Sfeerverslag: De Photokina-introductie van Leica

vincentmahadew 2231
Een enerverende show op de vooravond van de Photokina. Leica pakt groots uit om de langverwachte nieuwe producten te introduceren. Befaamde topfotografen, importeurs uit de wereld en bekende Duitsers waren allen tezamen aanwezig op de grootste stand van de Kina.

De avond begon mysterieus en vooral donker. In de ruime hal, waar normaal gesproken tijdens de Photokina de Visual Gallery huisvest, stonden allerlei fototentoonstellingen uitgestald. Maar door de donkere schemering waren de foto’s niet goed zichtbaar. Wat restte was een drankje tot de grote-Leica-show begon.

drankje

Kregen we eindelijk de M10 te zien? Heeft Leica een nieuw vlaggenschip in de vorm van een nieuwe S-camera? Het wachten duurde niet lang, want binnen no-time was de donkere hal volgestroomd met mensen en kon de show beginnen. Iedereen wil namelijk het nieuws van de grootste Duitse optische fabrikant aanhoren.


Leica hield ons even in spanning

Nick Ut en Kim Phuc

Maar Leica liet ons wachten op het nieuws, en terecht. Want wat niemand van te voren wist, was dat Leica een supershow in petto had voor de aanwezigen. Dat begon met het naar voren halen van fotograaf Nick Ut. De Vietnamese Ut werd onder luid applaus door Leica in het zonnetje gezet. Ut is wereldbekend geworden vanwege zijn foto van een negenjarig Kim Phuc die de naakt een napalmaanval in de Vietnamese stad Trang Bang ontvluchtte. 

Met die foto won de fotograaf een Pullitzer Prijs. Maar niet alleen hij werd naar voren gehaald. Toen ook het centrale figuur in zijn foto, de inmiddels bijna 50 jarige Kim Phuc, op het podium kwam viel het muisstil in de immense zaal. Daarmee was de toon gezet voor een avond vol verrassingen.


Fotograaf Nick Ut (eerste van rechts) en Kim Phuc (dame in het rood) in de schijnwerpers bij Leica. Naast Kim Phuc ook Steve McCurry.

Drie musketiers

Nadat Phuc haar hartverscheurende verhaal vol tranen had verteld, nam de ingehuurde presentator het stokje weer over. Hij kondigde hij aan dat Ut een Lifetime Achievement Award had gewonnen en riep twee andere winnaars (Steve McCurry en Barbara Klemm) op het podium. De drie musketiers hebben gemeen dat ze allen zweren bij een Leica-camera. 

En daarmee werd de link naar de aanwezige tentoonstellingen gelegd: de indrukwekende foto’s die bekend zijn over de hele wereld werden geschoten met een Leica-camera. Ze maken onderdeel uit van de indrukwekkende Leica-stand op de Photokina. Na een emotioneel uurtje werd het even tijd om bij te komen, maar Leica had nog meer verrassingen in petto.


Na afloop was het tijd om de tentoonstelling eens goed te bekijken

Nieuwe camera’s

Deel twee van de show bestond uit het introduceren van de nieuwe camera’s. Met veel bombarie werd het publiek op hun wenken geserveerd. Het nieuwe vlaggenschip S,  een trendy uitvoering van de X2 met een speciale case ontworpen door topontwerper Paul Smit en tot slot de nieuwe M. Geen M10, maar gewoon M, zoals Leica hem betiteld. De nieuwe modellen zijn vanaf december te bestellen en worden in het nieuwe jaar geleverd.

Daarmee werd het de Leica-show een memorabel moment op de Photokina 2012. Dankzij Nick Ut, Kim Phuc en de nieuwe Leica-camera’s.

Leica M-serie
De nieuwe Leica M-lijn compleet. Vlnr.: Leica M, Leica M-E en Leica M Monochrom