Review: Nikon 1 J5

Thomas Kouveld 4486
In september 2011 introduceerde Nikon het 1-systeem. Inmiddels zijn we alweer bij de vijfde camera in de J-serie aanbeland. Ten opzichte van zijn voorgangers zijn er flink wat verbeteringen doorgevoerd. De behuizing heeft een hip retro-uiterlijk gekregen en aan boord is een nieuwe 20,8-megapixelsensor te vinden. We zoeken uit wat dat oplevert.

Nikon heeft het uiterlijk van de J-serie met de Nikon 1 J5 stevig onder handen genomen. Qua afmetingen wijkt de nieuwe systeemcamera niet af, maar het retro-uiterlijk met kunstleer is nieuw. De behuizing heeft nu ook een kleine grip en plek om je duim te rusten, waardoor deze lekker in de hand ligt. Belangrijker is de introductie van een volwaardig programmakeuzewiel bovenop de camera. Voorheen hadden de camera's in de Nikon 1 J-serie een instelwiel met enkel automatische opties en moest je in de menu's graven om de PASMprogrammastanden te benaderen. Dat is nu niet meer het geval en dat maakt de Nikon 1 J5 een stuk prettiger in gebruik voor de fotograaf die zelf zijn instellingen wil bepalen. Aan de voorkant van de behuizing zit bovendien een extra programmeerbare 'Fn'-knop en de camera krijgt er een draaiwieltje bij aan de bovenkant van de camera. Het 3-inch touchscreen is hetzelfde gebleven als in de 1 J4, maar het scherm is nu ook kantelbaar. Een stevig metalen frame laat je het scherm naar boven en beneden uitklappen. Wifi is ingebouwd in de behuizing, zodat je foto's draadloos kunt versturen naar een iOS- of Android-apparaat. Ook kan een smartphone of tablet dienst doen als afstandsbediening. De huidige app die Nikon aanbiedt kan echter wel een update gebruiken, je krijgt nauwelijks instelopties in de app.

Beeldkwaliteit

Nikon heeft de Nikon 1 J5 uitgerust met een gloednieuwe 20,8-megapixelsensor, die gebruikmaakt van bsi-techniek. Deze 'back side illuminated' sensor zou betere ruisprestaties moeten bieden en dat blijkt in de praktijk ook het geval te zijn. De sensor presteert zichtbaar beter dan de 18,4-megapixelchip die in de Nikon 1 J4 te vinden is. Het iso-bereik loopt van 160 tot en met 12.800. Tot en met iso 800 is er weinig storende ruis te zien in de raw-bestanden. Vanaf iso 1600 is er wat meer korrel zichtbaar, maar blijven de resultaten goed bruikbaar. Op iso 3200 en 6400 presteert de 1 J5 beduidend beter dan zijn voorgangers. Ondanks de hogere resolutie hebben de bestanden minder ruis. Op de hoogste waarde van iso 12.800 is wel veel kleurruis te zien en verlies je veel details. Fotografeer je in jpeg, dan kun je bij iso-waarden 6400 en 12,800 extra ruisreductie inschakelen. Hierbij worden meerdere opnames gemaakt en gecombineerd om ruis tegen te gaan. Het gevolg is dat foto's inderdaad significant minder ruis vertonen, maar ook minder detail. In klein formaat zijn de uiteindelijke foto's echter wel beter bruikbaar voor kleine afdrukken of weergave op internet. Met het 1-inch-sensorformaat heeft de Nikon 1-serie een relatief kleine sensor binnen de systeemcameramarkt. Alternatieven met een grotere sensor presteren beter, maar dankzij de nieuwe bsi-sensor is het verschil een stapje kleiner geworden. Bij goede lichtomstandigheden zijn de verschillen bovendien minimaal en levert de 1 J5 prima foto's af met veel details.

Snelheid en autofocus

Een gebied waar de camera's in de Nikon 1-serie uitblinken is snelheid, de 1 J5 is daarin geen uitzondering. Het kleine toestel is in staat om twintig beelden per seconde vast te leggen, met behoud van continu-autofocus. Zet je de autofocus vast op het eerste beeld, dan haalt de camera zelfs zestig beelden per seconde. Deze extreme snelheden zijn mogelijk bij de volledige 20,8-megapixelresolutie, zelfs in raw-formaat. De buffer biedt plaats aan veertig raw-bestanden. Een indrukwekkend aantal voor een camera van dit formaat. Daarnaast maakt de Nikon 1 J5 gebruik van het geavanceerde autofocus-systeem dat we kennen van de 1 J4. Het systeem, dat gebruik maakt van 171 autofocuspunten, zorgt voor razendsnelle scherpstelling. In het midden van het kader zijn 105 fasedetectiepunten geplaatst. Ook in situaties met weinig licht werkt de autofocus nog snel en accuraat. De hoge snelheid en het onopvallende voorkomen van de camera maken de Nikon 1 J5 zeer geschikt voor straatfotografie of het vastleggen van andere snelle acties.

