Review: Seagate Personal Cloud

Review: Seagate Personal Cloud

Thomas Kouveld 4448
Opslag in de cloud is nauwelijks meer weg te denken. Ook veel fotografen gebruiken diensten als Dropbox en Google Drive om hun werk altijd beschikbaar te hebben. Je geeft je foto's hiermee echter wel voor een groot gedeelte uit handen en de opslagruimte is beperkt. Wil je wel de voordelen van de cloud, maar niet de beperkingen? Dan biedt de Seagate Personal Cloud uitkomst. Met dit apparaat maak je eenvoudig je persoonlijke cloud-opslag.

De Seagate Personal Cloud komt in een strakke zwarte behuizing en biedt twee smaken. De standaard Personal Cloud bevat één harde schijf, met drie, vier of vijf terabyte aan opslagcapaciteit.

Daarnaast is er de grotere Personal Cloud 2-Bay, die zoals de naam doet vermoeden, twee schijven bevat. Bij deze uitvoering heb je de keuze uit vier, zes of acht terabyte. Een groot voordeel van de 2-bay uitvoering is dat het apparaat een kopie kan maken van alle data. Daardoor is er altijd een back-up achter de hand als een van de schijven kapot gaat.

Seagate Personal Cloud

Cloud-functie

Als we het hebben over de cloud, bedoelen we meestal een centraal opslagpunt, dat via het internet te bereiken is. Zo kun je vanaf elke mogelijke plek bij je bestanden, zolang je maar een internetverbinding hebt. De Seagate Personal Cloud werkt ook op deze manier.

Sluit het apparaat aan op het stopcontact en je router en je kunt aan de slag. Thuis heb je toegang tot je bestanden via het lokale netwerk, ben je buiten de deur, dan gebruik je een internetbrowser of app.

Installatie

Eenmaal aangesloten is de Seagate Personal Cloud snel klaar voor gebruik. De schijven beginnen te draaien en na een paar minuten is de web-interface van de Personal Cloud, het Seagate Dashboard, bereikbaar. Hier wordt automatisch een update uitgevoerd als het nodig is. Het apparaat is dus meteen up-to-date.

Als je gebruikersaccount is aangemaakt, kun je bestanden naar de schijf gaan schrijven. De heldere en snelle installatie is duidelijk gericht op de gebruiker die zich geen zorgen wil maken over allerlei instellingen. Ook als je geen whizzkid bent is het instellen van de Seagate Personal Cloud een makkie.

Raid-indeling

Bij het instellen van de Seagate Personal Cloud 2-Bay geef je aan hoe het apparaat omgaat met de twee schijven. Je kiest voor een RAID 0- of RAID 1-indeling. RAID 1 zorgt ervoor dat de ene schijf de andere kopieert. Hierdoor is je data veilig als een van de schijven kapot gaat, maar de totale opslag wordt gehalveerd. Een 6TB-Personal Cloud in RAID 1 heeft dus drie terabyte aan opslagruimte. Bij gebruik van RAID 0 krijg je de beschikking over de totale opslagcapaciteit, maar wordt er dus geen kopie gemaakt.

Seagate Personal Cloud

Toegang

Zodra er bestanden op de Personal Cloud staan, zijn ze thuis en via het internet bereikbaar. Voor smartphone en tablet is de Seagate Remote Access App beschikbaar, die een beveiligde verbinding met de Personal Cloud opzet. Eenmaal ingelogd, kun je de bestanden downloaden en beheren. Dit werkt snel en eenvoudig.

Wil je via een externe computer verbinding maken met de Personal Cloud, dan kun je gebruik maken van het kleine programma Sdrive, dat een permanente koppeling tussen de computer en de opslag opzet. Met de Seagate Media App, beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone, kun je waar je ook bent al je foto's en andere media bekijken die op je Personal Cloud staan.

Back-up

Het verzorgen van back-ups is een belangrijke taak van de Personal Cloud en hier zijn dan ook flink wat mogelijkheden voor. Een groot voordeel ten opzichte van externe clouds, zoals Dropbox is dat de doorvoersnelheden op je lokale netwerk veel hoger zijn dan over het internet. Bij het opslaan van grote bestanden maakt dit een enorm verschil.

Het is natuurlijk mogelijk om zelf handmatig bestanden van je computer naar je cloud te kopiëren, maar veel prettiger is het als dit automatisch gaat. Om het maken van periodieke back-ups zo makkelijk mogelijk te maken, kun je dit stap voor stap instellen in het Dashboard. Selecteer simpelweg welke mappen moeten worden gekopieerd en hoe vaak; het apparaat doet de rest. De Personal Cloud is compatibel met Time Machine van Apple, dus Mac-gebruikers kunnen hun vertrouwde back-upsoftware blijven gebruiken.

Ook het back-uppen van mobiele apparaten is mogelijk. Met de Seagate Backup-app zet je onder meer contactpersonen, foto's en video's veilig weg. Daarnaast is de Seagate Personal Cloud te koppelen aan je bestaande clouds, zoals Dropbox en Google Drive.

Dit maakt het mogelijk om een extra back-up te maken of bestanden heen en weer te verplaatsen. Als je bijvoorbeeld foto's naar vrienden of een klant wilt sturen, kun je ze in een Dropbox-map zetten, die je deelt met de ontvanger. Zo kun je makkelijk scheiden wat je wel en niet deelt met de buitenwereld. De rest van je bestanden blijven op de Personal Cloud.

Seagate Personal Cloud

Extra mogelijkheden

De functionaliteiten van de Personal Cloud zijn uit te breiden met apps die Seagate beschikbaar stelt. Zo kun je bijvoorbeeld een WordPress-webpagina opzetten of bestanden downloaden via de BitTorrent-app. Op het moment van schrijven is het aanbod nog redelijk beperkt, maar dit wordt nog uitgebreid. Seagate biedt momenteel de volgende apps aan:

  • BitTorrent Sync
  • ElephantDrive
  • Plex Media Server
  • Sdrive
  • Seagate Media
  • WordPress
  • ownCloud

Streaming

Naast het veilig opslaan van foto's, streamt de Personal Cloud ook films naar smart-tv's en mediaspelers. Met de Seagate Media-app kun je foto's en video's op je smartphone of tablet bekijken, maar ze ook doorsturen naar bijvoorbeeld een Google Chromecast of Samsung Smart TV.

De app is er voor iOS-, Android-, Windows 8- en zelfs Amazon Kindle-apparaten. Een extra handigheidje van deze app is de mogelijkheid om foto's die je maakt met je smartphone direct door te sturen naar de Personal Cloud. Dit voorkomt het vollopen van het opslaggeheugen op je smartphone.

Goud AwardConclusie

Seagate zet met de Personal Cloud een no-nonsense-oplossing neer voor het veilig en toegankelijk opslaan van je bestanden. Het compacte apparaat blinkt uit in gebruiksgemak en de beschikbare software zorgt ervoor dat je gemakkelijk bij je foto's en video's kunt.

De 2-Bay-variant is ideaal als je foto's veilig op twee schijven op wilt slaan. Zo voorkom je dat je alles kwijtraakt als er een harde schijf kapot gaat. Het appaanbod is nog wat beperkt, maar in de toekomst kan dit worden uitgebreid.

Het grote voordeel van de Seagate Personal Cloud is het gemak waarmee je alles instelt. Uitgebreide technische kennis is niet nodig. Met enkele  muisklikken zet je al je foto's in je eigen persoonlijke cloud.

Specificaties

Adviesprijs: Vanaf  €169,-
Opslagcapaciteit: 3 / 4 / 5 / 6 / 8 TB
Interface: Ethernet
Afmetingen: 119 / 234 x 235 x 48 mm
Gewicht: 1380 / 2180 gram
Garantie: 2 jaar
Info: www.seagate.com/nl

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas