Preview: Panasonic Lumix LX7

Jesse Kraal 4214
Na jaren van trouwe dienst staat er een opvolger klaar voor de LX5. Deze Panasonic LX7 heeft nog altijd een Leica-objectief, de mogelijkheid om in raw te fotografen en een flitsschoen. Nieuw zijn de sensor, full hd-video en een maximaal diafragma van f/1.4-2.3.

Na introductie van de Canon G1X en de Sony RX100 was de vraag wat voor sensor Panasonic zou gaan gebruiken in de opvolger van de LX5. Inmiddels weten we dat de Japanners hebben gekozen voor een 10,1-megapixelsensor die zelfs marginaal kleiner is dan die van zijn voorganger: 1/1,7-inch.

Multi-aspectsensor

Net als de LX5 en de voorgaande LX-camera's heeft de LX7 een multi-aspectsensor. Met een fysiek schuifje selecteer je de fotoverhouding (4:3, 3:2, 16:9, 1:1). Bij een multi-aspectsensor maak je in bijvoorbeeld de 16:9-modus daadwerkelijk een bredere foto, bij een 'gewone' sensor wordt er simpelweg een uitsnede gemaakt. De sensor heeft 12,7 megapixels, maar er worden er maximaal 10,1 gebruikt, afhankelijk van de beeldverhouding die je kiest. Net als bij de voorgangers kan de Panasonic LX7 ook in raw fotograferen.

Panasonic LX7

24-90mm f/1.4-2.3

Nieuw is ook het gestabiliseerde Leica-objectief, dat voortaan een maximale lensopening heeft van f/1.4. Panasonic zal wel even gebaald hebben toen Samsung enkele weken voor de introductie van de LX7 ook met een compactcamera met f/1.4-objectief kwam. Desalniettemin een helder objectief, dat ook op de uiterste telestand nog een heel respectabel maximaal diafragma van f/2.3 heeft. Het bereik blijft met een kleinbeeldequivalent van 24-90mm gelijk.

Aangepast design

Behalve het binnenste kreeg ook het buitenste een opfrisbeurt. Nog altijd is de camera te herkennen als familie van de LX-serie, maar het design is wat strakker dan voorheen. Het geeft de camera een doelmatig en zakelijk uiterlijk. Nieuw is de draairing rondom het objectief. Ooit geintroduceert door Canon op de Powershot S90, nu heeft bijna elke compact in dit segment zo'n ring.

Bij de Panasonic LX7 kun je deze gebruiken om het diafragma in te stellen. Ook op de achterzijde zien we een nieuw draaiwiel, waarmee de scherpstelling of het ingebouwde driestops nd-filter te bedienen is. Mocht dit niet voldoende zijn, dan biedt Panasonic ook de optie om een extern nd-filter te gebruiken middels een optionele filterhouder.

Panasonic LX7

In formaat blijft het lcd van de Panasonic LX7 gelijk aan die van de LX5, de resolutie verdubbeld naar 920.000 beeldpunten. Behalve het scherm biedt de LX7 je ook de mogelijkheid de DMW-LVF2 elektronische viewfinder te gebruiken. Met 1,4 miljoen beeldpunten is dat een enorme vooruitgang ten opzichte van de LVF1 met 202.000 beeldpunten die je op de LX5 kunt klikken.

Panasonic levert overigens nog steeds een optische zoeker voor de LX-serie, al is die door ontbreken van zoom maar zeer beperkt bruikbaar.

Panasonic LX7

1080p @ 50 fps

Met een maximale opanameresolutie van 720p is de LX5 een van de weinige Panasonic-compacts die niet in full hd kan filmen. Het is dan ook niet vreemd dat de Panasonic LX7 dit wél kan. Met 50 fps in progressive-mode heeft de camera op papier zelfs een betere opnamekwaliteit dan enkele concurrenten.

Interessant is ook de slowmotion-videofunctie, 100fps afgespeeld op 25 beelden per seconde, dus viermaal vertraagd.

Prijs en beschikbaarheid

Wanneer de camera in de schappen ligt en tegen welke adviesprijs is op dit moment nog niet bekend.

Panasonic LX7

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse