Mitsubishi CP-K60DW-S: Compacte kleursublimatieprinter

Review: Mitsubishi CP-K60DW-S

Thomas Kouveld 1438
Evenement- en trouwfotografen zullen het nut inzien van een goede fotoprinter om mee te nemen naar opdrachten. Zo kun je ter plekke portretten maken en uitprinten om mee te geven aan gasten. Een leuk aandenken voor hen en goede reclame voor jou als fotograaf. Kwaliteit, gebruiksgemak en snelheid zijn in dat soort situaties essentieel. Inkjet-printers voldoen vaak niet aan al die eisen, daarom testen we de Mitsubishi CP-K60DW-S, een compacte kleursublimatieprinter.

De Mitsubishi CP-K60DW-S maakt een solide eerste indruk. Een stevige, stofdichte behuizing wordt gesierd door een minimum aan knoppen en aansluitingen, een verademing als je niet gediend bent van toeters en bellen. De installatie is een kwestie van twee kabels – netvoeding en usb – aansluiten en is daarmee heerlijk ongecompliceerd.

Kleursublimatie

In tegenstelling tot het hoge aantal inkjetprinters maakt de K60DW-S gebruik van kleursublimatietechniek om foto's te printen. Dit is dezelfde techniek die ook in fotokiosken wordt gebruikt. De printer bevat een rol folie die cyaan, magenta en geel bevat. Door plaatselijke verhitting verdampen de kleuren en hechten zich aan fotopapier. Een groot voordeel ten opzichte van inkt is de hoge printsnelheid. Bovendien zijn foto's na het printen meteen droog. De printer drukt een foto op 10x15 cm-formaat in elf seconden af. Hierbij wordt de helft van de folie gebruikt, dat een afmeting heeft van 15x20 cm. Door middel van een 'rewind'-functie wordt bij de volgende foto de rest van de folie gebruikt. Print je meer foto's tegelijk, dan worden 15x10-foto's op één vel geprint en afgesneden. Wel loopt de tijd iets op, een opdracht van twintig foto's handelt de printer in zo'n acht minuten af.

Printkwaliteit

Naast snelheid biedt de K60DW-S uitstekende beeldkwaliteit. Kleursublimatie is niet geschikt voor tekst, maar foto's worden scherp, contrastrijk en levendig afgedrukt. Je kunt kiezen voor een glanzende of matte afwerking. Om monitor en printer op elkaar af te stemmen, stelt Mitsubishi bovendien kleurprofielen beschikbaar, zodat je afgedrukte foto's overeenkomen met wat je op je scherm ziet. Die combinatie van kwaliteit en snelheid maakt de printer bij uitstek geschikt op evenementen, zodat je snel een portret kan maken en meegeven. De printer is met 12 kilogram geen lichtgewicht, maar omdat er geen inkt aan te pas komt, kun je hem zonder problemen vervoeren. Er is zelfs een optionele draagkoffer beschikbaar.

Software

De meeste fotografen zullen de K60DW-S vanuit fotobewerkingsprogramma's voorzien van printopdrachten, maar Mitsubishi levert zelf ook software. Met PS Studio en PS Events kun je foto's voorzien van kaders, teksten en logo's. De interface van PS Studio lijkt op die van een fotokiosk, je kunt dus ook prijzen aan de afdrukken koppelen. In essentie werken de programma's goed, al kunnen ze op grafisch gebied wel een update gebruiken. Praktisch zijn de ingebouwde sjablonen, waarmeeje bijvoorbeeld een vel pasfoto's kunt uitlijnen en afdrukken.

Kosten per foto

De K60DW-S vergt een aardige investering, maar compenseert dat met lage afdrukkosten. Een rol fotopapier en kleurfolie kosten 67 euro. Hiermee kun je 640 foto's van 10x15 cm afdrukken. Dat komt neer op zo'n tien eurocent per foto en dat is vele malen goedkoper dan afdrukken met een inkjet-fotoprinter. Mitsubishi levert met de CPK60DW-S een oerdegelijke printer, die foto's afdrukt alsof ze uit de fotokiosk komen. De simpele installatie en hoge printsnelheid maken de printer erg geschikt voor professionele fotografen die op evenementen zoals beurzen of bruiloften direct prints willen uitdelen. In aanschaf is de kleursublimatieprinter duurder dan een inkjet, maar per afgedrukte foto is deze printer vele malen goedkoper en sneller.

Specificaties

Adviesprijs: € 907,50 (incl. BTW)
Printmethode: Kleursublimatie
Afmetingen: 275 x 446 x 340mm
Gewicht: 12 kg
Resolutie: 300 dpi
Aansluiting: USB 2.0
Printsnelheid: 11,4 seconde (10x15cm)
Info: nl.mitsubishielectric-printing.com

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas