Q&A met Maarten en Thomas (#2)

Q&A met Maarten en Thomas (#2)

Maarten Jacobi 1593
In de Q&A beantwoorden we wekelijks jouw vragen! In deze tweede Q&A geven we antwoord op vragen van Martijn van den Berg, Jan Bruijns, Vossenberg, Maarten de Boer en Ludovico Alcorta.

In deze tweede Q&A behandelen Thomas en Maarten weer een hoop lezersvragen. Zo bespreken ze het fotograferen van de melkweg, de kwaliteit van lichtsterke objectieven, de problematische 'Dutch angle' en of je wel of niet geld investeren in Kickstarterprojecten. Hieronder kun je de video bekijken:

Heb je een vraag voor de Q&A of wil je inhaken op de besproken onderwerpen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel. Volgende week behandelen we de nieuwe vragen in de volgende Q&A!

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Zoekerman

De Dutch Angle heeft niet zoveel met Nederland te maken, het is een verbastering van Deutsch. De techniek werd in de jaren 30 en 40 veel gebruikt door Duitse cinematografen. Ik gebruik het zelf wel eens tijdens feestjes, beetje nonchalance in de foto's brengen.

Bij de Canon 100D ga je overigens na 30 seconden exposure op ISO 3200 heeeeeeeel veel nieuwe sterren ontdekken. Ik zou niet boven de ISO 400 gaan, liefst nog lager. Ik denk dat de meeste winst uit de locatie te halen is. Probeer het idd eens rondom de wadden of beter nog, ergens in de Alpen of andere desolate omgeving.

afbeelding van Doorn

Naar aanleiding op de vraag over sterrenfotografie:
Overweeg bij het kiezen van lange sluitertijden met lage OSO waarde om ruis te voorkomen ook het volgende: langere sluitertijden veroorzaken opwarming van de sensor waardoor de ruis toeneemt. M.a.w. je probeert ruis te voorkomen door een lage ISO waarde maar juist door de lange sluitertijd (> 30 sec) neemt daardoor de kans weer toe. Je moet dus op zoek naar een compromis met kortere sluitertijden en hogere ISO waarde om de ideale balans voor het minimaliseren van ruis te vinden. Dit zal voor elk model camera anders zijn, dus een algemene regel is moeilijk te geven. Meestal is wel bekend welke ISO waarde voor jou camera nog "bruikbaar" is, dus dat zou in ieder geval de ISO waarde zijn waar je onder moet blijven, maar beter nog wat lager en zo uitproberen wat de langste sluitertijd zou kunnen worden die de minste ruis gaat opleveren.