Thijs Heslenfeld - Au!

Thijs Heslenfeld legt leven in oerwoud Suriname vast

Julian Huijbregts 6530
Voor zijn nieuwe fotoboek ‘Au!’ reisde Thijs Heslenfeld dwars door Suriname, om de pure schoonheid van het leven in het oerwoud vast te leggen. Het werd een beeldverhaal met een donker randje. Want al dit moois wordt ernstig bedreigd.

Vrijwel het gehele binnenland van Suriname is nog bedekt met oerwoud: een wereldrecord. Maar er tikt een tijdbom in het bos. Houtkap en commerciële jacht vormen nog niet eens de belangrijkste bedreigingen. Er is een veel groter probleem. Diep in het oerwoud graven tienduizenden gelukzoekers naar de koning van de metalen. Chemisch symbool Au, atoomnummer 79. Goud.

In het Surinaamse oerwoud staat de klok al duizenden jaren stil. De indianen en marrons die hier leven, wonen vaak nog in traditionele dorpen en voeden zich met de opbrengst van kleinschalige (zwerf)landbouw, jacht en visvangst. Maar de goudzoekers gebruiken agressieve, nietsontziende methoden en vervuilen zowel het bos als de rivieren met kwik.

Foto © Thijs Heslenfeld
Foto © Thijs Heslenfeld

Uit onderzoek blijkt dat veel bewoners inmiddels onaanvaardbaar hoge concentraties kwik in hun lichaam hebben, vooral als gevolg van het eten van verontreinigde vis. Als er niet heel snel en radicaal wordt ingegrepen, is hier geen toekomst meer voor de indianen en marrons. Want een schone rivier is de basis van hun bestaan.

Fotograaf Thijs Heslenfeld reisde drie maanden door het oerwoud om het leven in het binnenland in beeld te brengen – in het licht van de enorme bedreigingen die loeren. Volgens Heslenfeld werd het geen somber verhaal; eerder een ode aan de bewoners van het Surinaamse binnenland, hun unieke levenswijze en de fabelachtig mooie plekken waar zij leven.

Foto © Thijs Heslenfeld
Foto © Thijs Heslenfeld

Heslenfeld: 'Suriname is één van de mooiste landen die ik ken, zowel qua natuur als qua mensen. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen. Reizen is hier nog een echt avontuur en dat maakte dit project juist zo bijzonder. Ik heb gejaagd met de indianen, aap gegeten met de marrons, ik sliep wekenlang in een hangmat. Het is een manier van leven waarvan velen in onze wereld niet eens meer weten dat ‘ie nog bestaat.'

Foto © Thijs Heslenfeld
Foto © Thijs Heslenfeld

Fotoboek

Op de omslag van 'Au' komt geen tekst. 'Daar hebben we bewust voor gekozen. Het boek gaat nu juist over de puurheid van het bestaan. De coverfoto vertelt dat verhaal helemaal – daar konden woorden niks meer aan toevoegen.' De foto’s van Heslenfeld worden afgewisseld met een persoonlijk dagboek, waarin de fotograaf verhaalt over zijn reizen en de talloze bijzondere ontmoetingen onderweg.

‘Au! – Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud’ wordt uitgegeven door KIT Publishers en verschijnt op 2 november 2011. Het boekt telt 184 pagina’s en gaat 34,50 euro kosten.

Foto © Thijs Heslenfeld
Foto © Thijs Heslenfeld

Expositie

Tegelijk met de publicatie van het boek exposeert Heslenfeld zijn Suriname-foto’s de hele maand november in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade in Amsterdam.