Toshiba wil derde van CF-markt veroveren

Jesse Kraal 2676
We kennen SanDisk en ook Lexar en Transcend kom je nog regelmatig tegen. Daarmee hebben we vermoedelijk al zo'n negentig procent van de cf-markt benoemd. Toch heeft 'nieuwkomer' Toshiba de lat hoog gelegd door te verklaren in 2015 een derde van die markt in handen te hebben.

We hebben nieuwkomer in de intro tussen haakjes geschreven omdat we na wat google'en enkele cf-kaarten van Toshiba tegenkomen met capaciteiten van 1, 2 of 4GB. We hebben niet de indruk dat ze tot nu toe zeer actief zijn geweest met het produceren en aan de man brengen van compact flash.

toshibaNieuwe, supersnelle kaarten

Daar komt verandering in want het elektronicaconcern heeft een lijn van supersnelle kaarten gelanceerd waarmee ze een aanzienlijk deel van de markt voor zich willen winnen. De maximale snelheid van die Exceria Pro-kaarten zit met 160 en 150MB/s (resp. lees- en schrijfsnelheid) zeer dicht tegen de theoretische maximumsnelheid van compact flash van 167MB/s aan. Alleen de 16GB-variant haalt een minder hoge schrijfsnelheid van 95MB/s. De kaarten komen in 16, 32 en 64GB.

De toekomst van compact flash

De specificaties zijn aantrekkelijk, maar Toshiba zal waarschijnlijk ook op prijs moeten concurreren willen ze succesvol zijn. Het is dan ook jammer dat ze nog geen adviesprijzen van hun kaarten bekend hebben gemaakt. Daarnaast is het afwachten hoe groot de markt ik 2015 nog zal zijn. Vorig jaar kwam Sony met de XQD-kaart, de beoogde opvolger van compact flash. Die 'nieuwe standaard' wordt echter nog niet breed gedragen, zo lijkt het, want enkel de Nikon D4 kan met die kaarten overweg, terwijl SanDisk en Lexar hebben aangegeven voorlopig nog niet met XQD-kaarten te komen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Angelo Bottigliero

Hoe kun je het over CF hebben en Kingston NIET noemen? :S

afbeelding van Henri

Tja, het is mij niet helemaal duidelijk waarom Kingston en Transcend CF kaartjes ruwweg de helft kosten van de vergelijkbare exemplaren van SanDisk en Lexar.
Ik betwijfel of het te maken heeft met kwaliteit: SanDisk en Lexar kosten in de U.S.A. weer ruwweg de helft van wat ze in Nederland kosten.
Lijkt dus meer met prijspolitiek te maken te hebben dan met een echt kwaliteitsverschil.
Aangezien een standaard zo maar weer kan veranderen ben ik ook wat huiverig geworden van het investeren van € 349,- voor bijvoorbeeld een Sandisk Extreme Pro CF 64GB 600x, zeker gezien het gigantische prijsverschil met de prijs in de U.S.A.
En dan ga je toch echt twijfelen wanneer je in de prijsvergelijker van tweakers.net ziet dat een Transcend 64GB CF Card 600x zo'n € 179,- kost!

Wellicht ligt hier een mooi onderwerp voor de DigiFoto redactie? (snelheidstest en betrouwbaarheidstest)