Røde VideoMicro – Ideaal geluid voor de kleinere dslr

Røde VideoMicro – Ideaal geluid voor de kleinere dslr

Maarten Jacobi 1421
Tegenwoordig wordt de filmfunctie kwalitatief steeds beter op dslr- en systeemcamera's. Geluidsopnames uit de camera zelf vallen echter nog steeds flink tegen, en een aparte microfoon is dan ook een must. Een ideale partner voor je camera is daarom de nieuwe Røde VideoMicro; een compacte metalen microfoon die je makkelijk aansluit en geen batterij nodig heeft. Wij konden er alvast even mee aan de gang.

Advertorial

Wat meteen opvalt is de degelijke kwaliteit; de Røde VideoMicro is klein en voelt stevig aan. Dat klopt ook, want de microfoon bestaat geheel van bewerkt aluminium, wat goed tegen een stootje kan. Meegeleverd wordt een plofkap ('deluxe windshield'), die ervoor zorgt dat je ook buiten in de wind prima kunt opnemen.

Geen accu of batterij nodig

Een ander belangrijk aspect is het feit dat de Rode VideoMicro geen batterij of accu nodig heeft; het is een passieve condensatormicrofoon, die enkel wordt aangesloten via een sc2-kabel in de camera. Om trillingen in het geluid te voorkomen tijdens het filmen, is de VideoMicro gestabiliseerd op een shock mount, die via een cold shoe aan de camera kan worden bevestigd.

Røde Micro Boompole

Daarnaast kan de microfoon eventueel worden bevestigd aan een boom pole, voor bijvoorbeeld een professionele filmset. Hiervoor levert Røde ook de Micro Boompole (los verkrijgbaar); een compacte en lichte pole om te gebruiken tijdens het filmen. De pole is makkelijk uit te schuiven via een lock-systeem en voelt ook heel degelijk aan.

Geschikt als allround microfoon

Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin de Røde VideoMicro een waardevolle toevoeging zou zijn: op vakantie, voor vloggers die op locatie geluid opnemen of voor interviews. Vooral de afwezigheid van een accu is indrukwekkend, gezien de kwaliteit van de audio; deze heeft een warme, fijne bas, en bevat amper omgevingsruis.

Voor de relatief lage prijs (69 euro), is de VideoMicro zeker een aanrader en kan het zich prima meten met de duurdere alternatieven. Vooral de meegeleverde accessoires, zoals bescherming tegen wind, de kabel, shockmount en coldshoe, maken dit een waardevolle toevoeging voor elke filmer met een dslr- of systeemcamera. Meer informatie vind je op de website van Røde.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten