Preview: Sony Alpha SLT-A65

Jesse Kraal 10753
De eindeloze stroom aan nieuwe Sony producten lijkt vandaag niet op te houden. Naast de A77 is vandaag ook de Sony A65 uitgekomen. Het gaat om een simpelere variant van de A77 die het onder andere zonder magnesium behuizing en met minder autofocuspunten moet doen.

Sony heeft de Sony A77 uitgekleed om tot de SLT-A65 te komen. Zo heeft de camera een kunstof behuizing in plaats van een magnesium exemplaar. Dit maakt de Sony A65 echter geen slechte camera. Door de 24,3-megapixel exmor-sensor is de beeldkwaliteit van de A65 gelijk aan die van zijn grotere broer. Je kunt de iso-waarde instellen tussen de 100 en 16.000. De optie om iso 50 te gebruiken, zoals de A77 heeft, ontbreekt.

Dezelfde BIONZ-processor zorgt voor de beeldverwerking en de sensor die verantwoordelijk is voor de lichtmeting telt ook bij de A65 1200 zones. Wel heeft de camera een lagere snelste sluiterijd, die bedraagt 1/4000, tegen 1/8000 bij de Sony A77.

Sony A65

Semi-transparante spiegel

De semi-transparante spiegel zorgt voor een zeer korte ontspanvertraging en maakt een hoog aantal foto's per seconde mogelijk: tien foto's per seconde met behoud van autofocus. De A65 is uitgerust met 15-punts autofocussysteem. Van die vijftien punten zijn er drie extra gevoelige cross-type autofocuspunten.

Digitale zoeker

Een groot deel van het licht wordt door de spiegel doorgelaten naar de sensor, een kleiner deel wordt gebruikt om de autofocus zijn werk te laten doen. Hierdoor moet de zoeker noodgedwongen van het elektronische soort zijn. Om toch een goed zoekerbeeld te hebben, heeft Sony gekozen voor een digitale oled-zoeker (evf) met 2,4 miljoen beeldpunten. Dit levert een resolutie op van 1024 x 768 pixels, volgens Sony de hoogste resolutie ooit in een evf van een fotocamera.

De zoeker geeft uiteraard een 100 procent weergave, een voordeel van een evf. Een ander voordeel is het formaat van de zoeker, deze is niet gebonden aan het formaat van de sensor, zoals dat bij conventionele spiegelreflexcamera's wel het geval is. De Sony Alpha A65 heeft een evf met afmetingen die dicht in de buurt komen bij de grote zoeker van de fullframe Sony A900.

Sony A65

TruBlack

Het lcd-scherm op de achterzijde van de Sony A65 is hetzelfde als die op de A77, alleen is het scherm op de A65 minder uitgebreid te verstellen. Een extra lcd-schermpje op de bovenzijde van het toestel ontbreekt, je moet het grote lcd-scherm of de digitale zoeker gebruiken om je instellingen te controleren. Het is begrijpelijk dat Sony voldoende verschil wil houden tussen de A77 en de A65, maar de camera moet op dit punt wel concurrenten Canon 60D en Nikon D7000 voor zich laten.

Lenscorrectie

Net als in de NEX-5N, NEX-7 en A77 krijgt de A65 de mogelijkheid om in de camera lenscorrecties toe te passen. De optische correcties kunnen afzonderlijk ingesteld worden voor vignettering, chromatische aberratie en vervorming. De camera beschikt over correctieprofielen voor E-mount-objectieven. In de toekomst kunnen er meer profielen worden toegevoegd door middel van firmware-updates.

Sony A65

Sweep Panorma en meer

We zien in de Alpha A65 verder een aantal bekende mogelijkheden, die we eerder ook op andere Sony camera's tegen kwamen. Denk aan 'Sweep Panorma' en een multi-shot modus voor een hoger dynamisch bereik en betere ruisprestaties. Ook heeft de Alpha A65 een gps-ontvanger, zodat je een geotag aan je foto's kunt toevoegen.

Sony A65

Full-hd filmen met 50 fps

Op het gebied van filmen maakt Sony met de A65 een grote stap, niet eerder was een spiegelreflexcamera in staat om op 1080p met 50 fps te filmen. Hiervoor maakt Sony gebruik van de avchd 2.0-standaard. Voor fans van het 'biscoopgevoel' is er ook een instelling  voor 25 fps. Door de semi-transparante spiegel blijft autofocus behouden tijdens het filmen. De camera heeft een ingebouwde stereomicrofoon en biedt ook de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten.

Prijzen en beschikbaarheid

De Sony SLT-A65 krijgt als body een adviesprijs mee van 900 euro, voor een set met 18-55mm objectief betaal je 100 euro meer. Voor 1200 euro krijg je behalve het standaardobjectief ook een 55-200mm teleobjectief. Vanaf oktober 2011 moet de A65 in de winkels liggen.

Sony A65

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

ik ben nu in het bezit van een A 65 daarvoor even 30 dagen een A 55 gehad wat was dat eren ellende.
geen sync van de flits op auto na 6 min filmen stopt de cam. ermee en de GPS kan ook de vuilnisbak in
nu met de A 65 is alles een stuk beter, de GPS en de sync. werken nu goed ik ben nu tevreden ook al koste dat wat extra