Review: Synology DS415play

Thomas Kouveld 2934
Een nas is ideaal om je foto's op te slaan en direct een back-up te maken. Kies je voor een variant met twee schijven, dan zit je vast aan RAID 1, waarbij de ene schijf de ander kopieert. Je foto's staan veilig, maar je verliest de helft van de opslagcapaciteit. Heb je veel data, dan biedt een 4-bay-nas uitkomst. Je kunt dan RAID 5 gebruiken, waarbij je minder schijfruimte opoffert. Daarom kijken we naar de Synology DS415play.

De Synology DS415play is een nas met ruimte voor vier schijven. Je bepaalt zelf de opslagcapaciteit aan de hand van de grootte van de schijven die je in het apparaat stopt. De nas is binnenshuis te benaderen, maar ook via internet.

Het apparaat is compleet uitgerust met een 1,6 Ghz dual core Intel Atom processor, 1GB aan werkgeheugen en diverse USB 3.0 en 2.0-aansluitingen. Schrijven op de nas gaat met een rappe 112 MB/s, lezen met 101 MB/s. De Synology DS415play is compact en met een stroomverbruik van 13 tot 20 Watt behoorlijk zuinig te noemen.

Synology DS415play

RAID 5

Zo'n beetje elke nas waar twee of meer schijven in passen biedt de mogelijkheid om schijven in te delen in RAID. Hiermee kun je een back-up maken van je bestanden en voorkom je dat je data kwijtraakt als een schijf kapot gaat. Met een 2-bay nas zit je vast aan RAID 1, waarbij de ene schijf de ander kopieert. Veilig, maar je bent de helft van je opslagruimte kwijt.

De Synology DS415play biedt ruimte aan vier schijven en ondersteunt RAID 5. Deze indeling is zeer geschikt voor het opslaan van foto's: de effectieve opslagruimte blijft relatief hoog en je data is goed beveiligd. Stel dat je vier schijven van 2TB gebruikt, dan houd je 6 TB aan opslagruimte over. De overige 2TB wordt gebruikt voor zogenaamde 'parity'-bestanden, waarmee je data kunt herstellen. Als een van de schijven in een RAID 5-indeling kapot gaat, kun je deze eenvoudigweg vervangen en is al je data nog veilig.

Synology DS415play

Synology Hybrid Raid

Bij RAID-indelingen is het van belang dat alle harde schijven even groot zijn. Bij voorkeur komen ze uit dezelfde serie van dezelfde fabrikant. De RAID-indeling zal namelijk altijd de kleinste schijf als uitgangspunt nemen en overige schijfruimte niet beschikbaar stellen.
Plaats je drie schijven van 1TB en een schijf van 500GB, dan zal het systeem vier schijven van 500GB zien. Wil je toch schijven van verschillende groottes gebruiken, kies dan voor Synology Hybrid RAID (SHR), die deze beperking niet heeft. SHR rekent zelf uit wat de beste balans van ruimte en veiligheid is. Wel liggen de doorvoersnelheden iets lager dan bij RAID 5.

DiskStation Manager 5.2

Het instellen van de DS415play is zeer eenvoudig. Klik een of meerdere schijven in de nas, sluit het apparaat aan op je router en ga vervolgens met een computer of laptop die met hetzelfde netwerk is verbonden naar find.synology.com. De nas wordt nu automatisch gevonden en je komt in de DiskStation Manager-software terecht.

Deze beheersoftware blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. Je kunt in deze omgeving bijvoorbeeld automatische back-ups instellen en apps installeren. Hiermee breid je de functionaliteiten van de nas met gemak uit, of het nu gaat om het opzetten van een website of integratie met je Dropbox-account.

Synology DiskStation Manager 5.2

Play

Het woord 'play' in de naam van de Synology-nas slaat op de multimediamogelijkheden van het apparaat. De DS415play is namelijk erg geschikt om dienst te doen als filmbibliotheek en kan full-hd-materiaal moeiteloos 'transcoden', zodat je het kunt afspelen op externe apparaten.

Dit kan via de interne Video Station-software of in combinatie met een smart-tv of mediaspeler zoals Apple TV of Google Chromecast. Dat maakt deze nas niet alleen een handig apparaat voor opslag en back-up van je foto's, maar ook een mediacenter voor in de huiskamer.

Goud AwardConclusie

De Synology DS415play is een veelzijdige nas die een enorme hoeveelheid opslagruimte beschikbaar kan stellen en puike prestaties levert. Bovendien is er ruimte voor vier schijven en kun je gebruikmaken van RAID 5, waardoor je foto's veiliger staan dan op een enkele harde schijf, maar je niet de helft van de opslagruimte kwijt bent. Daarnaast is de gebruiksvriendelijke DSM-software prettig om mee te werken.

Specificaties

  • Adviesprijs: € 441,65 (excl. hdd's)
  • Max. aantal schijven: 4
  • Max. opslagcapaciteit: 32 TB (4 x 8 TB)
  • Processor: Dual Core Intel Atom CE5335 @ 1.6 Ghz
  • Geheugen: 1GB DDR3
  • Interface: Ethernet
  • Afmetingen: 165 x 203 x 233,2 mm
  • Garantie: 2 jaar

Synology DS415+

Heb je behoefte aan nog meer performance? Dan is de Synology DS415+ een interessante optie. Deze krachtpatser is uitgerust met een quad core-processor en 2GB aan intern geheugen, waardoor de lees- en schrijfsnelheden een stuk hoger liggen dan die van de DS415Play. Wel moet je iets dieper in de buidel tasten, de DS415+ is honderd euro duurder.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas