Terugblik 2013: Olympus

Terugblik 2013: Olympus - Focus op high-end

Julian Huijbregts 1639
De OM-D E-M5 bleek een groot succes voor Olympus. Met de nieuwe OM-D E-M1 zet de fabrikant nog hoger in. Met de high-end compacte systeemcamera lijkt Olympus het hoofdstuk spiegelreflexcamera's definitief af te sluiten.

In 2012 maakte Olympus bekend aan een nieuw topmodel te werken. Toen was nog niet zeker of het om een spiegelreflex zou gaan, of om een compacte systeemcamera. Olympus heeft voor die laatste weg gekozen en zette de OM-D E-M1 in de markt. Met de focus op high-end-camera's doet Olympus goede zaken. De fabrikant verwacht dat de cameradivisie volgend jaar weer winstgevend wordt.

Olympus PEN E-P5

Dat Olympus met een PEN E-P5 zou komen, werd ons al verteld door topman Toshi Terada op de Photokina in 2012. In mei was het zover en werd het topmodel in de PEN-serie gelanceerd.

Het toestel werd uitgerust met vrijwel dezelfde specificaties als de OM-D E-M5 en een aantal verbeteringen ten opzichte van dat model, zoals de toevoeging van iso 100 en een maximale sluitertijd van 1/8000e seconde.

Een fraai toestel, alleen het prijskaartje van 999 euro (body) was even schrikken. De Olympus PEN E-P5 werd voor een hogere prijs in de markt gezet dan de OM-D E-M5 en gezien het ontbreken van een elektronische zoeker vinden we dat aan de hoge kant. Eind 2013 maakte Olympus het toestel een stuk aantrekkelijker door de uitstekende VF-4 elektronische zoeker gratis mee te leveren bij aanschaf van de PEN E-P5.

Olympus PEN E-P5

Olympus OM-D E-M1

Het grote nieuws van Olympus in 2013 was de komst van de OM-D E-M1. Het toestel moet de spiegelreflexen van de fabrikant doen vergeten en wat ons betreft is dat gelukt. Door de toevoeging van een 'Dual Fast AF'-systeem met fasedetectiepixels op de sensor werken ook oude Four Thirds-objectieven vlot op de compacte systeemcamera.

Met de OM-D E-M5 liet Olympus al zien dat het micro four thirds-formaat wat beeldkwaliteit betreft niet of nauwelijks onder hoeft te doen voor aps-c-camera's. Een nieuwe 16-megapixelsensor in de E-M1 zonder anti-aliasfilter zorgt voor nog scherpere beelden.

Ook de enorme elektronische zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten maakt indruk. Spiegelreflexen met four thirds-sensor hadden altijd een relatief kleine zoeker. De evf van de OM-D E-M1 is wat formaat betreft vergelijkbaar met fullframe-dslr's. Het weglaten van de spiegelconstructie is in dat opzicht dan ook een groot voordeel.

OM-D E-M1

Weinig nieuwe objectieven

Olympus bracht in 2013 weinig nieuw glaswerk op de markt. Aan het begin van het jaar werd een nieuwe 75-300mm f/4.8-6.7 II telezoom gepresenteerd. Samen met de OM-D E-M1 werd later een hoogwaardig 12-40mm f/2.8-objectief gelanceerd. Ook maakte Olympus de ontwikkeling van een 40-150mm f/2.8 bekend, die zal in in 2014 op de markt komen.

Olympus 75-300mm II

Lees ook: Vooruitblik 2014: Olympus OM-D E-M10 en nieuwe PEN-camera's