Samyang 135mm f/2.0 ED UMC: Koreaans bokeh-monster

Julian Huijbregts 3039
Hoewel 135mm-objectieven van oudsher gezien worden als ideaal voor portretfotografie, zijn er relatief weinig objectieven met dit brandpunt op de markt. Samyang springt daar slim op in en biedt met de 135mm f/2.0 ED UMC verreweg het goedkoopste objectief in deze categorie. Autofocus ontbreekt, maar de optische prestaties zijn uitstekend.

De Koreaanse objectievenfabrikant Samyang heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met lichtsterke handmatige objectieven. Zo is er een reeks f/1.4-objectieven met brandpunten van 24mm, 35mm, 50mm en 85mm. Dit jaar werd de 135mm f/2 toegevoegd aan het assortiment. Het objectief is verkrijgbaar in uitvoeringen voor vrijwel ieder cameratype, van spiegelreflex tot systeemcamera.

Net als de andere Samyang-objectieven heeft de 135mm een robuuste behuizing, gemaakt van metaal en stevig kunststof. Met een gewicht van ruim 800 gram balanceert het objectief goed op de wat grotere fullframe-camera's. Er is een filterdraad met diameter van 77mm aanwezig en Samyang levert de 135mm f/2 inclusief zonnekap.

Samyang maakt ook een 135mm T2.2 V-DSLR-variant voor filmmakers. Dit objectief is optisch gelijk, maar heeft een aangepaste behuizing met tandwielen zodat je een follow-focus-systeem kunt aansluiten.

Handmatig scherpstellen

Net als alle andere Samyang-objectieven heeft de 135mm geen autofocus. Het is dan ook geen objectief om snelle actie mee vast te leggen. Gebruik je de Canon EF-variant, dan is er geen elektronische koppeling tussen de camera en het objectief. Je ziet de zoeker donkerder worden en de scherptediepte toenemen als je het diafragma kleiner maakt.

De Nikon-versie van de Samyang 135mm beschikt over een AE-chip. Deze geeft informatie door aan de camera over de scherpstelafstand. Je zult nog steeds met de hand moeten scherpstellen, maar de camera geeft aan wanneer het onderwerp scherp is. Maak je portretten op 135mm met een diafragma van f/2, dan is de scherptediepte extreem klein. Om de scherpte precies op het juiste punt te leggen is het aan te raden om gebruik te maken van live view. Door in te zoomen op het beeld kun je de flinterdunne scherptediepte zeer nauwkeurig op het gewenste punt leggen.

De forse focusring heeft een grote slag van meer dan 180 graden en laat zich soepel bedienen. Dat stelt je in staat om zeer precies scherp te stellen. Het brandpunt van 135mm, gecombineerd met de grote diafragmaopening, levert niet alleen prachtige close-ups van gezichten op. Ook voor het maken van een 'full body'-portret is de 135mm f/2 uitermate geschikt. Je hebt dan een wat grotere afstand tot je model nodig, maar je kunt het onderwerp prachtig isoleren van de achtergrond en omgeven met een mooi scherptediepte-effect.

Optische prestaties

De voorgaande Samyang-objectieven, zoals de 24mm en 35mm f/1.4, wisten ons te overtuigen met zeer goede scherpte. De nieuwe 135mm f/2.0 is ronduit indrukwekkend: vanaf de maximale diafragmaopening zien we uitstekende scherpte en een hoog contrast. In de uiterste hoeken neemt de scherpte iets af, maar de resultaten blijven zeer goed. Op f/2.8 zien we in onze metingen de scherpte nog iets toenemen, om tussen f/4 en f/8 het allerhoogste niveau te bereiken. De hoekscherpte is bij deze diafragma's ook uitstekend. De verschillen met de maximale diafragmaopening zijn echter zeer klein.

Je kunt het objectief gerust op f/2 gebruiken, zonder je zorgen te hoeven maken over de beeldkwaliteit. Misschien wel belangrijker dan scherpte, is de weergave van onscherpe delen in de foto's. Met een diafragma van f/2 zal immers maar een klein gebied echt scherp zijn. Samyang heeft de 135mm f/2 voorzien van een diafragma met negen lamellen. De 'bokeh' is onder vrijwel alle omstandigheden boterzacht, zonder storende elementen. Op f/2 worden ook felle lichtpunten perfect rond weergegeven. Bij kleinere diafragma's zie je de vorm van de lamellen in de lichtpuntjes terugkomen.

Zolang er geen felle hooglichten in beeld komen blijft de achtergrondonscherpte ook bij kleinere diafragma's erg zacht en rustig ogen. Optische vervorming is volledig afwezig. Ook chromatische aberraties worden uitstekend onder controle gehouden. In de praktijk hebben we geen storende kleurranden waargenomen, ook de onscherpe delen in de foto's blijven vrij van storingen. Fotografeer je op f/2, dan is er wel duidelijk vignettering zichtbaar. Op een fullframecamera zijn de uiterste hoeken zo'n anderhalve stop donkerder dan het midden van het beeld. Een bekend gegeven van lichtsterke objectieven en de Samyang scoort niet slecht in vergelijking met de concurrentie. Bovendien is de vignettering eenvoudig te corrigeren, mocht je daar behoefte aan hebben. In de praktijk vinden we het vaak juist een mooi effect geven. Vanaf f/2.8 is er nauwelijks vignettering zichtbaar en op f/4 is de helderheid vrijwel egaal over het hele beeldoppervlak.

Conclusie

De Samyang 135mm f/2 vraagt erom om veel gebruikt te worden met de maximale diafragmaopening van f/2. Autofocus ontbreekt, maar daar staat een flinke focusring, die zich prima laat bedienen, tegenover. Neem je de tijd voor het maken van je foto's, dan is er uitstekend te werken met handmatige scherpstelling. Het objectief levert foto's met uitstekende scherpte, hoog contrast en fraaie achtergrondonscherpte. Het diafragma afstoppen om de prestaties te verbeteren is in de praktijk gewoonweg niet nodig. Voor liefhebbers van foto's met kleine scherptediepte is Samyang's lichtsterke 135mm een absolute aanrader.

Specificaties

 • Adviesprijs: (Canon EF) €567,99
 • Adviesprijs: (Nikon AE): €615,99
 • Diafragma: f/2-22
 • Filtermaat: 77mm
 • Min. focusafstand: 80 cm
 • Afmetingen: 119,6 x 89 mm
 • Gewicht: 815 gram
 • Opbouw: 11 elementen in 7 groepen
 • Geschikt voor: Fullframe, aps-c
 • Beschikbaar voor: Canon EF en EF-M, Nikon F, Sony A en E, Fujifilm X, Samsung NX, Micro Four Thirds
 • Info: www.samyangbenelux.com