Studio Wildlife fotografie – Studioportretten van wilde dieren!

Studio Wildlife fotografie – Studioportretten van wilde dieren!

Maarten Jacobi 1720
De wildlife foto's van natuurfotograaf Jonny Armstrong zijn heel bijzonder; hij gebruikt namelijk een 'cameraval' en studiobelichting om wilde dieren te fotograferen van heel dichtbij. Het resultaat: spectaculaire portretten van wilde dieren, die lijken alsof ze in de studio zijn gemaakt!

Het geheim van Armstrongs foto's zit in zijn geduld en expertise wat betreft het zetten van een 'cameraval' voor de beesten. Door verschillende camera's te camoufleren en flitslichten met sensoren te plaatsen in de natuur, lukt het de fotograaf om dieren, zonder dat ze het door hebben, ineens pal op de foto te zetten, met flits en al.

Overdag werkt Armstrong als ecoloog, die de natuur in Alaska onderzoekt. Nadat hij eerst met tele-objectieven aan de slag ging, stapte hij al snel over op de verstopte camera's. Door het vele surveilleren van de beesten met apparatuur, kwam Armstrong op het idee om een cameraval te bouwen, waarmee hij studio portretfoto's kon maken van de dieren.

Fullframe camera's

Het resultaat is een unieke reeks portretten van dieren die anders nooit in die omstandigheden op die manier te fotograferen zijn. Voor de foto's is wel heel wat apparatuur nodig, zo gebruikt Armstrong meerdere fullframe Canon- en Nikoncamera's om de dieren te 'vangen'. Daarbij gebruikt hij zelfgebouwde, waterdichte behuizingen en meerdere sensoren en flitsers.

De fullframe camera's zijn nodig om een hoge iso-waarde te kunnen gebruiken tijdens het fotograferen. Armstrong gebruikt een diafragma van f/8, zodat de flitslichten niet te sterk afgaan en het natuurlijke licht nog te zien is.

Studio wildlife fotografie

Vooral door ervaring leer je hoe je het beste een camera-val voor wilde dieren kan opzetten, waarbij je ook nog rekening houdt met compositie. Voor meer informatie kun je terecht op Jonny Armstrongs website.


Foto's © Jonny Armstrong

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten