Sigma introduceert unieke 20mm f/1.4 DG HSM Art

Sigma introduceert unieke 20mm f/1.4 DG HSM Art

Thomas Kouveld 2475
Sigma introduceert de 20mm f/1.4 DG HSM Art. Hiermee zet de fabrikant wederom een uniek objectief neer, namelijk 's werelds eerste 20mm-groothoekprime voor fullframecamera's met een diafragmaopening van f/1.4.

Sigma is er de laatste jaren niet vies van om met primeurtjes te komen. Zo was de 18-35mm f/1.8 Art de eerste groothoekzoom met een diafragma van f/1.8 over het hele bereik.

Nu komt de fabrikant wederom met een uniek objectief. De 20mm f/1.4 DG HSM Art is de eerste in zijn soort met een grote diafragmaopening van f/1.4. Handig voor de creatieveling die met scherptediepte wil spelen, maar ook in situaties met weinig licht kan de enorme lichtsterkte van pas komen, aldus Sigma.

Het Japanse bedrijf belooft uitstekende beeldkwaliteit, zeker in samenwerking met dslr met hoge resolutie.

Optische constructie

Zo'n lichtsterk objectief vergt een complexe constructie. De Sigma 20mm f/1.4 Art bestaat dan ook uit 15 elementen in 11 groepen. Aan de voor- en achterzijde zien we asferische elementen, die vertekeningen moeten corrigeren.

Twee fld ('f'-low dispersion)- en vijf sld (special low dispersion) moeten chromatische aberraties, 'flare' en 'ghosting' tegengaan. Volgens Sigma is fld-glas vergelijkbaar met fluorietglas en zeer effectief in het voorkomen van chromatische aberraties

Daarnaast beschikt het objectief over negen afgeronde diafragmalamellen voor zachte achtergrondonscherpte, oftewel 'bokeh'.

Geen vedergewicht

Natuurlijk heeft al dat glas wel een effect op de omvang en het gewicht van het objectief. Met afmetingen van 90,7 x 129,8 mm en een gewicht van 950 gram is de 20mm f/1.4 bepaald niet licht.

Sterker nog, dat is twee keer zo zwaar als veel concurrenten. De Nikon AF-S 20mm f/1.8G ED weegt bijvoorbeeld 355 gram. Echter, geen enkele concurrent kan zich momenteel qua lichtsterkte meten met het Sigma-objectief.

Specificaties

  • Brandpunt: 20mm
  • Diafragma: f/1.4 - f/16
  • Optische contructie: 15 elementen in 11 groepen
  • Minimale scherpstelafstand: 0,27 m
  • Afmetingen: 90,7 x 129,8 mm
  • Gewicht: 950 gram
  • Accessoires: Zonnekap, objectieftas (meegeleverd)

Prijs en beschikbaarheid

De lichtsterke groothoekprime verschijnt naar verwachting in november 2015 en wordt gemaakt met een Nikon-, Canon- en Sigmavatting. De adviesprijs bedraagt 949 euro.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas