Update - Dit is de Olympus Pen F

Update - Dit is de Olympus Pen F

Thomas Kouveld 10822
Volgens betrouwbare bronnen van geruchtensite 43Rumours wordt een digitale versie van de Olympus Pen F binnenkort aangekondigd. Het wordt mogelijk de eerste Pen-camera met een ingebouwde elektronische zoeker. Digicame heeft nu de eerste gelekte productfoto van de nieuwe camera gepubliceerd.

Update (21-1-2016): Wederom heeft 43Rumours foto's gepubliceerd van de Olympus Pen F, dit keer van een productiemodel. Waar de eerste productfoto's nog erg onduidelijk waren, krijgen we nu een helder beeld van het uiterlijk en de knoppenindeling van de nieuwe camera. Vooral de aanduidingen rond de draaiknop op de voorzijde waren voorheen onleesbaar. Nu kunnen we lezen dat deze blijkbaar wordt gebruikt voor het instellen van zwart-witfilters en creatieve effecten.

Olympus Pen F

Olympus Pen F

 

Update (19-1-2016): Net nu we dachten dat we alles al wisten over de Olympus Pen F, is er weer een mogelijke functionalteit gelekt. Geruchtensite 43Rumours laat weten dat de nieuwe camera waarschijnlijk zal beschikken over een 'high res shot'-functie, net als de Olympus OM-D E-M5 Mark II. Hiermee zou je 50-megapixelfoto's moeten kunnen produceren.

Update (18-1-2016): Nu de aankondiging nog maar een week of twee op zich laat wachten, lekken er steeds meer beelden van de nieuwe Olympus Pen-F camera. Zo heeft digicame de eerste paar productfoto's gepubliceerd. Op de foto's zien we een Olympus Pen-F zilver-editie en de zwarte editie zonder battery-grip.

 

Update (13-1-2016): Na een maand van speculeren, krijgen we eindelijk een idee van het uiterlijk van de Olympus Pen F. De Japanse geruchtensite digicame publiceert de eerste gelekte productfoto van de camera. De Pen F lijkt een behoorlijk geavanceerd model te worden, met meerdere instelwielen, waarvan één op de voorzijde van de camera is geplaatst. Ook lijkt de camera voorzien te zijn van een flinke zoeker.

Bij de oorspronkelijke Pen F werd de draaiknop gebruikt voor het instellen van de sluitertijd. Helaas is de resolutie van de productfoto dermate laag dat het niet duidelijk is of dit ook op de 'nieuwe' Pen F het geval is. Gezien de vele instelknoppen, gokken wij dat Olympus voor deze knop een ander doeleinde heeft bedacht.

Update (11-1-2016): Weer lekt er informatie over de Olympus Pen-F. Nu maakt 43Rumours bekend dat de camera waarschijnlijk 1499 tot 1799 euro gaat kosten en met een Olympus 14-42mm f/3.5-5.6 EZ- of 17mm f/1.8-objectief geleverd wordt.

Update (7-1-2016): Mogelijk wordt de Olympus Pen F op 27 januari 2016 officieel aangekondigd. Dat heeft 43Rumours van een betroubare bron te horen gekregen. Deze bon claimt ook dat de nieuwe camera inderdaad een 20-megapixelsensor van Sony krijgt, zoals in december 2015 werd beweerd.

Update (17-12-2015): De Olympus Pen F krijgt mogelijk een nieuwe 20-megapixel micro four thirds-sensor van Sony. Dat heeft 43Rumours van een vertrouwde bron gehoord. Mocht het gerucht kloppen, dan wordt de Pen F de eerste Olympus-systeemcamera met een 20-megapixelsensor.

Update (16-12-2015): Volgens een bron van 43Rumours wordt de Olympus Pen F op 6 januari aangekondigd tijdens CES 2016 in Las Vegas. De officiële aankondiging van een nieuwe camera volgt vaak snel op de productregistratie, dus het zou goed kunnen dat we vanaf begin januari meer weten over de compacte camera.

Update (15-12-2015): Op Digicame is de officiële registratie van de Olympus Pen F gespot. Het lijkt er dus op dat de camera inderdaad geproduceerd gaat worden.

Oorspronkelijk gerucht

Volgens 43Rumours is de digitale editie van de Olympus Pen F een hommage aan de oorspronkelijke, analoge camera. Eerder in 2015 wist de geruchtensite al te melden dat Olympus zou komen met een camera in de Pen-serie die voorzien is van een elektronische zoeker. Het zou dus goed kunnen dat het toen al om de digitale Pen F ging.

