Het frisse uiterlijk geeft de Pentax Q10 een iets serieuzere uitstraling dan zijn voorganger. De vormgeving en het formaat gaven de Q een wat speelgoedachtige 'look'. Leuk zijn ook de nieuwe kleuropties, vooral het zilver met zwart vinden we geslaagd. Officieel heeft Pentax alleen deze en een rood met zilver exemplaar gepresenteerd, maar een uitgelekte foto verklapte dat er meer kleuren op komst zijn.

Pentax Q10

Nieuwe en snellere sluiter

Aan de binnenzijde zien we een verbeterde 12,4-megapixel backlit-sensor met stabilisatie. Deze heeft een gevoeligheid van 100 tot 6400 iso en kan video's opnemen in 1080p met 30 fps. Tot ver weinig nieuws onder de zon. Wel nieuw is de sluiter. Deze kan voortaan een kortste sluitertijd aan van 1/8000s, dat was voorheen 1/2000s. Vooral bij het gebruik van lichtsterke objectieven overdag is dat een prettige bijkomstigheid.

Pentax Q10

Nieuw tele-objectief

Tegelijk met de Q10 presenteert Pentax ook een nieuw teleobjectief en een adapter voor het kleine toestel. Het objectief heeft een bereik van 15-45mm, dat geeft een effectief bereik van 83 tot 249mm. Hiermee sluit het objectief naadloos aan op de standaardzoom die al voor het Q-systeem verkrijgbaar was. De maximale lensopening bedraagt f/2.8 over het gehele bereik.

Pentax Zoom

Adapter met sluiter

Ook is er een adapter waarmee je Pentax K-objectieven kunt monteren op de Q. Gezien de cropfactor van 5,5x zullen vooral liefhebbers van  het telebereik deze adapter kunnen waarderen. Een 300mm-objectief krijgt bijvoorbeeld een effectief bereik van 1650mm. Ideaal voor het fotograferen van vogels of het spotten van vliegtuigen. Een centraalsluiter moet rolling-shutter-effecten tegengaan.

Pentax Adapter

Prijzen en beschikbaarheid

Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, wel is bekend wat de Q10, het tele-objectief en de adapter in de VS gaan kosten. Een Q10 met standaardzoom kost 600 dollar, de 15-45mm f/2.8 mag weg voor 300 dollar en voor de adapter moet je 250 dollar neertellen. Vanaf oktober ligt de Q10 daar in de winkels.