Top 10 kerstcadeaus voor fotografen – Perfect voor onder de kerstboom

Top 10 kerstcadeaus voor fotografen – Perfect voor onder de kerstboom

Maarten Jacobi 5206
Met kerst willen we elkaar graag wat geven, maar een leuk en origineel cadeau is soms lastig te vinden. Het helpt daarom als je weet dat iemand van fotograferen houdt, want daar valt heel wat accessoires voor aan te schaffen, voor grote en kleine prijzen. Wij hebben de top 10 kerstcadeaus voor fotografen op een rijtje gezet.

10. Filters

Als fotograaf is het belangrijk om verschillende filters te gebruiken om de juiste foto's te maken. Filters zijn er uiteraard in allerlei verschillende vormen en maten, zorg er dus wel voor dat je de juiste filter koopt.

Denk bijvoorbeeld aan een circulaire polarisatiefilter, dat een uniek effect teweeg kan brengen door het licht op een bijzondere manier te filteren. Zo verdwijnen reflecties op het water en krijgt de lucht veel detail; perfect voor landschapsfotografie.

Ook een nd-filter (grijsfilter) is een leuk kerstcadeau voor fotografen; dit maakt het mogelijk om minder licht toe te laten, wat langere sluitertijden mogelijk maakt overdag. Hiermee kan bijvoorbeeld het water in een stromend beekje heel vloeiend worden weergegeven.

Filters zijn voor verschillende maten en prijzen beschikbaar.

9. Cameratassen

Veel fotografen zijn vaak onderweg, waarbij een goede draagtas veel comfort kan opleveren. Fotografen hebben meestal al een tas voor al hun apparatuur, maar niet altijd een kleinere tas voor bijvoorbeeld een korte citytrip.

Denk bijvoorbeeld aan de ThinkTank TurnStyle 10, die ruimte biedt voor een dslr en twee objectieven. Een compacte cameratas kan een erg leuk cadeau voor fotografen zijn.

8. Externe microfoon

Veel dslr camera's beschikken over uitstekende videofuncties en leveren een prachtig beeld op. Echter, het geluid van de ingebouwde microfoon valt vaak erg tegen.

Een leuk cadeau voor fotografen kan daarom een externe microfoon zijn, die gemakkelijk met een cold shoe kan worden bevestigd op de camera. Denk bijvoorbeeld aan de onlangs verschenen Røde VideoMicro, die prima dienst doet als externe microfoon, voor een degelijke prijs.

7. Extra accu

Het spreekt voor zich, maar is zeker een geschikt kerstcadeau voor fotografen. De nachtmerrie van elke digitale fotograaf is nou eenmaal dat de accu er plotseling mee ophoudt; een extra accu is daarom altijd welkom.

Originele accu's zijn vaak erg duur, terwijl het alternatief vaak net zo goed presteert en voor de halve prijs kan worden aangeschaft.

6. Snelle geheugenkaart

Fotografen komen er al vaak in om, maar het blijft heel handig om bij je te hebben: een extra geheugenkaartje. Koop er dan ook gerust een als kerstcadeau voor fotografen, maar zorg er wel voor dat het een snel geheugenkaartje is, dus met een hoge schrijfsnelheid.

De hoge schrijfsnelheid is nodig voor het verwerken van grote (film)bestanden, en is voorbereid op de toekomst waarin de raw-bestanden alsmaar groter worden.

5. Fujifilm instax

Deze camera zal het sowieso goed doen tijdens de feestdagen, puur vanwege het nostalgische en magische effect: de Fujifilm instax! Het is een analoge camera, die met een druk op de knop direct-klaar foto's produceert, die langzaam verschijnen nadat ze zijn afgedrukt.

Zeker tijdens een kerstdiner of oudejaarsavond is het een fantastische camera om sfeervolle selfies, groepsfoto's of andere beelden mee vast te leggen. De camera is scherp geprijsd en zeer geschikt als kerstcadeau voor fotografen.

4. Joby GorillaPod

Een klein statiefje voor erbij staat nooit verkeerd. Het kan in allerlei situaties handig zijn, is makkelijk om mee te nemen, en biedt een fotograaf weer nieuwe perspectieven.

De Gorilla Pod leent zich voor allerlei unieke situaties; hang hem aan een boom, buig hem om een paal heen of zet hem tussen de rotsen. Het kost niet al te veel en is een uitstekend cadeau voor fotografen.

3. Polaroid Cube+

Als alternatief voor de GoPro actioncamera's is dit een leuk voorbeeld. Met de kleine Polaroid Cube+ maak je gemakkelijk beelden van 1440p met zestig bps. Daarnaast kun je live streamen naar het internet, zodat je vrienden en familie live mee kunnen kijken met wat je aan het doen bent.

Dit kan via de iOS of Android app, waarmee je contact maakt met de Cube. Het is een iets duurder cadeau voor fotografen, maar staat zeker niet verkeerd onder de boom!

2. Eye-Fi geheugenkaart

Als fotograaf is het soms frustrerend om te moeten wachten tot je thuis bent om de foto's van je camera te halen; veel camera's hebben van zichzelf nog geen wifi-functionaliteit. Met een Eye-Fi geheugenkaart los je dit probleem heel makkelijk op: het kaartje zelf beschikt over wifi.

Met een app op de telefoon maak je heel gemakkelijk verbinding met het kaartje, waardoor je snel en gemakkelijk bij de foto's kan. Een Eye-Fi geheugenkaartje is tegenwoordig niet meer heel duur, en een leuke cadeau voor fotografen.

1. Kekke Camerariem

Het allerleukste cadeau voor onder de kerstboom vonden wij de Kekke Camerariem. Het is nou eenmaal een feit dat de meegeleverde camerariemen (zelfs bij de duurdere camera's) niet zo comfortabel of leuk zijn.

De Kekke Camerariem speelt goed in op de vraag naar een leuke maar comfortabele camerariem, voor een prima prijs. Er zijn heel veel verschillende vormen, kleuren en maten beschikbaar. Zo hebben ze riemen van leer en katoen, en zijn er zelfs tassen te koop.

Als je niet zeker weet welke camerariem perfect bij iemand past, kun je ook nog altijd de cadeaukaart geven. Een kekke camerariem is een leuk en origineel cadeau voor fotografen, dat het zeker goed zal doen, voor een degelijke prijs!

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten