Preview: Sony RX1R II met 42,4-megapixelsensor

Preview: Sony RX1R II met 42,4-megapixelsensor

Thomas Kouveld 2858
Sony introduceert de RX1R II. De opvolger van de RX1R heeft de 42,4-megapixelsensor en 399-punts autofocussysteem van het vlaggenschip, de A7R II gekregen. Daarnaast krijgt de camera een variabel low-pass-filter.

De Sony RX1R II is de derde CyberShot RX-camera. Zijn voorgangers, de RX1 en RX1R, deden ten tijde van hun aankondiging veel stof opwaaien door de compacte behuizingen en 24-megapixel fullframe-sensor.

Sony RX1R II

Met de RX1R II zet Sony de trend van een stevige fullframe-sensor in een compacte behuizing voort. Sterker nog, de kleine camera is ditmaal voorzien van de 42,4-megapixel fullframe-sensor die we kennen van de uitstekende Sony A7R II

Het iso-bereik loopt van 100 tot 25.600, met een uitbreiding naar 50-102.400. Logischerwijs belooft Sony verbluffende beeldkwaliteit en dynamisch bereik. Daarnaast maakt de camera ook nog eens gebruik van het indrukwekkende autofocussysteem met 399 fasedetectiepunten van diezelfde A7R II.

Elektronische zoeker

Een andere belangrijke vernieuwing is de elektronische zoeker. De RX1R II hoeft het niet meer te doen met een optioneel verkrijgbare zoeker, maar heeft dezelfde elektronische zoeker als de Sony RX100 III gekregen. Met 2,4 miljoen beeldpunten is de xga oled-zoeker een welkome aanwinst voor de compactcamera.

Variabel low-pass-filter

Had de Sony RX1 nog een low-pass-filter en de RX1R niet, Sony heeft besloten de RX1R II uit te rusten met een variabel low-pass-filter, een primeur, aldus de fabrikant. Je kunt dus zelf bepalen of je het low-pass-filter wel of niet aanzet.

Door middel van drie instellingen ('off', 'standard' en 'high') kun je per situatie bepalen wat je voorkeur heeft: scherpte of de bestrijding van moiré. Via een bracketing-optie kan de camera ook een serie foto's maken met alle drie de instellingen.

Zeiss Sonnar T* 35mm f/2

Net als zijn voorganger is de RX1R II uitgerust met een lichtsterk Zeiss Sonnar T* 35mm f/2-objectief. Sony zegt het objectief te hebben verbeterd. De centraalsluiter is gebleven, dus de RX1R II kan zelfs bij 1/2000e van een seconde nog synchroniseren met flitslicht.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony RX1R II moet in december 2015 in de winkels verschijnen. Potentiële kopers mogen flink in de buidel tasten, de camera krijgt namelijk een adviesprijs van ongeveer 3500 euro.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van RHBoks

Alles wat de Leica Q net niet heeft is in deze Zeiss/Sony camera aanwezig, een 35mm allround objectief, ingebouwde zoeker en 42MP waardoor bij een crop van 2 er altijd nog 20MP overblijft . De prijs is net iets lager zo 450 euro. Blijft er nog iets te wensen over? ja een zustermodel met een 85mm/2 of liever 85/1.4, In iedergeval het is net als in de vorige eeuw: Leica versus Zeiss beiden zijn aan elkaar gewaagd en beiden worden door Japan ondersteunt Sony versus Panasonic. Voorlopige winnaar de Sony met de net iets breder inzetbare 35mm Zeiss en meer MP reserve.