Straatplaat: straatfotografie in Utrecht

Straatfotografie in HetFotoAtelier in Utrecht

Thomas Kouveld 2351
Van 26 april tot en met zondag 21 juni 2015 kun je de expositie Straatplaat bezoeken in Utrecht, waar tien straatfotografen hun werk laten zien. De tentoonstelling vindt plaats in HetFotoAtelier, thuishonk van fotograaf Peter Rothengatter. Toegang is gratis.

De kleinschalige tentoonstelling Straatplaat is georganiseerd door de Utrechtse fotografen Pim Geerts en Peter Rothengatter. Samen zochten zij nog acht Nederlandse fotografen om hun straatfotografie te exposeren.

Zo zijn er, naast werk van Pim en Peter, foto's van Peter Oey, Henk van Roozendaal, Fred Elfrink, Paula Smitshoek, Martijn Meijerink, DutchStreetPhoto (Gerard Til en Michiel Wijnbergh), Chris Moret en Franklin Plein te bewonderen.

Expositie

De veertig foto's geven een indruk van de veelzijdigheid van straatfotografie. Sommige fotografen behouden afstand tot hun onderwerpen, anderen zoeken juist de confrontatie op. Zwart-witfoto's hebben, zoals verwacht, de overhand, maar er zijn ook foto's in kleur te bekijken.

Pim geeft een tour langs de foto's. Wijzend naar kleurfoto's van Martijn Meijerink: 'Mooi toch? Het is best grappig. Martijn is kleurenblind, maar toch werkt hij in kleur.' Je zou het niet zeggen, Martijn's foto's maken prachtig gebruik van kleur, licht en schaduw.

De series zijn gemaakt in binnen- en buitenland en behandelen veel verschillende thema's binnen het genre. Peter Oey, die toevallig aanwezig is in de winkel, richt zich met zijn serie Autumn in Paris bijvoorbeeld op het schrille contrast tussen arm en rijk in Parijs. Hij vertelt enthousiast hoe een reclamefilmpje van Chanel met Brad Pitt in de hoofdrol de aanleiding vormde voor zijn fotoreeks.

HetFotoAtelier

Minstens zo interessant als de tentoonstelling, is de omgeving waar deze plaatsvindt. Onder waakzaam oog van de Utrechtse Domtoren ligt Peter Rothengatter's winkel en galerie, HetFotoAtelier. Eenmaal binnen kan de enthousiaste fotograaf zijn ogen uitkijken: eindeloze rijen camera's uit het analoge tijdperk, veelal Nikon, zijn te bewonderen en te koop. 'Het is echt een walhalla. Ik kom hier eigenlijk veel te vaak en dat is helemaal niet goed voor mijn portemonnee', grinnikt Pim.

De rest van het knusse pand is gevuld met zeldzame fotoboeken, veilig opgeborgen in plastic. Het hoogtepunt, een eerste (Franse) druk van Robert Franks 'Les Americains', mag voor vierduizend euro van eigenaar wisselen. Half grappend laat Peter vallen dat hij de beroemde fotograaf (nu 90) nog eens moet opzoeken om het boek te laten signeren. Er hangt een gemoedelijke sfeer en gesprekken gaan veelal over camera's, fotoboeken en de ontwikkeling van fotografie. Kortom, een plek voor liefhebbers.


Vitrines met rijen Nikon camera's. Daarboven foto's uit de expositie Straatplaat.

Conclusie

De expositie Straatplaat is een interessante kijk op de wereld van straatfotografie. Door de grote variatie aan technieken en stijlen komt de rijke veelzijdigheid van het genre goed naar voren. Daarnaast is HetFotoAtelier, gelegen in hartje Utrecht, een must-see voor de enthousiaste fotograaf. Al is het alleen maar om het prachtige aanbod aan klassieke camera's te bewonderen.

Informatie

  • Data: 26 april t/m 21 juni 2015
  • Locatie: HetFotoAtelier, Lange Nieuwstraat 86, Utrecht
  • Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 14:00-19:00, zaterdag 13:00-19:00.
  • Entree: gratis

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Pim Geerts

Komt dat zien!