Preview: Ricoh GR II met subtiele verbeteringen

Thomas Kouveld 3337
Ricoh Imaging introduceert de opvolger van de GR: de GR II. De high-end-compactcamera krijgt wederom een 16-megapixelsensor van het aps-c-formaat en een 28mm-objectief. Er zijn een aantal kleine vernieuwingen, waaronder wifi en een grotere buffer.

Met de Ricoh GR II bouwt Ricoh Imaging voort op het vertrouwde en populaire concept van de GR-serie. Het is dan ook moeilijk om de magnesium behuizing van de Ricoh GR II van zijn voorganger te onderscheiden.

Subtiele vernieuwingen

Overeenkomsten zien we ook onder de motorkap: de Ricoh GR II is voorzien van dezelfde 16-megapixelsensor en hetzelfde vaste 18,3mm f/2.8-objectief (28mm in kleinbeeldequivalent) als de vorige GR. Met het compacte formaat en het vaste brandpunt heeft de GR-serie zich populair gemaakt onder straatfotografen.

Nieuw is de wifi-module, die nfc ondersteunt. Hiermee kun je foto's naar je smartphone of tablet versturen via de Image Sync-App, die ook wordt gebruikt door Pentax dslr's. Speciaal voor de GR II heeft Ricoh de software GR Remote ontwikkeld. Via deze web-based applicatie kun je vanuit een browser de camera controleren en foto's bekijken of downloaden.

Daarnaast heeft de camera een hogere maximum sluitertijd van 1/2500e seconde en een grotere buffer. Net als zijn voorganger kan de GR II vier foto's per seconde maken. Echter, waar de vorige GR tijdens een burstopname ruimte had voor vier raw foto's, kan de GR II tien foto's maken voordat de snelheid terugloopt. Ook werkt autofocus nu tijdens filmen en kun je met de ingebouwde flitser de Pentax AF360FGZII en AF540FGZII-flitsers aansturen.

Creatieve effecten

Ricoh heeft de GR II verder uitgerust met zes nieuwe creatieve effecten voor fotografie en drie effecten voor de filmfunctie. Zo kun je gebruikmaken van Clarity, Brilliance, Bright, Portrait, Vibrant en HDR Tone. 'Color Temperature Extension' zorgt voor een dramatisch effect door de dominante kleur in de foto te versterken.

Ricoh GR II testfoto
1/60, F2.8, ISO100, EV-0.3, WB: Auto

Accessoires

De accessoires die compatibel zijn met de GR-serie passen ook op de GR II. Met de GW-3-adapter vergroot je het bereik van het groothoekobjectief naar 21mm in kleinbeeldequivalent. Hier heb je de GH-3-ring voor nodig, die het daarnaast mogelijk maakt om filters en een zonnekap op de camera te plaatsen.

Ricoh GR II details
De Ricoh GR II heeft een stevig metalen chassis en veel bedieningsknoppen

Prijs en beschikbaarheid

De Ricoh GR II moet vanaf halverwege juli 2015 in de winkels verschijnen en kost 799 euro.

Ricoh GR II top

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Tom!

Hopelijk hebben ze het "stof op sensor" probleem opgelost.