Review: Canon EOS 1100D

Redactie DIGIFOTO Pro 4244
Jarenlang had Canon de onderkant van de dslr-markt stevig in handen. De laatste jaren is de concurrentie sterk toegenomen. De nieuwste troef van Canon is de 1100D, met weinig nieuwe mogelijkheden, maar wel zeer goede beeldkwaliteit.

De 1100D is de meest eenvoudige digitale spiegelreflexcamera in het assortiment van Canon, en volgt de EOS 1000D op. Canon richt deze camera vooral op gebruikers die overstappen van een compactcamera en meer creatieve opties en een hogere beeldkwaliteit willen. De specificaties zijn bescheiden, net als de bouw van de camera.

Wat opvalt bij de 1100D is dat bijna alle onderdelen ‘geleend’ zijn van andere (oudere) dslr's van Canon. Dat doen ze slim, maar het zorgt wel voor een weinig innovatieve camera. Heel veel veranderd is er eigenlijk niet sinds de introductie van de 300D in 2003, de eerste 'betaalbare' spiegelreflex.


Bediening

Net als de 600D heeft de 1100D geen draaiwiel achterop. Daardoor gaat de bediening net iets minder soepel dan bijvoorbeeld bij de 60D of 7D. Voor het instellen van de belichtingscompensatie, of in de M-modus het diafragma, moet je het bovenste knopje naast het lcd ingedrukt houden en aan het instelwieltje bij de sluiterknop draaien. Dit went gelukkig snel, dus ook als je zelf invloed wil uitoefenen op de belichting kan je met de 1100D soepel fotograferen.

De hoeveelheid knopjes op de camera is bescheiden, wat de bediening vrij eenvoudig maakt. Ook het menu, ingedeeld in tabbladen, is overzichtelijk zoals we dat van Canon gewend zijn.
Bij de verschillende automatische modes (sport, portret, macro etc.) geeft de camera op het scherm een korte beschrijving van de instelling en wat het effect hiervan is, zodat beginners hun camera kunnen leren kennen terwijl ze er mee fotograferen.

Ergonomie

De body zelf is licht en compact. Dat is fijn als je kleine handen hebt, of niet teveel kilo’s fotoapparatuur wilt meesjouwen, maar voor de gemiddelde man is 'ie net wat te klein om lekker vast te houden. Ook zit er geen rubberen bekleding op de grip waardoor de camera erg plastic en glad aanvoelt.

Het lcd is met 2,7-inch wat aan de kleine kant, ook de resolutie is met 230.000 pixels behoorlijk laag. Jammer genoeg is het schermpje niet uit te klappen. Een lichtsensor die de helderheid van het scherm aanpast ontbreekt, dus als je van binnen naar buiten gaat is het aan te raden zelf de helderheid aan te passen.


7.60
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie