Testfoto's en eerste indruk: Nokia Lumia 1020

Julian Huijbregts 4540
Vanaf vandaag is de Nokia Lumia 1020 te koop in Nederland. Het Windows Phone-toestel beschikt over een 41-megapixelsensor en PureView-technologie. Nokia presenteerde het toestel aan de Nederlandse pers en gaf ons een testexemplaar mee. Hier onze eerste bevindingen en foto's.

Nokia begon met een persconferentie, waarin alle voordelen van de vele megapixels in de Nokia Lumia 1020 nog eens uit de doeken werden gedaan. Veel megapixels in een smartphone is geen onzin, als je ze maar slim gebruikt. Dat is een beetje de strekking van het verhaal van Nokia en wij zijn het daar roerend mee eens.

Met de Nokia 808 konden we de PureView-techonlogie al ervaren, wil je er meer over lezen en zien wat dat oplevert, kijk dan even terug naar onze uitgebreide Nokia 808 review. Met de nieuwe Lumia 1020 pakt Nokia het overigens iets anders aan. Moest je bij de 808 nog zelf kiezen voor de volledige resolutie, 8 of 5 megapxiels, bij de Lumia 1020 is er minder keus. Je maakt ofwel foto’s in 5-megapixelformaat of in volledige resolutie + 5-megapixelresolutie.

Die laatste stand is aan te raden, want dat betekent dat je altijd het origineel achter de hand hebt. Schiet je in 16:9-verhouding, dan is je foto 34 megapixels groot, in 4:3-verhouding is dat 38 megapixels. Samen met het origineel slaat het toestel een 5-megapixelfoto op. Handig om te delen vanaf je smartphone.

Nokia Lumia 1020

Camera Pro-app, met minder opties

Nokia levert de Lumia 1020 met een eigen Camera app, genaamd ‘Camera Pro’. Helaas valt de app wat tegen en zijn de instelmogelijkheden beperkt. Je hebt controle over de flits, witbalans, iso-waarde, sluitertijd, belichtingscompensatie en scherpstelling (auto, macro of oneindig).

Controle over de beeldverwerking ontbreekt volledig en dat is een misser. Met de Nokia 808 konden we in het menu contrast, verzadiging en verscherping instellen in stappen van -5 tot +5. Leuk voor de serieuze fotograaf die zijn foto’s liever zelf bewerkt dan dat door een chip in een smartphone laat doen: zet alles op -5 en pas achteraf alles naar wens aan.

Bij de Lumia 1020 valt er niets in te stellen en dat betekent standaard een vrij hoog contrast, oververzagidgde kleuren en flink wat ruisreductie en kunstmatige verscherping. Hopelijk past Nokia dit nog aan of verschijnt er snel een alternatieve app in de Windows Store die meer controle over het beeld geeft, want we hebben het idee dat er meer uit de sensor te halen is.

Een ander nadeel ten opzichte van de 808 is de iets kleinere sensor. In de 808 zat een 1/1.2-inch cmos, de Lumia 1020 moet het doen met een 1/1.5-inchchip. Dat neemt echter niet weg dat de sensor in de Lumia 1020 nog steeds verreweg de grootste is in een smartphone. De sensor in de Lumia 1020 is net zo groot als de 2/3-inchsensor in bijvoorbeeld de Fujifilm X20.

Groot voordeel ten opzichte van de Nokia 808 is het besturingssysteem. Of Windows Phone aan jou is besteed mag je zelf bepalen, maar het is in ieder geval een systeem dat toekomst heeft, in tegenstelling tot het SymbianOS waar de Nokia 808 mee was uitgerust.

Testfoto’s

Nadat we het testexemplaar overhandigd kregen zijn we direct met de Lumia 1020 op pad gegaan om wat foto’s te schieten. Dat was nog voordat we het toestel aan de lader hebben kunnen hangen, dus het was vrij snel uit met de pret. We hebben gefotografeerd in 4:3-formaat en zowel de 5-megapixelfoto’s als de volledige 38-megapixelresolutie geupload. Je kunt ze in groot formaat bekijken of downloaden via de opties in het menu.

Camera Grip

Voor de Nokia Lumia 1020 is een speciale hoes ontwikkeld die je meer houvast geeft en bovendien over een extra accu beschikt. Helaas hebben we deze Camera Grip nog niet kunnen testen, maar het lijkt ons zeker een aanrader voor de fanatieke smartphonefotografie. Het zal de ergonomie tijdens het fotograferen flink verbeteren.

Nokia Lumia 1020 Camera Grip

Prijs en beschikbaarheid

De Nokia Lumia 1020 is per direct te koop. Het toestel heeft een adviesprijs van 699 euro. Voor dat bedrag krijg je er wel een speciale beschermhoes bij waarmee je de telefoon draadloos kunt opladen. De cameragrip-accessoire kost 79 euro.