Filmfunctie

De 1 J5 is de eerste Nikon-camera die over een 4K-filmfunctie beschikt. Helaas ben je bij het filmen in deze stand beperkt tot opnames met 15 beelden per seconde. Dat is niet genoeg voor het maken van vloeiende filmopnames. De beelden zijn haarscherp, maar de film stottert. In de 1080p-resolutie kun je gebruik maken van 30 of 60 fps en krijg je wel vloeiende opnames. Fanatieke filmmakers zullen opties voor 24 of 25 fps missen, maar op de filmkwaliteit is weinig aan te merken. Interessanter dan de beperkte 4K-functie, zijn de slowmotionmogelijkheden van de Nikon 1 J5. In 720p-resolutie kun je filmpjes maken met 120 fps. In deze slowmotion-stand ben je beperkt tot het opnemen van drie seconden achter elkaar, je zult dus wel goed moeten timen om het juiste moment vast te leggen. In de camera wordt de opname omgezet naar 30 fps, wat resulteert in een slowmotion-clip van twaalf seconden met een vertraging van vier keer. Ook biedt de Nikon 1 J5 de optie om bij lagere resoluties nog extremere slowmotion-opnames te maken met 400 en zelfs 1200 fps. Die laatste optie zorgt voor een vertraging van veertig keer. Je moet dan wel genoegen nemen met een piepklein kader van 440x144 pixels. Opnemen met 400 fps doet de Nikon 1 J5 in 800x296. Voor zowel de 4K-filmfunctie als de slowmotion-opties gebruikt de camera een uitsnede van de sensor, je verliest dus een stukje groothoekbereik. Geluid wordt opgenomen met een ingebouwde microfoon. Er is geen mogelijkheid om een extern exemplaar aan te sluiten.

Conclusie

Nikon rust de 1 J5 uit met een aantal flinke updates ten opzichte van de voorgaande modellen. De nieuwe 20,8-megapixelsensor is een goede vooruitgang, de ruisprestaties zijn zichtbaar beter geworden. De kleine Nikon 1 J5 doet door zijn 1-inchsensor wat beeldkwaliteit betreft wel iets onder voor concurrerende camera's met een grotere sensor, maar het verschil is kleiner geworden en bij voldoende licht zijn de resultaten prima. De 4K-filmfunctie biedt door de beperking van 15 fps weinig meerwaarde, interessanter zijn de slowmotion-functies, die kunnen spectaculaire resultaten opleveren. De bediening van de Nikon 1 J5 is in alle opzichten verbeterd. Een volwaardig programmakeuzewiel, uitklapbaar touchscreen en de extra knoppen maken de kleine camera veel beter te bedienen en daarmee interessanter voor gevorderde fotografen. Het gebied waar de Nikon 1 J5 echt uitblinkt, is snelheid. Het rappe autofocussysteem en de extreem snelle reeksopnames van twintig beelden per seconde met behoud van autofocus, maken deze kleine camera erg interessant voor het vastleggen van snelle acties. Dankzij het kleine formaat en onopvallende voorkomen is de 1 J5 bovendien een aantrekkelijke camera voor straatfotografie.

Specificaties

 • Adviesprijs: €549,- (incl. 10-30mm f/3.5-5.6-kitlens )
 • Resolutie: 20,8 megapixels
 • Beeldsensor: 1-inch bsi-cmos
 • ISO-bereik: 160-12.800
 • Scherm: kantelbaar 3-inch-touchscreen (1,04 miljoen beeldpunten)
 • Scherpstelling: Hybride-autofocus (171 punten, waarvan 105 fasedetectie)
 • Snelheid: 60 fps, 20 fps met AF-C
 • Opslag: microSDXC
 • Afmetingen: 98 x 60 x 32 mm
 • Gewicht: 350 gram (incl. accu)
 • Beeldstabilisatie: Ja
 • Filmfunctie: 4K @ 15 fps, 1080p @ 60/30 fps, 720p @ 120/60/30 fps
 • Info: www.nikon.nl
afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas