Mentter HD-ND review - Variabel grijsfilter van hoge kwaliteit

Review: Mentter HD-ND - Variabel grijsfilter van hoge kwaliteit

Maarten Jacobi 3434
Mentter maakt kwalitatief hoogstaande filters die de strijd over het algemeen prima aankunnen met hun duurdere alternatieven van bijvoorbeeld B+W. De Mentter HD-ND is een variabel nd-filter met een bereik van twee tot tien stops en biedt daarmee veel flexibiliteit ten opzichte van losse nd-filters. Hoe de filter presteert lees je in deze Mentter HD-ND review.

Het glaswerk is voorzien van een stevig aluminium frame, waardoor het tegen een stootje kan en een professionele uitstraling heeft. Bovendien is het filter voorzien van een gekartelde grip, waardoor je uitstekende controle over de draaiing van het voorste element hebt en dus de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten. Door duidelijke markeringen kun je goed zien tot hoe ver je het filter kunt draaien. Dit voorkomt het zogenaamde 'cross'-effect, waarbij een kruisvormige, onderbelichte vlek op de foto verschijnt. Hier heb je dus geen last van.

Optische prestaties

Mentter heeft het filter uitgerust met dubbelzijdig glas, waarbij 24 lagen coating reflecties tegengaan. Dat werkt,want hier is geen sprake van. Bovendien valt het ons op dat we weinig tot geen achteruitgang in de beeldkwaliteit zien, terwijl er toch echt een extra stuk glas voor ons objectief zit. Ook treedt er geen vignettering op, iets waar filters nog wel eens last van hebben. Het resultaat mag er zijn: rivieren veranderen in zijdezacht fluweel, wolkenpartijen worden nog dramatischer en filmmakers kunnen het filter goed toepassen voor een overgang naar zwart.

Conclusie

Door de uitstekende prestaties, puike bouwkwaliteit en prettige grip is de Mentter Variable HD-ND een heerlijke metgezel voor landschapsfotografen en filmmakers. Zij hebben nog meer controle over sluitertijd en diafragma en kunnen dus beter bepalen hoeveel beweging en scherptediepte er in het beeld komt.

Meer informatie over het filter vind je op laminanederland.nl

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Lezer

Is dit een review of gewoon een promotieverhaal? Voorbeelden zouden het al veel meer op een review doen lijken.

afbeelding van Peter van Veen

Sorry, maar dit kun je met de beste wil van de wereld geen serieuze review noemen.

afbeelding van Menno Bruil

Review? Lijkt meer op een reclame verhaal en er zijn eigenlijk nergens echte testen te vinden van dit filter merk wat je op allibaba enzo kunt kopen? Zou wel eens een vergelijking willen zien met Hoya en B+W wat de echte merken zijn. Lijkt meer een goedkoop filter waar de winkels heel veel op verdienen (zie prijzen op Allibaba e.d.)