Aram Pan

Pyongyan fotografie vanuit de lucht – Unieke beelden van Noord Koreaanse hoofdstad

Maarten Jacobi 1569
Fotograaf Aram Pan heeft onlangs een vlucht gemaakt in een klein vliegtuigje over Pyongyang, de hoofdstad van Noord Korea. De vlucht vond plaats nadat de Noord Koreaanse regering sinds november toeristen toestaat om te filmen tijdens recreatievluchten over de stad.

Pan heeft een speciale band met Noord Korea, zo produceerde hij eerder al de eerste GoPro tour van de stad. Nu heeft hij Pyongyang ook vanuit de lucht kunnen vastleggen, in een speciaal Noord Koreaans klein vliegtuigje.

Het resultaat leverde een video op van vijftien minuten, waar we de stad van boven kunnen bekijken.

De beelden laten veel industrialisatie zien, en de koude sneeuw op de gebouwen. Opvallend zijn de haast lege straten en afwezigheid van druk verkeer.

Pyongyang fotografie

Pan geeft zelf aan dat hij constant de grenzen opzoekt van wat er mag in het land, om ze hopelijk steeds iets verder te verleggen. De fotograaf werd vorige maand persoonlijk uitgenodigd door de regering om de videobeelden te maken, met onder andere een Nikon camera en een 360 graden camera.

Noord Korea is een gesloten land, waarbij het haast onmogelijk is om beelden te produceren die niet eerst zijn goedgekeurd door de regering. Daarom zijn Pans beelden ook nooit kritisch naar Noord Korea toe, dit zou zijn verblijf en toekomstplannen in gevaar kunnen brengen. Meer informatie vind je op de DPRK website.


Foto's © Aram Pan

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten