Sony doet (wederom) iets wat geen enkele fabrikant tot nu toe aandurfde: ze monteren een fullframe-sensor in een compactcamera. Gezien de dikte van het objectief zal de RX1 niet in een broekzak passen, maar de behuizing zelf is qua formaat vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Panasonic LX7. De Sony RX1 is zonder meer de kleinste digitale fullframe-camera tot nu toe.

Sony RX1

Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f/2

De kwaliteit van het gebruikte objectief is dan ook van essentieel belang om de camera een succes te kunnen laten zijn. Het is dan ook niet vreemd dat Sony daarvoor de hulp van Carl Zeiss heeft ingeroepen, deze Duitse fabrikant staat bekend om zijn uitstekende objectieven. Voor deze klus werd een nieuw objectief ontworpen, een Sonnar T* 35mm f/2. Hoewel brandpunt en maximale lensopening overeenkomen met de Carl Zeiss ZM Biogon 35mm f/2.0, is het ontwerp afwijkend.

Geen zoeker, EVF als accessoire

Aan de hand van de uitgelekte foto's wordt al snel duidelijk dat de RX1 niet over een ingebouwde zoeker zal beschikken. Je bent echter niet alleen aangewezen op het lcd, Sony komt hoogstwaarschijnlijk met een optionele optische of elektronische zoeker. We verwachten de oled-zoeker met 2,359 miljoen beeldpunten als accessoire.

Sony RX1
Het objectief van de Sony RX1 is wat forser, maar de behuizing is niet veel groter dan die van de Panasonic LX7 compactcamera.

24-megapixelsensor

De fullframe-sensor kennen we nog niet, al gaan we op de Photokina meerdere producten met dezelfde sensor zien. Deze 24-megapixel cmos-sensor ligt volgens de geruchten ook in de Sony A99, de Sony NEX-VG900 camcorder en de Nikon D600. We verwachten dat Sony voor de RX1 ook fasedetectie-punten op de sensor zal gebruiken.

Verwacht verder (net als bij de A99) een iso-bereik van 100 tot 25.600 en 14-bits raw. Video is waarschijnlijk mogelijk in 1080p met 50, 25 en 24 beelden per seconde. Fotograferen kan met een maximale snelheid van vijf beelden per seconde.

Sony RX1

Prijskaartje

Sony heeft de RX1 voorzien van een aantal zeer aantrekkelijke ingrediënten, maar daar staat een stevige aanschafprijs tegenover. Naar verwachting zal de prijs namelijk 2799 dollar bedragen. Nog altijd fors goedkoper dan een Leica M9, maar dat toestel heeft natuurlijk wel verwisselbare objectieven.