Preview: Pentax K-3 II met pixelshift-technologie

Thomas Kouveld 4365
Ricoh introduceert de Pentax K-3 II. De nieuwe dslr heeft een aantal verbeteringen gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Zo is de stabilisatie verbeterd en kan de camera gebruik maken van een pixelshift-modus, waarmee je foto's kunt maken die veel meer kleurdata bevatten.

Na de uitgelekte foto's en specificaties wisten we eigenlijk al wat er ging komen en de Pentax K-3 II is nu officieel aangekondigd.

Bescheiden verbeteringen

De Pentax K-3 II borduurt voort op het succes van zijn voorganger, de Pentax K-3, en dat is te zien aan de technische specificaties, die wijken maar op enkele plekken af.

Zo gebruikt de camera vermoedelijk dezelfde 24-megapixelsensor zonder lowpass-filter en Prime III-beeldprocessor. Daarnaast heeft het toestel een isobereik van 100-51.200. Helaas biedt de Pentax K-3 II geen ondersteuning voor wifi, waarmee de fabrikant achterloopt op de concurrentie. Hiervoor heb je de apart verkrijgbare Flucard nodig.

Pixelshift voor meer kleurinformatie

De K-3 II wordt uitgerust met een nieuwe pixelshift-technologie, die moet zorgen voor betere kleur en minder ruis in foto's. Bovendien moet de techniek moiré volledig laten verdwijnen.

Pentax gaf eerder al uitleg over het systeem, waarbij vier foto's worden gecombineerd tot één beeld. De sensor verschuift na elke foto een pixel, zodat de beperking van het Bayer-filter, waarbij elke pixel één kleur opneemt, wordt opgeheven. Elke pixel krijgt dus de volledige rgb-kleurinformatie, waardoor de beeldkwaliteit omhoog gaat.

Anders dan bij de Olympus OM-D E-M5 II gaat het aantal pixels van de uiteindelijke foto niet omhoog.

Stabilisatie

Pentax heeft een naam hoog te houden als het gaat om ingebouwde stabilisatie. Voor de Pentax K-3 II heeft de fabrikant het effectieve ibis-stabilisatiesysteem verbeterd. Volgens de fabrikant kan de stabilisatiemotor tot 4,5 stop aan belichting compenseren. Bij de K-3 was dit 3,5 stop.

GPS en Astrotracer

In plaats van een ingebouwde flitser beschikt de Pentax K-3 II over een gps-module. Hierdoor kan de K-3 II gebruik maken van de zogenaamde Astrotracer-functie. Via deze functie kan de camera aan de hand van gps-coördinaten foto's van de sterrenhemel maken. De gps-module en het stabilisatiesysteem zorgen ervoor dat de sensor meebeweegt met de draaing van aarde en hemellichamen, zodat sterren geen strepen worden.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf eind mei 2015 moet de Pentax K-3 II in de winkels liggen met een adviesprijs van 999 euro voor alleen de body. Daarnaast verschijnen een aantal kits, daarvan zijn de prijzen als volgt:

  • K-3 II + 18-55mm II-objectief: 1099 euro;
  • K-3 II + 18-135mm-objectief: 1399 euro;
  • K-3 II + 16-85 mm II-objectief: 1499 euro.
afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas