Review: Nikon AF-S Nikkor 16-80mm f/2.8-4E ED VR

Review: Nikon AF-S Nikkor 16-80mm f/2.8-4E ED VR

Thomas Kouveld 5652
Nikon stopt de nieuwe AF-S Nikkor 16-80mm f/2.8-4E ED VR vol met nieuwe technologie, zoals een elektromagnetisch diafragma en een beschermende fluorcoat. Het objectief combineert een flink zoombereik met een relatief grote diafragmaopening. Is dit de ultieme allrounder voor Nikon DX-camera's?
Nikon AF-S Nikkor 16-80mm f/2.8-4E ED VR

Het is duidelijk dat Nikon zich met de AF-S 16-80mm f/2.8-4E ED VR richt op de enthousiaste hobbyfotograaf, die geen genoegen (meer) neemt met het standaard 18-55mm f/3.5-5.6- objectief. De nieuwe 16-80mm-zoom heeft een groter zoombereik, is lichtsterker en is voorzien van een elektromagnetisch diafragma dat zorgt voor gelijke belichting bij reeksopnames op hoge snelheid. Het objectief komt in een stevige kunststof behuizing, die degelijk aanvoelt. Een rubberen ring om de metalen lensvatting houdt stof en vocht tegen. Een kleine spatregen zal dus geen probleem zijn, al is het objectief niet geheel afgedicht tegen extreme weersomstandigheden. De grote zoom- en scherpstelring draaien prettig. Op ieder moment kun je de focus bijstellen door aan de scherpstelring te draaien.

Met een gewicht van 480 gram is het forse zoomobjectief aan de zware kant voor kleine aps-c-camera's, een gevolg van het grote maximum diafragma en de VRbeeldstabilisatie. De instap-dslr's zoals de D5500 en D3300 zijn bijvoorbeeld lichter dan het objectief, waardoor de balans niet optimaal is. Het objectief is geschikter voor de wat grotere geavanceerde DX-camera's, zoals de Nikon D7200 en de D7100, waar wij het objectief op testen. Het zoombereik van 16-80mm, 24-120mm in fullframe-equivalent is ideaal voor veel fotografen: kort genoeg voor een landschapsfoto, maar met de mogelijkheid om een flink stuk te zoomen voor portretfotografie. Tel daar de lichtsterkte bij op en de VR-beeldstabilisatie en je hebt een uitstekend allround-objectief dat je ook prima binnen kunt gebruiken. Dankzij de Silent Wave Motor stelt het objectief geruisloos scherp, wat snel en nauwkeurig gebeurt, ook bij weinig licht. Het objectief heeft een filtermaat van 72mm en draait niet tijdens het scherpstellen, zodat je probleemloos polarisatiefilters kunt gebruiken. Volgens Nikon kan de VR-beeldstabilisatie tot vier stops licht overbruggen. Tijdens onze tests lukte het net niet om acceptabele scherpte te behouden bij dit uiterste, maar drie stops is geen probleem voor de VR-motor.

Optische prestaties

De Nikon 16-80mm f/2.8-4E ED VR is opgebouwd uit 17 elementen in 13 groepen, waarvan vier elementen van ED-glas. Centrumscherpte is met het diafragma wijd open uitstekend. De scherpte in de hoeken blijft dan nog wat achter, vooral bij de 16mm-groothoek. Draai je het diafragma dicht tot f/4, dan trekken de hoeken flink bij, de maximale scherpte zit tussen f/5.6 en f/8. Ook op 16mm is het beeld dan van hoek tot hoek vrijwel perfect scherp. De hoekscherpte is in de 24mm-stand vanaf f/5.6 al erg goed. Zoom je nog iets verder in, dan levert de Nikon 16-80mm behoorlijk indrukwekkende resultaten af, met een piek bij 35mm en 50mm. Met het diafragma wijd open is er dan al sprake van opvallend weinig onscherpte en bij f/5.6 zijn foto's haarscherp van hoek tot hoek. Bij 80mm neemt de scherpte iets af, zij het in zeer geringe mate. Ook hier geldt dat de beste resultaten bij f/5.6 te behalen zijn. Na f/11 neemt de scherpte af als gevolg van diffractie. Dankzij de zeven afgeronde diafragmalamellen is achtergrondonscherpte zacht en subtiel. Hooglichten worden mooi rond weergegeven. Chromatische aberraties zijn zichtbaar aan de randen van het beeld bij hoge contrasten, maar de kleurverschuivingen vallen niet erg op en zijn goed te corrigeren. De 16-80mm is Nikon's eerste DX-objectief met Nano Crystal Coat. Lensflare is daardoor nauwelijks te ontdekken, zelfs niet bij het fotograferen met tegenlicht van de felle middagzon. Wat wel opvalt, is een flinke hoeveelheid tonvormige distorsie die optreedt bij 16mm. In mindere mate is er kussenvormige distorsie aanwezig op 80mm. In de groothoekstand is de vervorming erg aanwezig als je rechte lijnen fotografeert. Gelukkig is distorsie goed te herstellen tijdens nabewerking. Vignettering is aanwezig, maar niet in bijzondere mate: bij 16mm en een wijd open diafragma zijn de hoeken ongeveer anderhalve stop donkerder dan het centrum. Draai je het diafragma dicht tot f/5.6, dan is de helderheid zo goed als evenredig over het gehele kader.

Conclusie

Nikon heeft flink uitgepakt met de AF-S Nikkor 16-80mm f/2.8- 4, het objectief is voorzien van flink wat technisch vernuft. Het objectief heeft daardoor een pittig prijskaartje, maar daar krijg je veel voor terug. Het zoombereik is erg prettig, het diafragma relatief groot en de VR-beeldstabilisatie werkt efficiënt. Je kunt de zoom eigenlijk altijd wel inzetten, zowel binnen als buiten. In het midden is de scherpte met open diafragma op alle brandpunten erg goed, op f/5.6 en f/8 is ook de hoekscherpte optimaal. In de 16mm-stand is wel flink wat vervorming te zien, maar lensflare en chromatische aberraties blijven goed binnen de perken. Wie investeert in deze luxe standaardzoom, zal het objectief waarschijnlijk niet vaak van zijn camera afhalen.

Specificaties

  • Adviesprijs: €1199,-
  • Diafragma: f/2.8 - f/32
  • Filtermaat: 72mm
  • Min. Focusafstand: 35 cm
  • Afmetingen: 80 x 85,5 mm
  • Gewicht: 480 gram
  • Opbouw: 17 elementen in 13 groepen
  • Beeldstabilisatie: Ja
  • Accessoires: HB-75 zonnekap, lenshoes
  • Geschikt voor: Nikon DX
afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Simone Hiensch

Hallo, een mooi objectief. Hoe vergelijkt deze met de Nikon 18-140? Ik heb een d7200. Is de kwaliteit veel beter? Scherpere foto's? Ik houd er niet van om van van lens te wisselenen.