichtbaar hebben gedaan

afbeelding van Lode Stevens

Hoe kan men bewijzen dat een foto echt en niet gemanupuleerd is. Moeten we terug naar het oude negatief ?
Wat mag en wat niet ?

afbeelding van Marcel Werkman

Lijkt me goed dat ik mijn mening ook maar eens ventileer. Wat een veroordelingen van mensen die photoshoppen. Wat is dat toch? Wie bepaald of dat wel of niet kan? Waarom zou een foto die geshopt is niet ook kunst kunnen zijn? En wie bepaald dan of dat kunst is. Wie bepaald wat een goede fotograaf is? Wie bepaald dat dat niet samen kan gaan? Kijk als je mee doet aan een wedstrijd waarbij het niet is toegestaan dat foto's nabewerkt worden en je hebt dat toch gedaan, dan is dat niet fraai. Maar dan hoef je het nabewerken an sich niet te veroordelen. Ik lees ook 'een echte fotograaf ....die doet dat niet' Wat een onzin. Wat is een echte fotograaf? Is dat iemand die z'n geld verdiend met een dure D5 foto's maakt of mag dat ook een amateur zijn die met zijn analoge Nikon F3 gewoon een hele mooie foto heeft gemaakt?