Sony-patent toont gebogen sensor

Thomas Kouveld 1206
In een gepubliceerd patent van Sony is een ontwerp voor een gebogen fullframe-sensor te zien. De buiging moet ervoor zorgen dat beeldkwaliteit omhoog gaat en objectieven kleiner worden. Omdat huidige objectieven niet zullen werken op de sensor, heeft Sony ook een aantal nieuwe objectiefontwerpen in het patent opgenomen.

In onze vooruitblik voor 2015 hadden we het al over het kromme sensorontwerp van Sony. Het ging toen om geruchten over een mogelijke RX2 met vast 35mm-objectief. Het patent in kwestie draait om een fullframe-sensor voor camera's met verwisselbare objectieven.

Sony schrijft dat er veel vraag is naar sensoren met een groot dynamisch bereik, weinig ruis en uitstekende algemene beeldkwaliteit. Daarnaast wil het bedrijf dat camera's kleiner worden.

Gebogen sensor

De gebogen sensor moet deze problemen oplossen. Door de kromming in het ontwerp, dat de vorm van een oog nabootst, zijn er minder optische elementen nodig om licht op de sensor te laten vallen. Dit moet de beeldkwaliteit verbeteren en lensfouten tegengaan. Bovendien kunnen objectieven kleiner worden gemaakt.

Objectieven

Naast het sensorontwerp zijn er ook objectieven in het patent te vinden. Het gaat om de volgende modellen voor fullframe-sensoren:

  • 29.96mm f/2.06 (wordt waarschijnlijk 30mm f/2.0)
  • 36mm f/1.85 (wordt waarschijnlijk 35mm f/1.8)
  • 36mm f/2.85 (wordt waarschijnlijk 35mm f/2.8)
  • 36mm f/2.26 (wordt waarschijnlijk 35mm f/2.0)

Voor kleinere sensoren heeft de fabrikant ook een ontwerp toegevoegd voor een 10,79-25mm f/2.8-5.4-objectief.


Een prototype van een gebogen sensor die Sony vorig jaar naar buiten bracht.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Pim Geerts

lef. als camerafabrikant met een onscherpe promo foto op de proppen komen.

afbeelding van Thomas Kouveld

Ter verduidelijking: de foto (van een prototype) werd vorig jaar al naar buiten gebracht door Sony. Neemt niet weg dat het inderdaad een slechte foto is.