Verdere technische details zijn nog niet bekend.

Olympus Pen-F

De oorspronkelijke Olympus Pen F werd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gebouwd. De innovatieve spiegelreflexcamera maakte gebruik van half kleinbeeld, waardoor je twee keer zoveel foto's kon maken op een fotorolletje. Deze constructie maakte het bovendien mogelijk om zeer compacte camera te maken.

Daarnaast was de camera voorzien van een roterende sluiter, in tegenstelling tot een spleet- of centraalsluiter. Dit zorgde ervoor dat ook bij hoge sluitertijden nog met flits gewerkt kon worden.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van RHBoks

Die Pen van toen had wel een beeloppervlak gelijk aan APS-C dus 2x de oppervlakte van 43 sensors. (halffullframe ipv quartfullframe) dus Olympus doe er een APS-C sensor in en kom ook met een OM-D met fullframe in navolging van Pentax die eindelijk ook met fullframe komt.

afbeelding van Anoniem

dat zijn goede ideeën! mee eens!
Of maak deze Pen F Fullframe.

afbeelding van camera sensor

Kijk eens naar de oppervlaktes van de volgende sensoren:
Die termen die je gebruikt slaan echt nergens op.
http://cameraimagesensor.com/size#70,91,210,14,a

afbeelding van Pim Geerts

Leuk, mits ze ook het kenmerkende 'portrait'-kader toepassen. Anders is het voor mijn gevoel de zoveelste retro-look hipster camera.

afbeelding van Peter Grinbaum

Waarom wil toch altijd full-frame. Olympus heeft toch al lang bewezen dat dat helemaal niet nodig is.

afbeelding van JV

Leuk, het idee van een halfkleinbeeld PEN-F

En nu even voor de duidelijkheid, stop eens met dat gezwets over fullframe... mijn PhaseOne is ook FullFrame & groter qua sensor dan een kleinbeeld... dus laten we het -zoals in de tijd van film- hebben over grootformaat (TC, nog steeds niet op 4"x5" qua sensoren) Middenformaat (6x4,5) Kleinbeeld (35mm) APS-C ed... FullFrame is net als MPixels veel marketing ;-)

afbeelding van RHBoks

Tot op bepaalde hoogte kan volledig 24x36 marketing zijn, echter als je de intentie hebt een oude klassieker nieuw leven in t blazen gebruik dan hetzelfde formaat (APS-C) in plaats van het 110 formaat wat nu 4/3 heet.Een grotere sensor heeft als belangrijkste eigenschap grotere formaat pixels die meer licht vangen en ook elkaar minder beinvloeden en een groter dynamisch bereik kunnen bieden zonder trucs toe te passen. Zelf gebruik ik Nikon 24x36 en Hasselblad 36x48 de laatste is bij lange na niet 41x56 laat staan 56x56 en is gewoon een crop middenformaat maar met meer dan afdoende kwaliteit. Misschien moeten we camera's gewoon met sensorformaat aangeven of equivalente analoog formaat dus 3/4 is digitaal 110, APS-C is digitaal HKB, fullframe is 135 digitaal etc
Want net zoals in de analoge tijd het formaat van je beeld doet er wel toe, echter de inhoud wordt bepaald door de kwaliteit en creativiteit van de fotograaf. En dat laatste is echt belangrijk een toestel is slechts gereedschap.

afbeelding van Ben Boon

Ik ben het helemaal met je verhaal eens. Zij het dat Sony het voor elkaar krijgt om 20 mega pix op een 110 formaatje te proppen! hoe klein kan een pixel zijn en hoeveel invloed hebben zij op elkaar vraag ik me dan af.
Olympus!! gebruik gewoon weer de standaard 3/4 en zet daar een grotere sensor(fullframe) in! Daar wordt volgens mij iedereen blij van.

afbeelding van RHboks

Sony heeft samen met Phase One een nieuwe sensor gemaakt van 41x53mm (full frame 645) met 100 MP, 16bit RAW en 50-12500 ISO + 4k mogelijk ook 8K video De Phase One 100 is leverbaar voor € 45000

afbeelding van Wolter Kobus

Een centraalsluiter heeft geen flitsynchronisatietijd en er kan zonder meer bij iedere beschikbare sluitertijd worden geflitst.

afbeelding van Miel

ik heb al een Olympus omd1, moet ik wachten op de nieuwe of is de pen F vergelijkbaar !!! want mooi is het wel .