Review: Tamron SP 85mm f/1.8

Review: Tamron SP 85mm f/1.8

Dre de Man 6025
Op het eerste gezicht is de Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD een vreemde eend in de bijt. Normaliter is een dergelijk objectief bedoeld als goedkoper alternatief voor de f/1,4-versies. De Nikon 85mm f/1.8 is een derde goedkoper, terwijl Sigma zelfs een f/1,4-versie aanbiedt voor dezelfde prijs als deze Tamron. Aan de andere kant heeft het objectief iets wat geen van de concurrenten heeft: beeldstabilisatie. Is dat de meerprijs waard?

Beeldstabilisatie is bij een 85mm f/1,8-objectief een noviteit. Bij macro-objectieven is beeldstabilisatie niets bijzonders meer, maar deze objectieven hebben meestal een iets langere brandpuntafstand en vooral: een lagere lichtsterkte (f/2,8). Bij zoomobjectieven die 85mm binnen hun bereik hebben is beeldstabilisatie zelfs standaard, maar ook daar is f/2,8 het maximum. Uitzondering: de Sigma 50-100mm F1.8 DC HSM | Art, maar dat objectief heeft nu juist weer geen beeldstabilisatie.

Stabilisatie

Wie wel eens met een zoomobjectief met beeldstabilisatie bij 85mm gewerkt heeft, zal beamen dat beeldstabilisatie ook voor deze brandpuntsafstand al heel zinnig is. In die zin is het dus een vrij voor de hand liggende keuze van Tamron. De beeldstabilisatie verklaart ook de vrij beperkte lichtsterkte: stabilisatie is met de vrij grote elementen van een 85mm f/1,4-objectief  moeilijk te verenigen. In dit geval heeft Tamron in het midden van de Sonnar-achtige constructie een klein, dun en redelijk licht a-focaal doublet toegevoegd.

Degelijk

Bij het uit de doos halen van het Tamron-objectief zijn we aangenaam verrast. Het objectief maakt een zeer degelijke indruk. We beginnen met het maken van een paar portretten, tenslotte is dat waar het objectief gezien de brandpuntsafstand voor bedoeld is. De autofocus van het objectief heeft een fijnafstelling nodig, maar verder ziet het beeld er goed uit. Laterale chromatische aberratie is zo niet meteen te zien en het contrast is niet hoog maar de bokeh is fraai. De beeldstabilisatie werkt goed.

Voor de testwand is de indruk wat minder positief dan de MTF-curven van de fabrikant beloofden. Tot en met f/5,6 is de scherpte goed maar lang niet zo goed als bij de parallel geteste ZEISS Milvus 2/100, en zelfs bij f/8 is hij minder dan dat objectief.

De prestaties zijn voor een portretobjectief echter meer dan goed genoeg, ook in reportagesituatie zou het objectief kunnen voldoen. De laterale chromatische aberratie is redelijk hoog, maar die kan weer eenvoudig via software gecorrigeerd worden, de longitudale chromatische aberratie is weer beter gecorrigeerd.

 

Conclusie

Voor wie kan dit objectief aantrekkelijk zijn? Waarschijnlijk vooral voor degenen die een grote behoefte hebben aan beeldstabilisatie, omdat ze een wat minder vaste hand hebben. Dat geldt nog meer voor wie met een aps-c-camera werkt (85mm is voor aps-c óók een populaire, maar dan juist wat langere brandpuntsafstand voor portretten). Het 2/3 stops verschil tussen f/1,8 en f/1,4 is slechts een fractie van het aantal stops dat met beeldstabilisatie te winnen is (drie à vier), dus in die zin heeft het ook bestaansrecht. Het objectief heeft ook een fraaie bokeh wanneer het enigszins gediafragmeerd is. Kortom: aan te bevelen voor wie bij portretten niet de allergrootste opening zoekt én afhankelijk is van beeldstabilisatie.


Tamron biedt een lagere lichtsterkte dan Sony met de 85mm, maar compenseert dat weer met optische stabilisatie. De grafieken laten zien dat de scherpte en het microcontrast enige tijd nodig heeft om tot een optimum te komen. De resultaten bij volle opening zijn voor de meeste portretten echter ruim voldoende, al verdient het aanbeveling om 1/3 stop te diafragmeren. Bij F/5,6 is het objectief in alle opzichten op zijn best.

Gebruiksadvies: f/2 voor portretten, f5.6 voor alle foto’s waarbij de scherpte belangrijk is.

Bekijk hier de volledige resultaten in het DIGIFOTO Lab.

Beoordeling
Beeldkwaliteit  4 uit 5
Bediening  4.5 uit 5
Snelheid  4 uit 5
Behuizing  4.5 uit 5
Prijs-kwaliteit  3.5 uit 5


Specificaties
Adviesprijs € 859,-
Diafragma f/1,8- f/16
Aantal diafragmalamellen 9
Filtermaat 67mm
Min. Focusafstand: 80cm
Afmetingen 84,8 x 91,3cm
Gewicht 700g
Opbouw 13 lenselementen in 9 groepen
Geschikt voor: Sony E, Canon EF/EF-S, Nikon F
Info www.transcontinenta.nl

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre