Sony RX1R II light leak - Ongewenst licht op de sensor

Sony RX1R II light leak - Ongewenst licht op de sensor

Thomas Kouveld 1830
Sony zette de productie van de RX1R II onlangs stil. De reden lijkt nu duidelijk: een serie toestellen heeft last van ongewenst licht bij heldere omstandigheden. De fabrikant roept klanten op om het Sony RX1R II light leak kosteloos te laten repareren.

De Sony RX1R II werd met hoge verwachtingen onthaald en niet zonder reden: de geavanceerde compactcamera beschikt over dezelfde sensor als de A7R II en een uitstekend 35mm f/2-objectief van Zeiss.

Sony RX1R II light leak

In december 2015 zette Sony de productie van de RX1R II echter stil. Sony Nederland wist te melden dat er, onder extreme omstandigheden, een symptoom voorkomt dat volgens de kwaliteitseisen van de fabrikant niet mag.

Nu is duidelijk waarom: Sony heeft een officieel bericht gepubliceerd, waarin wordt aangegeven dat camera's met een bepaald serienummer last kunnen hebben van 'bestanden met ongewenst licht' bij zeer heldere omstandigheden.

Sony RX1R II light leak herstellen

Eigenaren van een Sony RX1R II met de serienummers 6310198 tot 6311127 kunnen hun camera gratis laten controleren op een light leak, zodat het probleem verholpen kan worden. Sony biedt deze service tot 31 maart 2018.

Of er in Nederland ook getroffen exemplaren zijn verkocht, is nog niet bekend. Waarschijnlijk wordt de productie op 19 februari hervat.

Sommige fotografen houden wel van extra licht in hun foto's. Het bedrijf Technical Farm kwam eerder met een transparante tussenring die 'flare' veroorzaakt.

Sony RX1R II light leak

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas