Profoto presenteert compact B2-flitssysteem

Thomas Kouveld 2836
Profoto brengt het compacte B2-flitssysteem op de markt. De B2 bestaat uit een draagbare accu en een flitskop die zowel op een statief als op de camera zelf gemonteerd kan worden. Net als de Profoto B1 is de B2 compatibel met het TTL-systeem van Canon en Nikon.

De Profoto B2 borduurt verder op het succes van zijn grote broer, de B1. Die was revolutionair te noemen, omdat hij als eerste het vermogen van een studioflitser combineerde met de mobiliteit van een reportageflitser. Door een ingebouwde accu te gebruiken, was het niet nodig om de flitser aan te sluiten op het lichtnet, een uitkomst voor fotografen die veel buiten de deur aan het werk zijn. Daarnaast had Profoto met de B1 een primeur: het was de eerste studioflitser die gebruik kon maken van TTL-meting via het AirTTL-systeem.

Compacte set

Met de B2 brengt Profoto een compacte en lichte versie van de B1 op de markt. Een belangrijk verschil is dat de accu en flitskop van de B2 los van elkaar gekoppeld zijn. Bij de B1 is de accu in de flitskop zelf geplaatst. De accu van de B2 kun je aan je heup hangen en de flitskop houd je in de hand, of je monteert hem op de camera of een statief. Bij elkaar weegt de set ongeveer 2,3 kilo. Daarmee is de B2 meer dan een halve kilo lichter dan de B1.

Flitskop

Het vermogen van de B2-flitskop is in negen stappen in te stellen van 0,98 watt tot een maximum van 250 watt. Dit is de helft van het vermogen van de grotere B1. Gebruik je het volle vermogen, dan heeft de B2 1,35 seconde nodig om te herladen. Op lager vermogen kan de set tot twintig foto's per seconde maken. Met een volle accu kun je minimaal 215 foto's maken.

AirTTL

Net als de Profoto B1, kan de B2 gebruik maken van AirTTL. Door middel van een afstandsbediening die je op je hotshoe monteert, kun je over een afstand van driehonderd meter de flitskop instellen. Bovendien maakt het systeem gebruik van TTL-meting (compatible met Nikon en Canon), waardoor de flitskracht automatisch wordt aangepast als de omstandigheden veranderen. Ook kunnen zowel B1- als B2-flitskoppen tegelijkertijd gebruikt worden in combinatie met het AirTTL-systeem.

Light Shaping Tools

Aangezien de B2 is ontworpen als een compact alternatief van de B1, is er ook een nieuw assortiment lichtvormers ontworpen. Vier nieuwe softboxen, een nieuwe snoot, gridkit en barndoor moeten extra mogelijkheden bieden voor het aanpassen en sturen van het licht. Deze Light Shaping Tools zijn kleiner en lichter dan de gebruikelijke Profoto-lichtvormers.

USB

Een mogelijkheid van de Profoto B2 die we in de B1 ook al tegenkwamen, is de ondersteuning van USB om firmware-updates uit te voeren. Dit was bij de B1 noodzakelijk voor gebruikers van de Canon EOS-1D X. De TTL-meting van de camera werd nog niet ondersteund door de B1. Met een update was dit opgelost. Door firmware-updates aan te bieden, kan Profoto zorgen dat ook nieuwe generaties camera's kunnen samenwerken met de flitskoppen.

Pro's leggen uit

Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de B2, heeft Profoto een aantal fotografen gevraagd om demonstraties te geven. Deze zijn vanaf 2 maart 2015 online te bekijken.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van John Boutsen

En wat moet dat kosten ??????