Dat Samyang met een tilt-shiftobjectief zou komen had het bedrijf via Facebook al bevestigd, nu is er een foto uitgelekt van het objectief. De Poolse website Lenstip.com, dat vaker samenwerkt met de Europese Samyang-importeur in Polen, heeft een foto kunnen maken van de nieuwe 24mm.

Lastig

Het produceren van een goed tilt-shiftobjectief is een behoorlijk lastig. Niet alleen moet de beeldcirkel veel groter zijn dan die van een regulier kleinbeeldobjectief, ook de beeldkwaliteit moet tot in de uiterste hoeken goed zijn. Distorsie zoals bijvoorbeeld de Samyang 14mm f/2.8 die heeft is ook ongewenst omdat deze in 'geshifte' foto's zeer lastig is weg te werken.

Samyang
Het is niet de meest duidelijke foto, maar het tilt-shiftmechanisme is goed zichtbaar. De rest van het objectief is duidelijk te herkennen als Samyang.

Veeleisende doelgroep

Tel daar bij op dat de toch al kleine doelgroep zeer veeleisend zal zijn en je ziet dat Samyang voor een grote uitdaging staat. Daar staat tegenover dat Samyang reeds bewezen heeft in staat te zijn zeer goede objectieven te produceren. Ook is een constructie zonder autofocus en met een manueel bediend diafragma erg geschikt voor tilt-shiftobjectieven. De Nikkor PC- en Canon TS-E-objectieven hebben immers ook geen autofocus.

Photokina

Over de prijsstelling is nog niets bekend, reken echter op een adviesprijs die een stuk lager zal liggen dan de 2219 en de 2579 euro die respectievelijk de Nikon en de Canon 24mm tilt-shift moeten opbrengen. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat Samyang de Photokina uitkiest om het objectief officieel te presenteren. Zouden jullie een dergelijk objectief van Samyang overwegen?