Review: Fujifilm X10

jesse kraal 29991 0
Het uiterlijk van de Fujifilm X100 zorgde voor een hype onder fotografieliefhebbers. De X10 heeft een behuizing die sterk lijkt op de X100, maar moet het zonder de grote aps-c-sensor stellen. Wel heeft de kleine Fuji een zoomobjectief en beeldstabilisatie. Is de fraaie camera schone schijn of zit de echte schoonheid van binnen?

Fujifilm heeft met de X10 voor het eerst een camera in het segment van high-end compactcamera's. Net als de meeste tegenstrevers heeft de X10 een hoogwaardige, metalen behuizing en een lichtsterk zoomobjectief.

Toch verschilt de Fuji op een aantal punten met zijn concurrenten. Zo is de sensor groter, 2/3-inch in plaats van 1/1.7- of 1/1.63-inch. Ook handmatig bediende zoom zagen we nog niet eerder in dit segment. Het net even sneller en nauwkeuriger dan gemotoriseerde zoom.

Naar een aan/uit-schakelaar zoek je tevergeefs, ook daarvoor gebruik je het objectief: je draait de zoomring simpelweg van 'off' naar 28mm. Het objectief komt dan naar buiten en de camera springt aan. De optische zoeker zoomt mee met het objectief, ook dit gaat mechanisch in plaats van elektrisch.

Behuizing

De behuizing heeft een groot aantal knoppen, schuifjes en draaiwieltjes. De bediening lijkt dan ook sterk op die van een spiegelreflexcamera. De knoppen zitten op de plek waar je ze verwacht en zijn gemakkelijk te bedienen.

Uitzondering is het instelwiel rondom de pijltoetsen en de menu-knop. Deze is te klein en bedien je af en toe ongewenst. De Fn-knop naast de ontspanknop kun je zelf een functie geven. Aangezien een specifieke iso-knop ontbreekt, lijkt dat de meest voor de hand liggende keuze.

Fujifilm X10 top

De X10 heeft een kleine pop-up flitser, maar deze is niet heel krachtig. Een externe flitser kun je aansluiten op de standaard hot-shoe. Een leuke gimmick is het schroefdraad in de ontspanknop, je kunt hierdoor een ouderwetse draadontspanner gebruiken.

Zoeker

De X10 is voorzien van een optische zoeker. Door gebruik van drie asferische lenzen heeft de zoeker volgens de fabrikant een brede kijkhoek en een superieure helderheid. Met een dekking van 85 procent valt de nauwkeurigheid toch wat tegen. Het is beter dan de optische zoekers van de concurrentie, maar de camera blijft op dit punt achter bij spiegelreflexcamera's of compacte systeemcamera's met een elektronische zoeker.

Zoeker

Display

Het 2,8-inch lcd laat wel exact zien welke uitsnede je maakt. Het scherm telt 460.000 beeldpunten en laat een helder beeld zien. In de praktijk gebruikten we de optische zoeker nauwelijks, omdat in bijna alle gevallen het scherm voldoende is af te lezen. Mocht je toch alleen de optische zoeker gebruiken, dan kun je het scherm gebruiken om alleen je instellingen te tonen.

Fujifilm X10 display

EXR-sensor

Fujifilm heeft werk gemaakt van de beeldsensor. Deze is niet alleen groter dan die van de concurrentie maar is daarnaast voorzien van enkele slimme technieken. De 12-megapixel EXR-sensor heeft pixels die 45 graden zijn gedraaid ten opzichte van de buitenste randen van de sensor. Dat zorgt volgens Fujifilm voor een optimale detailweergave.

Ook heeft de X10 een SN- en een DR-modus. In beide gevallen wordt de informatie van meerdere pixels gecombineerd. Bij de SN-modus (signal) levert dat minder beeldruis op, bij de DR-modus (dynamic range) heb je een hoger dynamisch bereik. Het gaat wel ten koste van de resolutie, deze bedraagt 6- in plaats van 12 megapixels. De resultaten laten echter zien dat de functies daadwerkelijk doen wat ze beloven.

Fujifilm X10 sensor

Zonder de SN-mode weet de camera ook indrukwekkende ruisprestaties neer te zetten voor een camera in deze klasse. De ruis wordt pas vanaf iso 800 goed zichtbaar, maar zal op een afdruk niet direct opvallen. Bij iso 1600 is de ruis duidelijker zichtbaar, maar hebben de foto's nog meer dan voldoende detail voor goede afdrukken. Iso 3200 is de hoogste waarde die je kunt instellen zonder dat je genoegen moet nemen met een lagere resolutie. De camera presteert op deze waarde duidelijk beter dan zijn tegenstrevers met kleinere sensor. Je krijgt ook nog wat hulp van de ingebouwde stabilisatie, al geeft Fujifilm niet aan hoeveel stops profijt je hiervan hebt. Wij kwamen uit op twee à drie stops winst.

Met lagere resolutie kun je ook iso 6400 (6MP) en 12800 (3MP) gebruiken. Dat kan echter alleen in de jpg-stand. De kwaliteit holt op deze standen wel flink achteruit.

Zoomobjectief

Het 4x-zoomobjectief levert slechts één stop aan lichtsterkte in als je van 28mm volledig inzoomt naar 112mm (kleinbeeldquivalent). Meer dan bij andere compactcamera's kun je bij de X10 dan ook spelen met scherptediepte.

De constructie van het Fujinon-objectief bestaat uit 11 elementen in 9 groepen. De scherpte in het midden van het beeld is vanaf f/2 al erg goed. Bij f/4 en f/5.6 is de scherpte optimaal. Diffractie wordt zichtbaar vanaf f/8 en bij het kleinste diafragma van f/11 heeft de kwaliteit van de foto hier nog sterker onder te leiden.

De randen doen qua scherpte niet veel onder voor de het midden van het beeld, enkel de uiterste hoeken zijn duidelijk minder scherp. Dit is zichtbaar tussen f/2 en f/4, al blijft de scherpte ook op f/2 nog voldoende.

Van chromatische aberraties heeft het Fujinon-objectief weinig last, slechts bij sterke contrasten kun je in de uiterste hoeken soms kleine magentakleurige randen waarnemen. Ook van flare heb je weinig last, alleen als je de zon in of net buiten je beeld valt, kun je wat flare waarnemen.

Handmatig scherpstellen kan ook met de X10. Je schakelt deze functie in met de schakelaar naast het objectief. Het scherpstellen zelf gebeurt vervolgens met het keuzewiel achterop de camera. Vooral voor scherpstellen op korte afstanden moet je wel erg lang draaien aan dat wieltje voordat je de scherpstelling goed hebt. Wel fraai én praktisch is de scherptediepteschaal. Deze kun je overigens ook als je autofocus gebruikt weergeven op het lcd.

Fujifilm X10 zoom

Snelheid

Fujifilm belooft een ontspanvertraging van 0,01 seconde, terwijl een 49-puntsfocussysteem moet zorgen voor snelle scherpstelling. De camera voelt inderdaad behoorlijk vlot aan, ook bij weinig licht lukt het de camera in de meeste gevallen om snel een scherpe opname te maken.

Je kunt maximaal zeven beelden per seconde schieten in 12-megapixel jpg-kwaliteit. Neem je genoegen met 6 megapixels, dan kun je zelfs tien beelden per seconde opnemen. Fotografeer je in raw, dan haal je ongeveer drie beelden per seconde.

Filmfunctie

Vrijwel elke camera heeft tegenwoordig een hd-filmfunctie en ook de X10 ontkomt hier niet aan. Opnemen kan in 1080p, 720p of 640x480, allen met een opnamesnelheid van dertig beelden per seconde. De camera heeft een ingebouwde stereomicrofoon, een extern exemplaar aansluiten is niet mogelijk. Wel kun je via de hdmi-uitgang je foto's en video's in hoge resolutie terugkijken op een hd-tv.

Analoog tintje

Fujifilm geeft je de mogelijkheid om de kleuren van je foto's een analoog tintje mee te geven. Je kunt kiezen uit drie bekende Fujifilm-rolletjes: Provia is standaard, Astia heeft zachtere kleuren en een laag contrast terwijl Velvia je kleuren juist een boost geeft. Er zijn ook vijf verschillende zwartwit-modi: monochroom, monochroom met een geel-, rood- of groenfilter en sepia.

Panoramafunctie

Net als Sony heeft ook Fujifilm een panoramafunctie waarbij je de camera alleen in een cirkel hoeft te 'slepen'. Bij de X10 heb je de keuze uit 120, 180 of 360 graden. Als je kiest voor 360 graden kun je ook het begin en het einde van de foto op elkaar aan laten sluiten. Met een speciale viewer die wordt meegeleverd op de cd-rom  kun je de 'foto zonder einde' vervolgens bekijken.

Fujifilm X10 panorama

Accessoires

Voor de liefhebbers van retrodesign heeft Fujifilm een fraaie leren paraattas en een zonnekap in de aanbieding. Een ouderwetse draadontspanner kun je bij vrijwel elke fotozaak nog vinden. Minder retro, maar wel praktisch, zijn de EF-20 en EF-42 externe flitsers.

Testfoto's

In inderstaande slideshow hebben we een verzameling testfoto's voor je klaargezet. Je kunt de foto's in originele resolutie downloaden via de optie in het menu.

Resolutie: 12 megapixels Beeldsensor: EXR-CMOS (2/3-inch) Objectief: 28-112mm f/2-2.8 ISO-bereik: 100-12.800 Scherm: 2,8-inch lcd (460.000 beeldpunten) Scherpstelling: Contrast-AF, 49 zones Snelheid: 7 fps (3 fps in raw) Opslag: SDXC Afmetingen: 117 x 70 x 57 mm Gewicht: 330 gram (zonder batt.) Beeldstabilisatie: Ja, in het objectief Filmfunctie: 1080p @ 30fps
Matige dekking van de optische zoeker
9.30
De Fujifilm X10 is niet alleen van buiten een mooie camera, de techniek binnenin is zeker net zo fraai. De ruisprestaties zijn erg goed en ook het objectief weet te overtuigen dankzij goede scherpte. De camera ligt goed in de hand en de bediening is prettig. De optische zoeker is een leuke toevoeging, maar de matige dekking en het prima afleesbare lcd zorgen er voor dat we deze maar weinig gebruikten. Wat we wel gebruikten zijn de slimme DR- en SN-modi. Deze gaan ten koste van de maximale resolutie, maar leveren wel beelden met respectievelijk een hoger dynamisch bereik en een lager ruisniveau op. Met een adviesprijs van 599 euro is de X10 een van de duurste high-end compactcamera's, maar hij maakt zijn meerprijs zeker waar.
afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen vanJesse