Rutger Pauw over zijn spectaculaire eclipsfoto

Rutger Pauw over zijn spectaculaire eclipsfoto

Thomas Kouveld 2755
Vrijdag 20 maart 2015 was de dag van de zonsverduistering. Voor velen een deceptie door de bewolking, maar fotograaf Rutger Pauw slaagde erin om een prachtplaat te maken van bmx'er Danny McAskill. Wij spraken met hem over de foto, die prompt viral ging.

Terwijl in Nederland de meeste mensen vol teleurstelling naar de hemel tuurden, maakte Rutger Pauw in Schotland zijn foto van het jaar. 'Het is best onwerkelijk. Ik heb al vaker met grote atleten gewerkt, met leuke uitkomsten, maar dit was wel speciaal', vertelt de enthousiaste fotograaf.


Foto © Rutger Pauw / Red Bull Content Pool

  • Camera: Canon EOS 5D Mark III
  • Objectief: EF 400mm f/2.8L IS USM II met 2x-extender
  • Brandpunt: 800mm
  • Diafragma: f/22
  • Sluitertijd: 1/250
  • ISO: 100

Rutger fotografeert topatleten voor Red Bull en was voor het project in Schotland, op het eiland Skye. Twee weken waren hij en professionele bmx'er Danny McAskill bezig om de voorbereidingen te treffen voor het perfecte shot.

Faeröer

Omdat ze in eerste instantie voor de volledige eclips wilden gaan, reisden ze naar de Faeröer-eilanden, tussen Schotland en Ijsland. Echter, door de bizarre weersomstandigheden besloten ze uit te wijken naar Skye, de geboorteplaats van McAskill. Rutger: 'Op de Faeröer-eilanden heb je vier seizoenen in een uur. Soms waaide het zo hard dat we de deur van het busje niet eens open kregen. Een paar minuten later hagelde het keihard, horizontaal. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.'

Het weer was zo veranderlijk, dat het duo het risico wilde vermijden dat het shot zou worden verpest door de plotseling opkomende wolken. 'Het weer kon in twee minuten weer veranderen, maar de volledige eclips duurt zo lang', aldus de fotograaf, 'dan moet je dat risico niet nemen.'

De foto

Eenmaal aangekomen op Skye vonden ze een geschikte plek om de foto te maken. Tegen de tijd dat de eclips zou beginnen, was het alsnog bewolkt en regenachtig. Bovendien stonden Rutger en Danny ruim 275 meter van elkaar vandaan. Danny op zijn bmx, Rutger gewapend met een Canon EOS 5D Mark III en Canon EF 400mm F/2.8L IS USM II-objectief met 2.0x-extender. Ze communiceerden via walkie-talkies.


Foto © Rutger Pauw / Red Bull Content Pool

Ook de Broncolor Move-flitsset, ingesteld op vol vermogen en aangestuurd door PocketWizards, lag op die enorme afstand van Rutger in een gat. Tussen Rutger en Danny stond een vriend met een derde PocketWizard, om het signaal door te sturen. Alle andere elektronische apparatuur moest uit, om de kans op interferentie te minimaliseren.

Succes

Door het slechte weer was er een enkele kans om de foto nemen. Rutger: 'Daarna gingen de gordijnen weer dicht, wolken voor de zon. Het was een van de spannendste momenten van m'n leven, toen ik de foto opende op de computer en moest checken of hij scherp was. Je rent immers de hele tijd op en neer op die berghelling om de zon in de goede hoek te houden.' De foto bleek geslaagd, Rutger is nog steeds zichtbaar opgelucht.


Foto © Rutger Pauw / Red Bull Content Pool

Video

Toen de foto online kwam, waren er veel sceptici, die niet wilden geloven dat de foto zonder hulp van Photoshop was gemaakt. Gelukkig had het team hier aan gedacht en werd er van het hele proces een film gemaakt. Bekijk hieronder de making-of van het avontuur.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Anoniem

Ach ja, gratis reclame voor Red Bull

afbeelding van roelj

Als Red Bull de financier en/of opdrachtgever van deze foto is en de fotograaf betaald wordt, mij best.

Voor de prijs van twee stockfoto's en een uurtarief Photoshop hadden ze ook een montage kunnen kopen. Dat is weer eens wat anders dan 'sorry, geen budget, maar het is wel mooi voor je portfolio'.

afbeelding van Anco

Epische opname. Geweldig!