Smoking Kids - Rokende kinderen op de foto

Smoking Kids - Rokende kinderen op de foto

Maarten Jacobi 1938
Fotografe Frieke Janssens heeft een aantal rokende kinderen op de foto gezet. Dit heeft ze gedaan om aandacht te trekken voor de houding van rokers in verschillende culturen, en de invloed die roken heeft op onze perceptie van mensen.

De fotoreeks Smoking Kids is geïnspireerd door filmpjes van verschillende rokende kinderen in Indonesië. Janssens idee achter de fotoreeks is om de cultureel bepaalde perceptie van rokende kinderen te benadrukken.

Rokende kinderen rookten niet echt

Uiteraard rookten de kinderen in de foto's niet echt. Er werd gebruik gemaakt van wierookstokjes en kaasstengels. De sigaretten werden er achteraf ingezet met behulp van Photoshop.

Hieronder zie je een filmpje van de shoot, waarin je ziet hoe er gewerkt werd met de kinderen. In de making of is ook een stukje uit de video van de rokende Indonesische kinderen opgenomen, waarop Smoking Kids is gebaseerd.

Schoon en lelijk tegelijk

De fotoreeks speelt met het schone en lelijke van roken; de houding, het ritueel en de reacties hierop. Voor meer foto's kun je terecht op de website van Frieke Janssens.


Foto's © Frieke Janssens

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Diana van't Goor

wat een onzin