Preview: Sony A68 met 24-megapixelsensor en 4D FOCUS

Preview: Sony A68 met 24-megapixelsensor en 4D Focus

Maarten Jacobi 4832
Sony heeft de nieuwe Sony A68 aangekondigd, de opvolger van de Sony A58. De nieuwe camera beschikt onder andere over het 4D Focus-systeem voor snelle autofocus op 79 punten en heeft een 24-megapixel aps-c-sensor.

Daarmee lijkt de nieuwe Sony A68 meer op de duurdere Sony A77 II. Het 4D Focus-systeem zou uitstekende autofocusprestaties bieden bij lastige omstandigheden, zelfs bij lichtomstandigheden tot EV-2. Het 4D Focus-systeem scant een breed gedeelte van het beeld op 79 focuspunten, zowel twee- als driedimensioneel, met behulp van het fasedetectiesysteem. Het heeft de naam '4D' omdat er nog een extra factor wordt gebruikt om scherp te stellen, namelijk een autofocus-algoritme om bewegingen te voorspellen in de tijd. De camera fotografeert mede dankzij 4D Focus met maximaal 8 beelden per seconde, met behoud van autofocus.

24-megapixelsensor

De sensor is iets groter geworden ten opzichte van de Sony A58, en lijkt op die van de Sony A77 II; de camera gebruikt de 24 megapixels aps-c Exmor cmos-beeldsensor met een iso-bereik van 100 tot 25600.

Ook is het mogelijk om videobeelden in 1080p te schieten tot 50Mbs met een xavc s-indeling, wat dezelfde indeling is als op de Sony A77 II. De camera beschikt over interne SteadyShot Inside-beeldstabilisatie.

OLED Tru-Finder

Wat betreft de electronische zoeker is de camera voorzien van een oled Tru-Finder, die een accuraat kader representeert van de uiteindelijke foto. Op de achterzijde is de camera uitgerust met een 2,7-inch lcd-scherm, dat tot 135 graden omhoog en 55 graden omloog kan worden gekanteld. Ook is op de bovenzijde van de camera een verlicht display aanwezig met camera-instellingen.

Tot slot heeft de camera op de achterzijde het bedieningswiel van de A7-serie gekregen en zitten er tien aanpasbare knoppen op de camera.

Prijzen en beschikbaarheid

De Sony A68 is verkrijgbaar vanaf maart 2016 voor een adviesprijs van 600 of 700 euro, inclusief het DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM II-kitobjectief.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van 6x7

kunststofbajonet ?

afbeelding van Davidov34

79 of 179 autofocuspunten? In de video wordt namelijk 179 genoemd.
Hoe dan ook, ziet eruit als een mooie camera!

afbeelding van Palter

Opnieuw ontwerpen maar. Maken ze iets nieuws, en prullen er meteen goedkope en oude zooi aan, zoals de plastic mount en de achterhaalde zoeker. Maarja daar is de prijs ook naar. (al duur zat maargoed we moeten alles maar in verhouding zien).