Update - Eerste beelden hoge iso-waarden Nikon D5 en D500

Update - Eerste beelden hoge iso-waarden Nikon D5 en D500

Thomas Kouveld 3069
De onlangs aangekondigde Nikon D5 en D500 beschikken over respectievelijk iso 3,3 miljoen en 1,6 miljoen. De eerste foto's van de ruisprestaties bij deze hoge iso-waarden zijn onderhand online verschenen. Ze zijn weliswaar enkel te zien op de lcd-schermen van de camera's, maar geven wel een aardige eerste indruk.

Paralel aan de megapixel-oorlog is ook de strijd om de hoogste iso-waarde in volle gang. Zowel Canon als Sony hebben camera's die over 4 miljoen iso beschikken. Nikon volgt nu ook met de D5 en de D500, die ook indrukwekkende getallen laten zien.

Hoge iso-waarden Nikon D5

Tijdens CES 2016 heeft randorn.com foto's gemaakt met een D5 en daarbij de iso-waarden flink opgevoerd. Omdat het niet was toegestaan om geheugenkaarten in de camera's te plaatsen, maakte de gebruiker foto's van het lcd-scherm.

De resultaten zijn daardoor niet erg veelzeggend over de werkelijke ruisprestaties, maar geven een aardige eerste indruk.

Iso Hi1 (204.800):

 

_DSC4492

 

 

 

_DSC4494

 

Iso Hi5 (3.280.000):

 

_DSC4504

 

 

 

_DSC4506

 

Kijk voor de volledige serie op de flickr-pagina van randorn.com.

Hoge iso-waarden Nikon D500

Geruchtensite NikonRumors publiceerde vervolgens soortgelijke foto's van de ruisprestaties van de Nikon D500 bij hoge iso-waarden (25.600 tot 1.640.000). We plaatsen hier de hoogste en laagste 'geteste' waarden. De volledige serie kun je in het artikel van NikonRumors vinden.

Iso 25.600:

Nikon D500 hoge iso-waarden

Nikon D500 hoge iso-waarden

Iso 1.640.000:

Nikon D500 hoge iso-waarden

Nikon D500 hoge iso-waarden

Eerste indruk hoge iso-waarden Nikon D5 en D500

Zoals te verwachten valt, lijken beide camera's het moeilijk te hebben bij de absolute uitersten van hun iso-bereik. Bij de maximale iso-waarden komt er flink veel ruis in foto's voor, al zijn onderwerpen nog wel redelijk herkenbaar. Tijdens de perspresentatie van Nikon Nederland gaf de fabrikant zelf ook al aan dat deze extremen vooral bedoeld zijn voor zaken als surveillance en in de praktijk zeer weinig tot niet nodig zijn.

Daar mag bij gezegd worden dat de ruisprestaties tot flink hoge waarden (op het eerste gezicht) behoorlijk indrukwekkend zijn. Iso 409.600 lijkt op de Nikon D5 nog behoorlijk bruikbaar en de Nikon D500 doet het bij iso 51.200 ook nog goed.

Natuurlijk zijn de echte resultaten pas zichtbaar wanneer we volledige raw-bestanden kunnen bekijken, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van RHBoks

leuk de hoge ISO warden maar voor 95% van de fotografie is een range van 50 tot 1600 ISO meer dan voldoende, doe gek af en toe 3200 of 6400 maar meer is echt niet nodig in het analoge tijdperk was 400 ISO mooi en kon men niet hoger dan 3200 ISO met Kodak recording fim. Ook nu nog neem ik 75% met slechts 50 ISO en in het analoge tijdperk had ik alleen de keuze voor 25 ISO of 50/64 ISO (Kodachrome en Fuji Velvia) zowel 135 als 120/220 en 70mm.

afbeelding van fotoholland@gmail.com

zoals verwacht heeft men bij niekon weer getracht iets op de markt te brengen waar we eigenlijk niet op zitten te wachten,veel te dure camera's die eigenlijk niet veel meer zijn dan dan amateur en professional het N.A.S syndroom aan te praten en gevoel te geven
of te wel het niekon aanschaf syndroom .

Ik ben er niet weg van wat als je de prijzen ziet wat deze cameraatjes kosten vraag ik me dus weer eens af gezien de service die niekon geeft deze wel op zijn plaats is als na 89.200 clicks een sluiter kapot gaat in een professionele camera van niekon,
Misschien is het handiger eens met goede camera's op de markt te komen die niet elke twee maanden of binnen een jaar worden vervangen door een opvolger.vroeger dit geld overigens veel vele merken die op deze manier proberen te overleven, deden we er ook jaren mee maar kennelijk probeert men het NAS syndroom aan te wakkeren om maar weer eens nieuwe cameraatjes te kopen
Kom eens terug op de markt als merken een perfecte service kunnen geven en redelijk betaalbare camera's waar ze geen 200% opleggen om maar nog iets te verdienen

Het gevoel wat ik van niekon kreeg was dat ze als ze service moesten geven er ineens geen garantie meer was en een verhaal dat een sluiter 250.000 clicks zou moeten kunnen hebben als fabel werd afgedaan,kijk daar koop je geen pro camera's voor en ik geloof eerlijk gezegd niet dat ik de enige ben die er zo over denk.

jammer dat men zo over amateurfotografen en beroeps fotografen denkt,maar goed ook andere merken maken zich hier schuldig aan zoals Canon een goede vriend van mij con zijn professionele camera weg gooien na 6 jaar was niet meer te repareren .
Mijn advies is dus koop gewoon een goede camera die aan uw wensen voldoet ook al geven ze goede specificaties op en blijft bij u oude camera en laat u niet verleiden om weer veel geld voor een veel te dure camera uit te geven