Met een adviesprijs van 1699 euro is de Fujifilm X-Pro1 de duurste compacte systeemcamera als we de Leica M9 niet meerekenen. Het lijkt er op dat Fujifilm een iets groter publiek wil gaan aanspreken door met een iets eenvoudiger versie van die camera te komen.

Fujifilm X-E1
Zonder hybride zoeker oogt het toestel een beetje kaal.

Fujifilm X-E1

Het nieuwe toestel, dat X-E1 gaat heten, moet het zonder de hybride-zoeker doen. Je hebt alleen de beschikking over een elektronische zoeker, het optische exemplaar ontbreekt. Dat geeft het toestel een wat eigenaardig uiterlijk, maar zorgt zeer waarschijnlijk wel voor een aantrekkelijker prijskaartje. Verder krijg je ook de beschikking over een interne flitser naast de mogelijkheid een extern exemplaar aan te sluiten.

Zwart én zilver

Hoewel er nog geen exacte technische specificaties bekend zijn, is het zeer waarschijnlijk dat de Fujifilm X-E1 op vrijwel alle andere fronten gelijk is aan de X-Pro1. Naast een volledig zwarte variant, komt er ook een exemplaar met een zilverkleurige boven en onderkant. Of die kleurstelling ook voor de X-Pro1 beschikbaar komt is niet bekend.

Fujifilm X-E1
Zeker in combinatie met een zoomobjectief heeft een optische zoeker nog maar weinig nut. 

XF 18-55mm f/2.8-4

De introductie van de Fujifilm X-E1 valt samen met de komst van een standaardzoom. Deze heeft een voor kitlenzen bekend bereik van 18-55mm. Wel is de standaardzoom van Fujifilm bijna een stop lichtsterker dan die van de meeste andere merken met een maximale lensopening van f/2.8-4.

Multifunctioneel

Opvallend is het ontbreken van een diafragmaring zoals de andere XF-objectieven die wel hebben. In plaats daarvan krijg je waarschijnlijk een multifunctionele ring die je kunt gebruiken om diverse instellingen mee aan te passen. Met een schuifje kun je kiezen tussen automatisch of handmatig instellen van het diafragma.

Fujifilm XF 18-55mm