Onlangs werd al bekend dat Samyang de 24mm f/1.4 geschikt maakte voor video, nu zijn ook de 35mm f/1.4 en de 14mm f/2.8 op een dezelfde manier aangepast. Elektronica ontbreekt volledig bij deze Koreaanse objectieven, maar waar dat voor fotografie nog lastig kan zijn is dat voor filmen juist een voordeel. De lensopening wordt nu uitgedrukt in een T-waarde die licht afwijkt, in de praktijk is de lichtsterkte niet anders dan die van de huidige objectieven.

Samyang Video
De nieuwe objectieven, van links naar rechts: 35mm T1.5, 24mm T1.5 en 14mm T3.1.

Vloeiend

Juist doordat er geen motor of tandwielstelsel nodig is om de scherpstelling aan te drijven, laat de scherpstelring van zo'n objectief zich zeer soepel ronddraaien. Door ook de klikstops uit de diafragmabediening te halen kun je tijdens de opname de lensopening vloeiend aanpassen.

Nog geen prijsinformatie

Wat de Samyang's voor video exact gaan kosten is niet bekend, we vermoeden dat deze niet mijlenver zullen afwijken van de prijzen voor de foto-varianten van deze objectieven. Dat komt neer op ongeveer 350 euro (14mm), 500 euro (35mm) en 650 euro (24mm).

Samyang
Aan het optisch ontwerp van de Samyang's -hier de 35mm T1.5- werd niets gewijzigd.

85mm f/1.4

Overigens heeft Samyang ook nog een 85mm f/1.4 in het assortiment, het eerste hoogwaardige objectief dat ze naast de goedkope en weinig lichtsterke teleobjectieven gingen voeren. Wellicht volgt ook van de 85mm binnenkort een video-variant.