Steenbergen Stipendium: De fotografietalenten van 2014

Redactie DIGIFOTO Pro 2937
De jury van het Steenbergen Stipendium bezocht afgelopen zomer de eindexamenexposities van verschillende kunstacademies in Nederland om vijf (foto)projecten te selecteren. Deze projecten zijn van 6 september tot en met 2 november te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum.

Persbericht:

Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 6 september tot en met 2 november het werk van de vijf genomineerden voor Steenbergen Stipendium 2014. Het Steenbergen Stipendium is dé toonaangevende prijs voor jong fotografietalent in Nederland. Op woensdag 15 oktober maakt de jury de winnaar van de zeventiende editie van het Steenbergen Stipendium bekend, evenals de winnaar van de publieksprijs.

Op 15 oktober wordt door de jury de winnaar bekend gemaakt. De winnaar ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5.000 euro. Eveneens wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een kritische beschouwing op het niveau van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie. Deze editie bestaat de jury uit Sterre Sprengers (voorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Caroline von Courten (promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden).

Publieksprijs

Net als bij de vorige edities, zal er ook dit jaar een publieksprijs zijn. Van 6 september tot en met 12 oktober kan het publiek op zaal en via de Facebookpagina van het museum stemmen op zijn of haar favoriete werk. De winnaar van de publieksprijs wordt tijdens de uitreiking op 15 oktober bekend gemaakt.

De genomineerden en hun werk


Ad van der Koog (1962), Winterreise, www.ljuxx.com
AKV|St. Joost, Breda

Winterreise © Ad van der Koog
Winterreise © Ad van der Koog

Winterreise is een cyclus van 24 liederen van de Oostenrijkse componist Franz Schubert. De liederen gaan over een reis door een winters landschap van een jongeman die zijn geliefde heeft verloren. Geïnspireerd door Schubert maakte Van der Koog meerdere reizen door Duitsland op zoek naar de oorsprong van zijn moeder, die tijdens de Tweede Wereldoorlog voorgoed naar Nederland is gekomen. Het werk bestaat uit een verzameling kleine boekjes met foto’s. In een kaartenbak bevinden zich teksten die toelichting geven op de boekjes.


Olya Oleinic (1991), Universal guide to everything, www.cargocollective.com/olya-o 
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Universal guide to everything © Olya Oleinic
Universal guide to everything © Olya Oleinic

‘Universal guide to everything’ is een fotomontage van een verzameling van onsamenhangende beelden en artikelen. Ze verbeelden de talloze boodschappen die de mens dagelijks binnenkrijgt en demonstreert de overbelasting van goederen in de 21ste eeuw. De items pretenderen alsof ze het leven beter maken, terwijl ze in werkelijkheid het hoofd vullen met lawaai.


Carilijne Pieters (1991), De liefde is alles, hè, www.carilijnepieters.nl
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Utrecht

De liefde is alles, he © Carilijne Pieters
De liefde is alles, he © Carilijne Pieters

‘De liefde is alles, hè’ is een documentaire over de grootouders van Pieters. Het is een intiem portret van twee mensen die samen oud worden en niet meer zonder elkaar kunnen leven. Hun intense verbondenheid wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over hun liefde en naderende dood.


Jannemarein Renout (1969), Scan2400, www.jannemareinrenout.nl
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Scan2400 © Jannemarein Renout
Scan2400 © Jannemarein Renout

In een verlangen een onmogelijk beeld te maken is Renout gaan experimenteren met een scanner. Zij verwijderde de lamp uit het apparaat en liet vervolgens het aanwezige licht op de locatie scannen en interpreteren. Het resultaat is een een grid van 14 foto’s op hetzelfde formaat in allerlei kleuren.


Lisa-Marie Vlietstra (1990), KIJK EENS NAAR MIJ / LOOK AT ME, www.lisamarievlietstra.tumblr.com
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

 GEBRUIK AFBEELDINGEN Maximaal vijf foto's eenmalig rechtenvrij te gebruiken in het kader van de promotie van de tentoonstelling Steenbergen Stipendium 2014. De foto's dienen onaangesneden en onder vermelding van het volledige bijschrift, welke staan onder het beeld, geplaatst te worden.  CONTACT Mocht u vragen hebben, meer foto's willen plaatsen of ander materiaal zoeken dan kunt u contact opnemen met Annemarie van den Eijkel, Nederlands Fotomuseum: avandeneijkel@nederlandsfotomuseum.nl STEENBERGEN STIPENDIUM 2014 Another Observer – How Real is Real? © Jaya Pelupessy, Winnaar Steenbergen Stipendium 2013 Another Observer Jaya Pelupessy Steenbergen-11  download afbeelding  download persbericht  Genomineerden 2014:  Ad van der Koog  Winterreise © Ad van der Koog winterreise-01-c-ad-van-der-koog  download afbeelding  Winterreise © Ad van der Koog winterreise-02-c-ad-van-der-koog  download afbeelding  CV Ad van der Koog       Olya Oleinic  Universal guide to everything © Olya Oleinic olya-oleinic-1  download afbeelding  Universal guide to everything © Olya Oleinic olya-oleinic-2  download afbeelding   CV Olya Oleinic      Carilijne Pieters  De liefde is alles, he © Carilijne Pieters carilijne-pieters  download afbeelding      Jannemarein Renout    Scan2400 © Jannemarein Renout jannemarein renout  download afbeelding  Scan2400 © Jannemarein Renout jannemareinrenout 8537  download afbeelding  CV Jannemarein Renout        Lisa-Marie Vlietstra   Dat moeten we voor Lisa doen, 2013 © Lisa-Marie Vlietstra
Dat moeten we voor Lisa doen, 2013 © Lisa-Marie Vlietstra

Vlietstra onderzoekt in het werk ‘KIJK EENS NAAR MIJ / LOOK AT ME’ waar de grens van intimiteit ligt tussen haar en familieleden. In de film staat haar moeder in verschillende huiselijke settings centraal. De moeder kijkt weg van de camera en lijkt in zichzelf gekeerd. Dit effect wordt visueel versterkt door de moeder te laten bewegen in een statisch beeld.


Steenbergen Stipendium: de prijs voor jong fotografietalent 

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen zestien jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door de academies, studenten en critici. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Jaya Pelupessy (2013), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).

De nominatie van de projecten gaat hand in hand met het signaleren van vernieuwing binnen de fotografie en geeft inzicht hoe de nieuwe generatie het medium gebruikt. Deze bevindingen worden ieder jaar verwoord in een juryrapport, waarin ook de kwaliteit van de verschillende opleidingen tegen het licht wordt gehouden. www.steenbergen-stichting.nl www.facebook.com/StStipendium

6 september tot en met 2 november 

De vijf (foto)projecten zijn van 6 september tot en met 2 november 2014 te zien in Het Nederlands Fotomuseum. Meer informatie over de tentoonstelling vind je op de website van Het Nederlands Fotomuseum.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie