Preview: Pentax K-S2

Preview: Pentax K-S2, weerbestendig, zonder lampjes

Thomas Kouveld 3209
Ricoh Imaging introduceert de Pentax K-S2, een kleine spiegelreflexcamera met 20-megapixelsensor. De K-S2 komt in een robuuste, weerbestendige behuizing. Zoals de K-S1 komt de K-S2 in verschillende kleurcombinaties. Ook biedt de camera nfc- en wifi-verbindingen, een primeur in de K-serie.

Pentax verbaasde in 2014 vriend en vijand met de K-S1; een camera met een behoorlijk onconventioneel uiterlijk. Blinkende leds en een serie fel gekleurde camerabody's moesten gadgetliefhebbers over de streep trekken. Nu presenteert Pentax de K-S2, waarvan in januari een prototype op de CES-beurs te zien was. Pentax mikt met het nieuwe model op een andere doelgroep, het gaat dus niet om een opvolger van de K-S1, maar een nieuw model in de serie.

Ricoh geeft de Pentax K-S2 een minder afwijkend uiterlijk. De camera komt in zeven verschillende kleurthema's, maar de combinaties zijn een stuk subtieler. Het handvat is groter en de opvallende leds vinden we niet terug op de K-S2. Het enige dat nog aan de K-S1 doet denken, is de ring om de sluiterknop die groen oplicht als de camera aan staat.

Robuuste behuizing

De Pentax K-S2 is met name een stuk robuuster dan de K-S1. De fabrikant mikt op outdoorfotografen en dat is te zien. Het toestel is groffer vormgegeven en ziet er erg stevig uit. De behuizing is met honderd afdichtingen stof- en waterbestendig gemaakt. Om de camera zo compact mogelijk te houden, wordt de K-S2 geleverd met het nieuwe HD Pentax-DA 18-50mm f/4-5.6 DC WR RE-objectief, dat ingeschoven 41 mm lang is. Volgens Ricoh Imaging is de K-S2 daarmee 's werelds kleinste stof- en waterdichte dslr.

20-megapixelsensor

In de K-S2 zit een 20-megapixelsensor van aps-c-formaat met beeldstabilisatie. Waarschijnlijk is dit de sensor uit de K-S1. Het iso-bereik loopt van 100 tot 51.200, fotograferen kan met maximaal 5,4 beelden per seconde. De maximale sluitertijd bedraagt 1/6000e seconde. Het autofocussysteem beschikt over 11 scherpstelpunten. De sensor heeft geen anti-aliasfilter, maar je kunt net als in de K-3 en K-S1 gebruikmaken van een 'anti-aliasing-simulator'. De simulator produceert door microscopische vibraties op het subpixelniveau hetzelfde effect als een aa-filter.

Kantelbaar scherm, grote zoeker

De camera beschikt over een kantelbaar 3-inch-scherm met 921.000 beeldpunten. Het scherm kan volledig omgedraaid worden, waardoor je jezelf kunt zien bij het maken van een foto. Een pentaprisma zoeker zorgt voor honderd procent weergave met 0,95x vergroting.

Wifi en nfc

De Pentax K-S2 heeft wifi- en nfc-functionaliteiten ingebouwd. Een primeur in de K-serie. Bij de K-S1 was het nog nodig om de Flucard, een geheugenkaart met draadloze functies, aan te schaffen. Via wifi en nfc is het mogelijk om de camera draadloos te benaderen. Met de Image Sync-app (beschikbaar voor Android en Apple iOS) kun je de camera bedienen en wordt het live view-beeld doorgegeven aan je smartphone of tablet. Gemaakte foto's kun je vervolgens via je mobiele apparaat delen op sociale media.

Filmfunctie

Met de Pentax K-S2 kun je video opnemen in full-hd op 30p, 25p en 24p. In 720p kan de camera tot 60 beelden per seconde opnemen. Via de '4k interval movie'-modus kun je automatisch timelapse-video's maken. Geluid wordt opgenomen via een interne microfoon. Het is ook mogelijk om een externe microfoon aan te sluiten.

HD Pentax-DA 18-50mm f/4-5.6 DC WR RE

Tegelijk met de K-S2 kondigt Ricoh Imaging de HD Pentax-DA 18-50mm f/4-5.6 DC WR RE aan, een uiterst compact zoomobjectief voor de Pentax K-vatting. Het objectief wordt geleverd bij de K-S2 en heeft een intrekbaar mechanisme. Ingeschoven is het objectief 41mm lang. Het is daarmee de kleinste in z'n soort, aldus Ricoh. Net als de K-S2 is de Pentax 18-50 f/4-5.6 weerbestendig. Het objectief bestaat uit 11 elementen in 8 groepen. Een HD-coating moet zorgen dat er geen flare optreedt.

Pentax AF201FG-flitser

Tot slot komt Ricoh Imaging met de AF201FG, een compacte, weerbestendige flitser voor spiegelreflexcamera's. De flitser heeft een richtgetal van 20 meter en heeft een kantelbare flitskop. Zo kan hij tot een hoek van 135 graden omhoog draaien. De AF201FG werkt grotendeels automatisch via P-TTL. Op de handmatige stand ben je beperkt tot flitsen op volledige kracht of een vierde.

Prijs en beschikbaarheid

De Pentax K-S2 verschijnt halverwege maart 2015 en krijgt een adviesprijs van 799 euro, inclusief het kleine 18-50mm f/4-5.6-objectief. Ook de AF201FG flitser verschijnt in maart, deze gaat 149 euro kosten. Het objectief moet in april 2015 los verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 249 euro.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas