Uitvinder van de gesynchroniseerde flitsfotografie overleden op 96-jarige leeftijd

Uitvinder van de gesynchroniseerde flitsfotografie overleden op 96-jarige leeftijd

Maarten Jacobi 1300
De Duitse uitvinder Artur Fischer is op 96-jarige leeftijd overleden. Hij heeft veel patenten op zijn naam staan, waaronder de uitvinding van de gesynchroniseerde flitsfotografie.

Al in 1947 vroeg Fischer patent aan op zijn uitvinding om de sluiter van de camera te synchroniseren met een flitslicht, wat in die tijd nog handmatig met magnesiumpoeder en een aansteeklont werd gedaan.

In eerste instantie vond Fischer de gesynchroniseerde flits uit om zijn dochtertje te fotograferen. Zijn uitvinding werd snel overgenomen door Agfa en Fischer richtte zijn eigen bedrijf 'Fischerwerke' op.

Speciale plugs

Fischerwerke staat vooral bekend om haar speciale plugs voor deuren en muren, waarmee Fischer hierboven op de foto staat. Het bedrijf bestaat nog steeds en produceert dagelijks 14 miljoen plugs.

Al met al had Fischer meer dan 1100 patenten op zijn naam staan (meer dan Thomas Edison), en is de fotografiewereld nog steeds dankbaar voor zijn belangrijke uitvinding van de gesynchroniseerde flitser. Hieronder is een korte documentaire over zijn leven te bekijken. Eerder zagen we ook al een video over de geschiedenis van de fotografie.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten