Top 5 beste smartphonecamera's – LG G4 of toch de iPhone 6s?

Top 5 beste smartphonecamera's – LG G4 of de iPhone 6s?

Maarten Jacobi 1798
Smartphonecamera's zijn erg populair, ook bij professionele fotografen voor 'ernaast'. Maar wat zijn nou echt de smartphones met de beste camera's én met de beste prijs/kwaliteitsverhouding? Wij hebben de top 5 beste smartphonecamera's op een rijtje gezet.

5. Nokia Lumia 1020

beste smartphonecamera

Als het puur gaat om megapixels, dan wint deze smartphonecamera met stip. Met maar liefst 42 megapixels weet deze camera wat betreft resolutie alle concurrenten te verslaan. De sensor van de camera is relatief groot, met 1/1,5".

Dat de foto's zoveel megapixels tellen op een relatief kleine sensor, levert niet altijd de beste kwaliteit op bij volle resolutie. De truc die de telefoon toepast, is dan ook om er een 5-megapixelfoto van te maken, waarbij de pixels worden 'samengedrukt'.

Dit levert een hogere kwaliteit foto op dan je gewend bent van een smartphone, maar is natuurlijk ook niet de 40 megapixels die trots overal worden aangeprezen. Ook draait de telefoon op relatief verouderde hardware en is deze nog vrij duur in verhouding tot bijvoorbeeld de LG G4.

4. OnePlus 2

beste smartphonecamera

OnePlus is een redelijk onbekend merk in de smartphone-wereld, wat als gevolg heeft dat het bedrijf het moet hebben van de bijzondere prestaties. Zo ook van de kwaliteit van de camera. Met een lichtsterk objectief van f/2 en een 13 megapixel-sensor is het een hele degelijke smartphonecamera.

De OnePlus 2 beschikt, net als de iPhone en duurdere Android-toestellen, over een laser-autofocussysteem en optische beeldstabilisatie. Niet geheel onbelangrijk is ook de 4K-videofunctionaliteit, waarvoor de eerdere OnePlus One ook al werd geprezen.

Het meest indrukwekkende is de prijs: voor 399 euro is de camera beschikbaar met 64GB opslag en maar liefst 4GB werkgeheugen.

3. Samsung Galaxy K Zoom

beste smartphonecamera

Voor fotografen die toch echt een zoomfunctie, een grotere sensor (1/2,3-inch, 20.7 megapixel) en beter flitslicht willen, is de Samsung Galaxy K Zoom een uitkomst. Ook functies als optische beeldstabilisatie en de aanwezigheid van een CMOS beeldprocessor zorgen voor betere foto's.

De telefoon beschikt over een zoomobjectief van 4,4 tot 44mm (24-240mm equivalent), wat uitzonderlijk is voor een smartphone.Jammer is dat de telefoon (nog) geen raw-formaten ondersteunt, zoals nu wel Android 5.0 dat doet. Heel misschien komt deze update nog vanuit Samsung in de toekomst, hoewel hier geen toezeggingen over gedaan zijn. Wel is de camera relatief goedkoop; voor rond de 360 euro is deze al verkrijgbaar.

2. iPhone 6s Plus

beste smartphonecamera

De iPhone blijft voor veel mensen op nummer 1 staan wat betreft smartphonecamera. Niet zo gek, want als je in het Apple ecosysteem zit wil je vaak niet anders, en Apple levert altijd wel een goede camera bij de nieuwste iPhone.

Zo zagen we onlangs nog dat er per foto zo'n 24 miljard (!) handelingen worden verricht door de iPhone 6s Plus. De camera biedt 12 megapixels en heeft een lichtsterk objectief met een diafragma van f/2.2.

Verder is er sprake van een goede optische beeldstabilisatie, ruisonderdrukking en meer. De iPhone is voor veel mensen goed genoeg als compactcamera, wat dan ook tot een flinke daling in de verkoop van die cameratak heeft geleid. Er zijn zelfs elk jaar iPhone Photo Awards!

1. LG G4

beste smartphonecamera

Een lichtgevoelig objectief van f/1.8, handmatige instelling en een 16-megapixelsensor maken de LG G4 een uitstekende smartphone om foto's mee te maken. De smartphonecamera in het toestel is praktisch ongeëvenaard. Laser autofocus en optische beeldstabilisatie; dit toestel heeft het allemaal.

De prijs van de telefoon wordt steeds aantrekkelijker en is op veel verkooppunten al onder de 500 euro. Overige functies als de 3GB ram, microSD-kaartslot, snelle processor en qHD-resolutie maken het een geweldige telefoon om mee te fotograferen en na te bewerken.

Bij ons staat de LG G4 voornamelijk op nummer één vanwege de standaard optie om foto's in raw-formaat te produceren, in combinatie met de uistekende camera en handmatige controle over belichting.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten